Stripete ullgenser
© Anna Stokland

Guide: Slik vasker du ull og kashmir

Alltid lurt på hvor mange grader ulla skal vaskes på, eller hvordan man fjerner nupper skånsomt? Se her!

Du har svidd av rundt 1000 kroner på sesongens fineste ullgenser - eller så har du kanskje fått en hjemmestrikket genser av mor eller søster. Hva nå? Hvordan vasker man ull- og kashmir uten at plagget krymper, og hva gjør du når genseren nupper? Vi har snakket med designeren Monica Bergem om hvordan man tar best mulig vare på sesongens alle varmeste og fineste plagg.

Kashmir er ikke billig, og selv om kjedebutikkene har begynt å lage rimeligere plagg som man kan kjøpe uten å legge halve månedslønna i, vil man likevel bevare klærne så godt som mulig. Det er aldri morsomt å ødelegge plagg i vasken, enten om det er en kashmirgenser, en ullbukse eller ullskjerf.

Hva er kashmir?

– Kashmirull er verdens mest eksklusive naturfiber. Ullen består av ultratynne hårfibre som må behandles varsomt. Produktene kan sendes til renseri eller vaskes hjemme, tipser Monica Bergem, eieren av det norske klesmerket Kashmina.

ullgenser

– Kashmirull er verdens mest eksklusive naturfiber, sier Monica Bergem.

© Anna Stokland

Hvordan vaske ull og kashmir?

– Ved vask hjemme bør man bruke maskinens ullprogram, på 30 grader og med vaskemiddel ment for ull.

Bergem tipser om blant annet Milo, og legger til at man må unngå sentrifugering når du vasker ull, selv om forskere mener dette går helt fint. Er du usikker, anbefaler vi å følge Monicas råd. Trå varsomt!

– Man kan også prøve forsiktig håndvask, men ofte vil ullprogrammet faktisk være mer skånsomt, så vi anbefaler det, sier hun.

Er du klar for vinteren? Her er de fineste skjerfene for denne sesongen!

kari traa ull

Kari Traa har flust med ullundertøy tilpasset den sporty jenta.

© Kari Traa

Ull har mange gode egenskaper. Ikke bare holder den deg varm under vinteren. I tillegg til å ha god motstand mot smuss, tar den opp mye fuktighet uten at det kjennes vått, og gjør så den også varmer i fuktig tilstand. I og med at ull er et såpass slitesterkt materiale, behøver det ikke havne i vaskemaskinen like ofte som en jeans eller en bomullstopp.

Likevel er det flere og flere merker som produserer ull som du kan vaske med jevne mellomrom. Tenk deg likevel en ekstra gang før du legger alt i vaskemaskinen - noen ganger trenger ullgenseren bare litt frisk luft.

Ullklær skal alltid vaskes på ullprogram og med Milo, ikke vanlig vaskemiddel, slik som Bergem tipset om. Er du usikker, er det av og til bedre å håndvaske, da også med Milo - og helst rundt 30 grader. Vasker du ull med 50 grader og oppover er det stor fare for å krympe plagget - og det er ekstremt kjedelig. Et godt tips er også å ikke ha for mye klær i vaskemaskinen når man vasker ull og kashmir. Ett kilo klær holder.

Hvordan tørke ull?

– Etter vask presses vannet forsiktig ut av plagget. Ved tørking anbefaler vi å legge plagget flatt på et håndkle på gulvet, aldri hengende. Ved behov strekk plagg etter vask.

Hvordan fjerne nupper på klær?

– Kashmirullen nupper, særlig i begynnelsen. Dessverre så må vi nok bare akseptere at det alltid vil oppstå noe nupping når man har strikkede plagg av naturfiber og ull. Det skyldes at de korteste hårfibrene i garnet kommer ut, ved første slitasje. Dette oppstår gjerne under armene, på brystet eller andre steder som får litt ekstra slitasje.

Slik fjerner du nupper på klær:

  • Legg plagget flatt for å få god oversikt
  • Plukk hårballene eller nuppene bort, og helst før første vask
  • Bruk aldri barberhøvvel eller saks - dette ødelegger fibrene

Kilder: SIFO, Forskning.no