Høsttrend: Den perfekte kåpen
© Anna Stokland

Den ikoniske kåpen som aldri går av moten

Kvinner fra Lady Diana til Jennifer Lopez og Karlie Kloss har pakket seg inn i den tidløse kåpen, som dominerer høstens trendbilde.

Høsttrend: Den perfekte kåpen

Kamelfargede kåper er synonyme med det italienske luksusmotehuset Max Mara. Her på catwalken under sesongens show.

© Anna Stokland

Skarpe, elegante skuldre. Såkalte powersuits med tettsittende miniskjørt og matchende, figursydde jakker. Store øredobber og en lang, elegant kamelfarget kåpe over skuldrene.

Den kamelfargede kåpen gjorde 80-tallets sterke kvinneskikkelser klare for å innta businessverdenen i sin tid. Den var opprinnelig inspirert av herregarderoben, men i dag kler all verdens menn seg også med den klassiske kvinnekåpen.

Kjente kvinner som Lady Diana, Jennifer Lopez, Karlie Kloss og Jessica Biel (på bildet) har alle pakket seg inn i Max Maras tidløse kåper // Manuela Coat, Max Mara, 16.900 kr.

© Getty Images

– Du kan si at vår 101801-kåpe befester konseptet «power dressing» i kun ett klesplagg. Den markerte et vendepunkt innen mote, sier Max Maras kreative direktør, Ian Griffiths, om motehusets ikoniske ull- og kasjmirkåpe som ble designet i 1981. Den har ikke endret utseende siden.

Denne sesongen er designerne enige om at det er nettopp denne kåpen som skal holde oss varme hele vinteren igjennom. Det var først på 80-tallet at den fikk sitt gjennombrudd i motebildet. Imidlertid lagde italienske Max Mara, som ble grunnlagt i 1951, allerede en kamelfarget kåpe våren 1957, da grunnleggeren Achille Maramottis mål var å designe herreinspirerte klær for sterke kvinner. Siden den gang har det italienske huset fortsatt å lage ulike versjoner av kåpen.

– Vi elsker å finne design fra tidligere kolleksjoner og forbedre dem år for år, helt til vi finner det vi mener er den perfekte versjonen. En design der form, silhuett, materialer, finish og detaljer kombineres til et høyere nivå. Når vi kommer dit, blir kåpen ikonisk og vi endrer aldri på den igjen – ikke noe som helst. Dette gjelder selvfølgelig 101801-kåpen, men også andre klassikere som Manuela-frakken og vårt siste tilskudd, The Teddy Bear Coat, sier Ian Griffiths.

På jakt etter ny vinterjakke? 15 dunjakker på budsjett

Teddy Bear Coat Max Mara, 21.290 kr // Karlie Kloss i en tidløs kåpe.

© Getty Images

Respekt for historien

Der 101801-kåpen er overdimensjonert, gir Manuela-jakken fra 1998 en feminin silhuett med bånd i midjen. Den feminine kåpen i Max Maras butikker fås i fire forskjellige farger: kamelfarget, svart, rød og marineblå. Ian Griffith designet The Teddy Bear Coat i 2013 med inspirasjon fra flere kåper fra 80-tallet som han fant i motehusets arkiver.

De originale «teddy coats» var laget i lang plysj som ble produsert på tyske fabrikker. Materialet skulle egentlig brukes til å fôre eksklusive leker med, men under sin research fant Griffiths ut at fabrikkene nå er lagt ned, og mesteparten av kunnskapen om dette materialet har gått tapt. Max Maras siste tilskudd er den bamsemyke jakken som er laget i et fuskepelsmateriale med silkefôr.

Har du fått med deg høstens største trend? Vi har samlet de fineste strikkevestene her

Tyske artisten Ute Lemper i Max Maras Manuela-kåpe. Hun var også modell for merkets resort-show 2020 i Berlin // 101801 Coat Max Mara, 21.700 kr.

© Getty Images

– Kamelfargede kåper er tidløse klassikere – og klassikere har vært fokuset i Max Maras filosofi i mange tiår. Å designe klassikere handler om å kjenne til – og ikke minst respektere – historie, forklarer Ian Griffiths, som kaller det å designe en kåpe det nærmeste du kommer arkitektur.

En kåpe er huset som vil beskytte og ruste deg mot verden idet du går ut døren.

– Folk kaster sjelden Max Mara-kåpene sine, og vi ser at unge kvinner har på seg kåper de har lånt eller arvet. Det understreker ytterplaggets ikoniske status, sier han, og legger til:

– Det er ironisk at den kamelfargede kåpen opprinnelig kom fra herregarderoben, for når jeg besøker verdens storbyer, ser jeg også menn ikledd de ikoniske kåpene våre. Ringen er sluttet.

Den ultimate guiden: Slik vasker du ull og kashmir