Iben Akerlie: – Jeg har sviktet meg selv mange ganger
© Renate Torseth

Iben Akerlie: – Jeg har sviktet meg selv mange ganger

Skuespiller Iben Akerlie (29) drømmer om en rolle i Harry Potter-filmene!

– Hva tror du, er dette det siste året jeg kan ha så kort skjørt?, undrer Iben Akerlie.

Hun spør, halvveis, eller kanskje helt på tull, fordi hun nå går inn i sitt siste år i tyveårene.
Svaret er selvfølgelig nei.

Det superkorte, flagrende skjørtet kler henne. Den tynne, tynne strikketoppen, det halvveis utvokste, blekede håret og det store gliset – hun utstråler en form for kulhet og trygghet man sjelden ser. Hvordan hun sitter? For å si det sånn, denne parkbenken "eier" hun. Halvveis liggende, totalt avslappet og passe frekk. Hun har det man i film- og motebransjen kaller «je ne sais quois» til en slik grad at man lurer på om Iben Akerlie faktisk er fransk. Men hun er norsk, muligens litt dansk. Hun har bodd lenge i den danske hovedstaden og spilt hovedrollen i den fantastiske, prisvinnende kortfilmen «Ude i havet», og hun bruker et ord som "imminent" ganske mye. Vi kan føle oss rimelig trygge på at denne kvinnen kommer til å rocke miniskjørt og sigg, og hva hun nå enn velger å kaste på seg, til hun blir nitti; hun er liksom typen.

Så la oss bare kaste ut et av de arketypiske spørsmålene, de som alle blir servert når man når en viss alder.

Har du en trettiårskrise på gang?
– Kanskje jeg hadde den i fjor? Jeg vet ikke! Men nå ser jeg uansett lyset. Jeg har ikke noen krise. Overhodet. Jeg har alltid vært glad i å bli eldre. Jeg kan merke at hvis jeg møter en tyveåring, så kan jeg være litt aldersarrogant, noe jeg selv hater, og som jeg sjelden blir utsatt for siden jeg har vært så heldig å ha superbra, eldre kollegaer. Og dessuten, med det privilegerte livet jeg har levd, hvem er jeg til å si at en tyveåring ikke har erfart mer enn meg, uansett?

Det er lett å se for seg at den norske filmbransjen er liten. At alle kjenner alle, og at man kanskje må sloss om de samme rollene hele tiden.

– Jeg kan synes det er litt lumpent hvis jeg i ettertid ser et prosjekt hvor jeg helt klart burde vært på audition. Da kan jeg bli paranoid og tenke at de har en vendetta mot meg. Ikke fordi jeg kunne gjort det bedre, eller fordi den som fikk rollen ikke er bra, men fordi man føler seg litt utelatt, rett og slett. Men det er ikke én person som kan få alle rollene heller. Man får tenke: «Okay, da skjer det noe annet som er for meg.»

Og da kommer det – en flammende tale om at skandinaver bør dele på rollene, noe som er naturlig, i all tid hun briljerte kanskje mest i den danskregisserte filmen «Ude i havet» hvor hun spilte mot en svenske og en danske.

– Jeg er veldig pro pan-skandinavisk. Jeg vil lage et stort, kulturelt, skandinavisk samvelde. Jeg synes det er så barnslig når man sier at danske og svenske skuespillere tar rollene. Ja, det er ikke nok kvinnelige roller, og Sverige og Danmark må kanskje bli flinkere til å inkludere oss også. Men det starter ikke med at vi ekskluderer dem. Samtidig er «når skal du til Hollywood» det eneste man er opptatt av i Norge – og da er det ikke snakk om at vi stjeler noen andres roller. Det er en ekstrem dobbeltmoral som jeg gremmes litt ved.

– Jeg har sviktet meg selv mange ganger. Du tar valg du føler er så under din standard og den personen du tror du er. Så handler det om ikke å være så streng mot seg selv etterpå. Fordi alle gjør feil. Jeg angrer ikke, jeg vil ikke leve et liv uten feil. Da kan du ikke snakke med andre mennesker i det hele tatt.

I «Lars er LOL» svikter hovedpersonen Amanda sin nye bestevenn Lars, som har Downs syndrom, og det gjør vondt å lese. Boken vant Arks barnebokpris, og er en bestselger.

– Det er vanskelig å akseptere skyld – man unnskylder seg selv fordi en annen har mer skyld, og da er ikke det du gjør så ille. Det er en slags ansvarsfraskrivelse. Problemet bare vokser og gråsonene øker med livet, sier Iben.

Forkjærligheten for alt som er #harrypotter, som både Amanda og Lars i boken elsker, er noe som kommer fra Iben selv. Det føles nesten som en befrielse å høre det, at en som er så voksenlig kan være så barnslig.

– Jeg har veldig lyst til å gjøre hva som helst i Harry Potter-franchisen. Drømmer jeg for stort? Jeg vil ha en hvilken som helst rolle. Gjerne i Trollmannsapoteket!
Hun blir faktisk litt småvill i blikket når hun snakker om Harry Potter. Potter er ikke LOL.

Les resten av det åpenhjertige intervjuet med en av Norges kuleste skuespillerer, Iben Akerlie, i Costume nr. 08, som er i butikkehyllene nå.