© Foto: Simen Øvergård/NRK

Drømmer du om å bli designer må du se Norges første motedokumentar!

– Det holder dessverre ikke bare å være dyktig.

For deg som ikke bare tenkte på marsipanegg og skismøring i påsken, fikk du kanskje med deg de første episodene av serien «This is» Norges første motedokumentar.

THIS IS IT er en ny dokumentarserie fra NRK1 på tilsammen 8 episoder, der man følger syv unge designerspirer på kles- og kostymedesign ved Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO). Den norske motebransjen blir mer og mer profesjonalisert, og unge norske designere blir lagt merke til internasjonalt. THIS IS IT tar for seg ulike problemstillinger, og hva som faktisk skal til for å lykkes i en svært krevende bransje.

Gikk du glipp av de første episodene kan du gå inn NRK sine sider HER, for å se når reprisene sendes.

Costume var tilstede da den første episoden ble innspilt under årets Oslo Runway som gikk av stabelen tidligere i år, her er vårt intervju med regissør Christian Scharning.

– Hvorfor en motedokumentar akkurat nå?

– Norsk mote er inni en fryktelig spennende fase full av nytenking, nysatsninger og selvtillit. Merker som Holzweiler og Tom Wood har sine internasjonale gjennombrudd, og bak dem følger utrolig mange sultne og kreative yngre merker. Samtidig ser folk at klær kan være mye mer enn konsum, og aksepten for klær som kulturell uttrykksform er stigende, sier regissør Christian Scharning. Han legger til at han alltid har hatt en personlig fascinasjon for kreative mennesker i startfasen. For NRK er viktig å vise frem disse nye talentene og slippe til nye stemmer.

– Målet med serien har vært å vise hvor hardt de faktisk jobber for å bli Norges nye designstjerner. Jeg er rett og slett full av beundring.

– Hvem ønsker dere å nå ut til?

– Det er jo veldig mange som er opptatt av mote, men vi tror denne serien vil treffe veldig mange flere. Alle har jo en gang blitt ferdig med utdannelsen sin og stilt seg selv de store spørsmålene: Hva nå? Hvem er jeg? Hvordan vil jeg leve mitt liv? Det er enormt modig av disse unge designerne å slippe oss så tett innpå dem i denne sårbare fasen, hvor både den kreative drømmen, men også selve meningen med livet står på spill. Overgangen fra studenttilværelsen til arbeidslivet er tøff for de fleste, og for flere rommer denne tiden dype eksistensielle kriser. Dette er så gjenkjennelig, og derfor god TV.

Elnaz Gargari er en av designerne du får følge i dokumentaren

© NRK

– Har dere funnet ut hva som skal til for å lykkes som designer i dag?

– Det holder dessverre ikke bare å være dyktig. Dagens medieverden er svært flyktig, og du konkurrerer med "støy" fra hele verden. Men mestrer du sosiale medier og tørr å rope høyt, har det egentlig aldri vært bedre tilrettelagt for nye merker enn nå. Verden vil alltid trenge interessant innhold, enten det er snakk om klær eller TV-programmer. Jeg tror at de merkene som greier å skape en historie rundt designet og produksjonen sin stiller sterkest.

– Kan dere røpe en av de syv designerne dere skal følge?

– Vi har vært utrolig heldige med det avgangskullet fra KHiO som vi valgte å følge, hvor det er mange sterke designere. Skal jeg trekke fram kun én vil jeg selvfølgelig nevne Aleksander Sahr, som vise sin debut under Oslo Runway på søndag. Han har en ganske spesiell tilnærming til menswear, hvor kampen mellom det feminine og det maskuline slår ut i en frodig blomst, som minner om svært lite annet som vises. Dessuten viser Lars Terje Gudem Hansen sammen med åtte andre designer under merkelappen DIO (Designers In Oslo) på Kulturhuset på søndag mellom 15-17, som er et av få arrangementer under Oslo Runway som faktisk er åpent for hele publikum, avslutter han.

De to første episodene ble vist på Mellomstasjonen (nye Nasjonalgalleriet) som en del av Oslo Runway.

THIS IS IT

  • Ny dokumentar om ung, norsk virkelighet
  • Åtte episoder
  • Premiere: April 2018
  • Medvirkende designere: Alva Brosten, Sigurd Braathen Dalen, Elnaz Gargari, Lars Terje Gudem Hansen, Aleksander Sahr, Eldbjørg Sved Skottvoll,Thalia Steffensen
  • Regi: Christian Scharning