Fra et liv som modell, til tv-jobber, designsamarbeid og egne motekolleksjoner – den langbente og eksotiske briten Alexa Chung
© Anna Stokland

Alles Alexa

Fra et liv som modell, til tv-jobber, designsamarbeid og egne motekolleksjoner – den langbente og eksotiske briten Alexa Chung er utvilsomt en av vår tids aller største it-jenter. Vi møtte henne i Paris da hun ble lansert som frontfigur for et av verdens største skjønnhetsmerker.

Store blå øyne er det første vi møter når vi trer inn i et nedtonet rom på Park Hyatt Hotel i Paris. Hun er vakker som en voksdukke, der hun sitter godt tilbakelent i den honningbrune sofaen i velur som går i ett med veggen bak henne.

– «Välkommen.» Jeg kan noen ord på svensk. Jeg har hørt at språket er veldig likt norsk.

Hun smiler bredt med en kopp cappuccino i hånden. Signaturfrisyren hennes, den som ligner Jane Birkins på 60-tallet, har vokst ut. Myke, brune krøller hviler på skuldrene hennes. Hun har på seg en svart og hvit blondetopp som rekker til rett over navlen, og et kort tweedskjørt i samme fargeskala. Ved siden av henne ligger en rød Gucci-veske. Très chic.

Fra et liv som modell, til tv-jobber, designsamarbeid og egne motekolleksjoner – den langbente og eksotiske briten Alexa Chung

I fjor kunne hun smykke seg med tittelen designer for eget merke, og hun har nå signert en gullkantet kontrakt som det nye ansiktet for L’Oréal Professionnel.

© Anna Stokland

Hun er virkelig blid og imøtekommende, den unge kvinnen som Anna Wintour, sjefredaktør i amerikanske Vogue, har beskrevet som «et fenomen». New York Times har erklært at hun er «Den nye generasjonens Kate Moss». Hun kan med rette kalle seg modell, programleder, forfatter, Vogue-skribent, stilikon og it-jente. Hun er en av ytterst få levende mennesker som har en bestselgende designveske oppkalt etter seg, Alexa fra Mulberry, som kom i 2009.

Stafettpinnen overtar hun etter stjerner som Hailey Bieber, Taylor Hill og Kirsten Dunst. Med sine 3,2 millioner følgere har Alexa Chung blitt en ekte maktfaktor som mange vil låne stemmen til, og hun fortsetter hele tiden å utvikle seg. Er det rart vi hadde lyst til å ta en prat med Alexa Chung?

Stilsikker lillesøster

Alexa Chung er født i den rolige småbyen Privett i Hampshire i Sørøst-England. Med engelsk mor og far med kinesisk bakgrunn, og som yngst av seks søsken, var hun vant til å kreve sin plass. Hun hadde ingen planer om å bli modell før hun ble oppdaget som 15-åring.

Vi spør om hun kan beskrive stilen sin, den som gjorde at hun ble noe langt mer enn «bare» en modell.

– Det er så vanskelig å svare på. Helt siden jeg var femten har jeg blitt fortalt hvordan jeg bør se ut, hvordan jeg bør ha håret og hva jeg bør ha på meg, så det er så vanskelig å definere en stil som ikke er selvvalgt.

Psst.. Slik skal kjolen din se ut i 2019

Som modell poserte Chung for en rekke luksuriøse motehus, som Longchamp, Stella McCartney, Miu Miu og DKNY. Hun har figurert i mange store kampanjer og prydet forsiden til de største motemagasinene. Hun har i flere år vært fast innslag på første rad på de viktigste motevisningene sammen med kjendisvenninnene Daisy Lowe og Pixie Geldof.

Alexa, vesken vi allerede har nevnt, sørget for at Mulberry økte omsetningen det året med hele 79 prosent. Ikke rart at hun ble bedt om å skrive en bok med stil-tips. Boken IT kom ut i 2014, og der deler hun oppskriften på hvordan man får den tilsynelatende uanstrengte Chung-stilen og mange andre gode stylingtips. Å lære seg å ta gode selfier og mestre en perfekt cat-eye-liner, er noen av tipsene.

Fra et liv som modell, til tv-jobber, designsamarbeid og egne motekolleksjoner – den langbente og eksotiske briten Alexa Chung
  • Om det var helt opp til meg, ville jeg beskrevet min personlige stil som «tomboy-ish» og særegen.
© Anna Stokland

Kunsten å kle seg

Da nyheten om at Alexa Chung skulle lansere sitt eget klesmerke i 2017 sprakk, var det få som var overrasket, og da hennes første kolleksjon med Alexachung ble vist på catwalken under moteuken i London høsten 2018, ble den raskt tatt inn hos luksusvarehus som Galerie Lafayettes i Frankrike og Selfridges i England.

