© Trine Hisdal/JF Curated

– Et univers der det kreative får skinne

JF Curated er den ultimate butikken om du har lyst på noe originalt til garderoben din - med høy kvalitet og med det lille ekstra.

– Den typiske kunden vår har stort aldersspenn, men fellesnevneren er utforskende og nysgjerrig! Det er jenter og damer som er av typen som utforsker. Er de på ferie, drar de til bakgatene der de lokale handler, forteller Marte Djupesland.

Hun beskriver en typiske kunde som titter innom butikken sin JF Curated i Oslo sentrum, og legger til at de alle er moteelskere, og kombinerer ofte high og low style. Med andre ord, de er opptatt av å bygge garderoben og å eksperimentere med det de har.

Beskrivelsen høres ut som det de aller fleste med en kjærlighet til mote streber etter - det å bygge en garderobe ut i fra kvalitet fra en rekke spennende designere. Det var her ideen startet. Marte ønsket å digitalisere informasjon om designere i en app man kunne bruke hvor som helst, litt som appen @motei. Utgangspunktet var å gi brukeren muligheten til å browse etter spennende designere som i tillegg tenker på miljøet.

– Underveis fant jeg ut at vi skulle bli en salgskanal, noe som føltes bra. Verdien av tech- og motesamarbeid i 2013 var en fin måte å drive ideen min framover, også slik at jeg kunne tjene penger på den samtidig, sier hun.

Butikken JF Curated, som står for Just Fashion Curated, ligger i Prinsens gate. I dag er det en plattform for designere som har et ønske om å produsere klær av høy kvalitet hvor de selv – og dermed også du - er involvert i produksjonsprosessen fra A til Å.

– Enten det er i nettbutikken eller den fysiske butikken vår i Prinsens gate i Oslo skal du kunne finne plagg fra uavhengige designere fra hele verden som produserer i små volum og av høy kvalitet, sier Marte.

Til venstre: Hekne/Til høyre: Ingrid Petterson (Foto: Marvin Pope)

I dag huser butikken til Marte rundt 40 ulike designere. Selv jobber hun med å kartlegge produksjonsprosessen til de ulike merkene, og bidrar med veiledning og samarbeid mellom designerne for en mer bærekraftig produksjon. Målet er å senke volumet og heve verdien på det hun selger. Designerne hun har valgt i butikken sin har det lille ekstra, som hun sier.

– Folk trenger å oppdage noe unikt i en verden hvor alle etterhvert har tilgang på alt. Med JF Curated ønsker vi å skape et univers hvor historien bak det kreative får skinne, enten det er en kjole eller et kunstverk. Bak alt som er skapt er det en person som har kommet med ideen, en annen som har utformet den.

Marte sier at hun tror det er dette som er den nye luksusen - det å kjenne historien bak det du kjøper, vite hvem som har laget produktet og at de jobber for å ta vare på mennesker, dyr og miljø i prosessen.

Hvordan har veksten vært i butikken? Og hvordan når du ut til kundene dine?

– Vi har en fin kjerne med nysgjerrige og coole damer som kommer innom oss jevnlig. Vi bygger firmaet «sten for sten» med det vi har hatt av midler og kapasitet, uten ekstern hjelp.

Siden vi flyttet inn i Prinsensgate har veksten vært jevn, og fra våren av har vi muligheten til å få inn flere spennende og større designere som vi har drømt om. Dette kjennes som en utrolig fin kombinasjon, bredde i stil fra det klassiske til mer avant-garde-showpieces og bredde i produksjonen, fra de mindre aktørene som syr i eget studio til de som har vokst seg større, men fremdeles har beholdt en bærekraftig kjerne. Det blir en spennende vår!

Marte legger ikke skjul på at det er en utfordring å være butikkeier i dag, men at hun selv håper å være en motpol til alle som jobber med fast fashion. Hun ønsker alle hjertelig velkommen innom, selv om man bare vil hente inspirasjon og nyte alle inntrykk.

– Det skal ikke være noe kjøpepress hos oss.

Butikkeieren har valgt å trekke frem tre ulike designere, Tonje Plur, Ingrid Pettersson og Hekne.

– De er veldig ulike merker der alle har en sterk personlighet og en kjerne som de holder fast ved og videreutvikler.

– Hver kolleksjon fra Tonje Plur er et eget univers, og det er alltid like gåsehud-aktig å se hva hun skaper. Selve kolleksjonsplaggene som blir vist på catwalken er kunst og nærmest samleobjekter. Universet hennes er også tilgjengelig ved at hun nå for eksempel har laget en liten kolleksjon med øredobber av restematerialer fra akrylplater som ellers ville blitt kastet.Marte velger også å trekke frem Ingrid Pettersson, som hun omtaler som superspennende og en designer som er flink til å skape plagg som er feminine, men med en ekstra personlige knekken.

– Hun tenker også igjennom at produktene skal kunne endres etter størrelse med justeringsmuligheter og at et plagg skal kunne brukes på flere måter, ved for eksempel å fjerne elementer fra det og med det få en annen form på plagget.

– Hekne baserer hver kolleksjon på en fugl, og legger dermed begrensninger for seg selv i designprosessen, noe som igjen skaper et super cleant univers av gode hverdagsplagg. Blåmeisgenseren (på bildet over) i resirkulert ull, som finnes til både barn og voksne, har vært en slager i høst og er straks utsolgt.

JF Curated finner du i Prinsens gate 10 C og på nett.