Skaperen av SKAM, Julie Andem, er allerede en av de nominerte til Jenteprisen 2017
Skaperen av SKAM, Julie Andem, er allerede en av de nominerte til Jenteprisen 2017 © NRK

Hjelp oss å nominere til Jenteprisen 2017

For første gang inngår vi et spennende og viktig samarbeid med Plan Internasjonal Norge. Julie Andem og Ulrikke Falch er alt nominert. Nå trenger vi hjelp til å finne flere verdige kandidater!

I år har vi inngått et spennende og viktig samarbeid med Plan International Norge. På FNs jentedag 11. oktober skal vi hylle de som gjør en ekstra innsats for jenters rettigheter. Prisens formål er å løfte frem en enkeltperson, organisasjon, bedrift eller andre i Norge som har gjort ekstra innsats for å stoppe diskriminering av jenter - enten i Norge eller ute.

Prisen deles ut for sjette gang av Plan International Norge, og i fjor var det Andrea Voll Voldum fra Lærdal som fikk tildelt prisen. Hun ble kjent da hun frontet voldtekt sommeren 2016, og fikk prisen for sitt personlige mot til å utfordre ukultur som rammer uavhengig av kultur og region.

– Plan Internationals arbeid for jenter er en hjertesak for Costume, og vi er glade for å være samarbeidspartner med Plan på utdelingen av en så viktig pris. Nå håper vi alle her i landet som jobber for jenters rettigheter, får den anerkjennelsen de fortjener og blir nominert til Jenteprisen 2017, sier sjefsredaktør i Costume, Kine B. Hartz.

– Målet med prisen er å gi en fortjent honnør og å understreke at jenters rettigheter er urokkelige. Jenteprisen arrangeres nå for sjette gang, og den har blitt en viktig pris for å løfte fram de som gjør en forskjell for jenter, slik som Andrea Voll Voldum i fjor, sier Kjell Erik Øie, generalsekretær i Plan International Norge.


Hvem fortjener å vinne Jenteprisen 2017? 

Nominer din kandidat under #jenteprisen på Instagram og Twitter, eller ved å sende en e-post til jenteprisen@plan-norge.no, på Facebook frem til 27.september. Legg gjerne ved begrunnelsen din og relevante saker om den nominerte.

Du er også velkommen på selve utdelingen på Ingensteds i Oslo 11.oktober. Trykk SKAL på Facebook for å melde deg på.

HER ER DE NOMINERTE SÅ LANGT:

Julie Andem, Ulrikke Falch, Laial Janet Ayoub, Sumaya Jirde Ali
Julie Andem, Ulrikke Falch, Laial Janet Ayoub, Sumaya Jirde Ali © NRK

JULIE ANDEM - Verdenskjent manusforfatter, regissør og TV-produsent, Julie Andem står bak suksesserien Skam som har blitt vist på NRK. Serien har vunnet utallige priser, og er hyllet av fans over hele verden. 

Skam har fått ros for å ta opp viktige problemstillinger som angår unge jenter i dag.

ULRIKKE FALCH - Den unge skuespilleren er mest kjent for rollen som Vilde i NRK-serien Skam, men hun har også fått mye oppmerksomhet rundt sitt engasjement for likestilling. 

– Min hjertesak endrer seg hele tiden. Først og fremst har jeg hatt ønske om å presentere mangfold, både utseende og historier, som blir underrepresentert i populærkultur, men jeg ønsker også å oppfordre til åpenhet rundt psykisk helse og å styrke jenters selvtillit. Jeg har av erfaring funnet enormt mye selvtillit gjennom feminisme, og ved å rette sinnet mitt mot det som er feil og skeivt i samfunnet, istedenfor å rette sinnet mot seg selv. Det tror jeg mange jenter har godt av å bli påminnet om.

LAIAL JANET AYOUB - Laial jobber som IT-tekniker, samfunnsdebattant, blogger og tolk. Hun har brukt bloggplattformen til å hjelpe kvinner med minoritetsbakgrunn, og startet frivillighetsorganiasjonen NOK.

– Jeg har tatt kamper som handler om seksuell trakassering, tvangsekteskap, skilsmisse for muslimske kvinner, omskjæring av jenter, noe mange ikke har likt at jeg har snakket høyt om. Jeg brenner mest for at jenter selv skal kunne ta kontroll over sitt eget liv. De skal selv bestemme hvordan de vil kle seg, hva de skal studere, hva de vil jobbe med, hvem de vil gifte seg med og lignende. Den sosiale kontrollen vi opplever er for stor, og selv om vi ofte diskuterer tvang (hijabtvang, ekteskapstvang og omskjæring) blir det sjeldent gjort noe med.

MARTINE HALVORSEN - Martine har tidligere vært med i dokumentarserien «Sykt Perfekt» på TV 2, og tar opp viktige teamer unge jenter kan relatere seg til på bloggen sin

– Kampen for jenters rettigheter er fortsatt aktuell fordi likestillingskampen ikke er over enda, og fordi alle jenter fortjener de samme mulighetene som meg. Frihet til å tenke selv, ta egne valg og bli akkurat hva/hvem man vil. 

– Forandring skjer ikke ved å holde munn!

SUMAYA JIRDE ALI - Sumaya er en skribent og samfunnsdebattant.

– Min hjertesak er selvbestemmelsesretten - friheten til å bane egne veier. Frihet fra press, undertrykking og forventninger fra andre mennesker. Dette har jeg tatt opp mange ganger i samfunnsdebatter, og det har provosert en del ytterliggående miljøer, nesten så mye at de har hetset og truet meg for det. Slike reaksjoner viser bare hvor viktig det er at flere jenter tar eierskap over sitt eget liv.

FATEN MAHDI AL-HUSSAINI - Faten er samfunnsdebattant og programleder, mest kjent fra "Faten tar valget" på NRK. Hun driver også organisasjonen Just Unity, som har som formål å forebygge radikalisering og ekstremisme.

"De skamløse jentene" (Nancy Herz, Amina Bile og Sofia Srour) - Trioen ble kjent etter at de sto opp mot uretten i egne miljøer, og tok opp æreskultur og sosial kontroll av kvinner i debattinleggene i Aftenposten våren 2016. Nå holder de på å skrive ferdig boken «Skamløs».

MARIA KAHN - Maria er en kjent som en stemme i offentligheten, samfunnsdebattant, forfatter og er en del av flyktninghjelpen Refugees Welcome to Norway. Maria har i mange år kjempet for kvinner med minoritetsbakgrunn som har blitt utsatt for undertrykking. 


Årets jury ledes av tidligere justisminister Knut Storberget, som sammen med styreleder i tenketanken MinoTenk Navjot Sandhu, journalist og forfatter Mahmona Khan, fotojournalist Iffit Qureshi, programleder og regissør Emilie Beck og Plans ungdomsambassadør Lina Fonstad skal kåre en verdig vinner av Jenteprisen 2017


Vi gleder oss til å dele ut en av årets viktigste priser, og håper vi sees på Ingensteds 11. oktober kl 17.00!

Kanskje du også er interessert i...