Christopher Bailey takker for seg
© GettyImages

Christopher Bailey takker for seg

Burberry-designeren går av sjefstolen etter å ha skapt motehistorie i over 17 år!

Det britiske motehuset Burberry har de siste årene tatt et oppgjør med de tradisjonelle normene i moteindustrien. Med designeren Christopher Bailey i spissen, har merkevaren gjennomgått en transformasjon. Motehuset var et av de første til å bryte med de tradisjonelle sesongsbegrepene, og den andre i rekken til å kastet seg påsee now, buy now-trenden, der kolleksjonene blir lagt ut for salg sekunder etter presentasjonen - til fordel for å måtte vente et halv år.

Det er ingen tvil om at Bailey har gjort Burberry til et av de mest kjente luksuriøse motehusene i verden, med innovative grep og storsatsinger på det digitale markedet. Takket være designerens kreativitet, økte omsetningen med 2,5 milliarder i 2014.

© GettyImages

Bailey ble uteksaminerte fra Royal College of Art i 1994, og har jobbet hos både Donna Karen og i motehuset Gucci. Han ble en del av Burberry i 2001, først som sjefdesigner og senere også som administrerende direktør. Gjennom kort tid forvandlet han merkevaren til å bli en del av moteeliten. Både design- og showformatet ble forandret, samtidig som han bevarte motehusets erkebritiske røtter. I 2008 lanserte han Burberry Foundation, for å hjelpe unge mennesker med å realisere drømmene sine i byen der motehuset ble opprettet.

Burberry: Se den stjernespekkede visningen!

Da Bailey i 2009 ble utnevnt som sjefdesigner, var en av hans første beslutninger å flytte visningene hjem til London fra moteukene i Milano. Han smeltet også sammen Prorsum, Brit og London til ett merke, i forsøk på å gjøre det lettere for kundene å forstå Burberry som merkevare.

– For meg har det vært en ære å jobbe i Burberry, og å få lov til å lære fra de aller beste i løpet av 17 år. Burberry representerer noe av det beste ved Storbritannia, og viser dette ved å være både kreativ og innovativ. Merkevaren er over 160 år, men vi er fortsatt unge til sinns. Det er et svært inspirerende sted å arbeide, og beslutningen om å forlate motehuset har absolutt ikke vært lett, uttalte Bailey i en pressemelding i dag.

– Jeg ønsker å takke alle mine kollegaer og sjefer, som har støttet meg i alle disse årene.

Burberry Prorsum SS17
© GettyImages

Den første see now, buy now-kolleksjonen ble vist i den historiske bygningen Marker's House. Kolleksjonen var inspirert av Virginia Woolfs roman Orlando fra 1928. Ifølge Bailey var det en kjærlighetserklæring til den engelske historien. Referanser fra den engelske gullalderen med overdådige mønstre, materialer og volanger ble fulgt opp med moderne collegegensere, voluminøse ermer og saueskinnsjakker.

Alexa Chung, Kate Moss, Anna Wintour i trenchcoat fra Burberry
© GettyImages

Motehusets signaturplagg - trenchcoaten har blitt ikonisk, og elsket av kjendiser og supermodeller. Bailey er kjente for å gjøre egne fortolkninger av sesongens store tendenser. Han har blant annet satt sin signatur på den innsvingede denimjakken med lammeskinn i kantene, introdusert flate field sneakers og den runde bee-vesken. Han har også videreført Burberrys ikoniske tartanruter, som har vært en del av motehuset siden det så dagens lys. Rutene er noe mange forbinder med det britiske merket, og var sist å se under moteuken i London, der store deler av kolleksjonen bar preg av det røde, beige og sorte mønsteret.

Før han utviklet den digitale salgsstrategien, spilte reklame en viktig rolle i Baileys reise med selskapet. De fleste motekampanjene er skutt av motefotografen Mario Testino, og han har jobbet tett med tidenes mest kjente modeller, som Lily Donaldson, Rosie Huntington-Whiteley, Cara Delevingne. Han var også den første til å ta med sønnen til David Beckham, Romeo Beckham i en av kampanjene sine.

Etter 17 fantastiske år forlater nå Bailey rollen som sjefsdesigner. Mars neste år blir hans siste kolleksjon for motehuset presentert i London. Hvor veien går videre vet vi lite om, men håper å se han igjen.

© GettyImages