Les også: Få Chanel-klassikerene på budsjett

I et intervju med businessoffashion.com understreker hun at hun aldri kler seg for menn, men kun for andre damer. Det er kvinnene hun vil inspirere. Og mens den ene kjendisen etter den andre glitret i vakre kjoler på den røde løperen på Met-gallaen i 2010, troppet Chung opp i en svart dress fra Phillip Lim med hvit bluse og bukseseler til. Men hvem er det kvinnen vi liker å følge blir inspirert av?

– Jeg har tre stilikoner. Lauren Hutton, Anna Karina og Bebe Buell.

Alle tre er sterke, men også «edgy» kvinner fra fortiden. Lauren Hutton peaket som modell på 70-tallet, med mellomrom mellom fortennene og myke bølger i håret, og er i dag, i en alder av 75 år, fortsatt en klassisk skjønnhet med sterke meninger. Anna Karina var en av de største musene til den franske New Wave-filmregissøren Jean Luc Godard på 60-tallet, med sin mørke pannelugg og sitt kloke, melankolske blikk. Bebe Buell er mammaen til Liv Tyler. Hun var en kjent modell og artist som ung, og var kjæreste med en lang rekke kjente rocke-stjerner som Todd Rundgren, Elvis Costello og Steven Tyler på slutten av syttitallet. Man kan lett se for seg Chungs stil som en sammensmelting av disse tre ikonene.

Alexa Chung utgjorde for øvrig selv sammen med Alex Turner, frontfigur i bandet Arctic Monkeys, et av de største it-parene de fire årene de var sammen, men den største stjernen av de to, Chung, står nå trygt på egne ben.

Da hun landet en jobb i MTV og lagde en egen tv-serie kalt It´s On with Alexa Chung, flyttet hun til Manhattan, og nå, etter at tv-serien er ferdig, veksler hun mellom å bo der og i leiligheten hjemme i London.

Har du ett plagg du ikke kan leve uten?

– Det må bli det mest brukte plagget i garderoben min, nemlig trench-coaten fra Burberry.

Så britisk som man kan få blitt.

Fra et liv som modell, til tv-jobber, designsamarbeid og egne motekolleksjoner – den langbente og eksotiske briten Alexa Chung

Trench-coaten fra Burberry er Chungs favoritt plagg.

© Anna Stokland

Uimotståelig hårfin skjønnhet

Overgangen fra moteikon til skjønnhetsikon føles naturlig for Chung. Hun tror det at hun er en moderne kvinne med en suksessrik karriere og god smak, er grunnen til at LÓréal Professionnel har valgt nettopp henne som ny ambassadør.

– Det er nok noen fellestrekk mellom min stil og franske ikoner som France Gall og Jane Birkin, som jeg beundrer og som gjør at jeg passer inn med den naturlige estetikken til det franske merket.

Håret til Chung er et av hennes varemerker, og er som stilen hennes ellers alltid helt perfekt, på en avslappet måte.

Hva er ditt hemmelige triks?

– Jeg vasker håret mitt hver eneste dag og stusser det jevnlig. For å holde på glansen, farger jeg det et par ganger i året med L’Oréal Professionnel INOA og bruker den veganske og bærekraftige Source Essentielle-serien. Jeg er helt avhengig av gode balsamprodukter, forteller hun.

Frisører i hele verden har tatt imot kunder som har vist bilder av frisyren din for å kopiere den, og spesielt gardinluggen. Hvordan styler du den?

– Jeg pleide å føne luggen hver morgen. Ikke hele håret, bare luggen. Og så brukte jeg å vaske den igjen sånn midt på dagen, gjerne i en vask. Ofte med håndsåpe, og jeg tørket den med håndtørkeren. Det er så enkelt som det.

Les også: Finn frisyren som kler din ansiktsform!

Hvilket produkt har alltid reddet en dårlig hårdag?

– Morning after dust. Det er en tørrsjampo fra L’Oréal som jeg alltid har med meg i vesken.

Hva er en typisk festfrisyre for deg, og hvordan lager du den?

– Hårfrisyrer og vanskelige håroppsetninger er ikke helt min greie, jeg har ikke tålmodighet til det. Jeg vil bare at håret skal fungere til stilen min, som oftest er nedtonet og uanstrengt. Skal jeg pynte meg, så bruker jeg heller noen hårklyper, spenner, hårbøyler og scrunchier i håret. Eller så fletter jeg håret i to musefletter, selv om jeg kanskje er litt for gammel for det.

Hvilke skjønnhetsprodukter kan du ikke leve uten?

– En god fuktighetskrem, gjerne fra et apotek. Jeg har også lenge brukt Niveas Intense Healing Body Lotion på kroppen. Med noen dråper roseolje blandet inn lukter den himmelsk, og den etterlater en helt fantastisk følelse.

Psst... 8 ting du kan gjøre om du mister mye hår

Takket være deg gikk Topshop tom for den rødoransje leppestiften Rio Rio for rundt fem år siden. Hvilken rødfarge sverger du til nå?

– Jeg bytter mellom Chanel Rouge Allure i fargen 99 Pirate og Charlotte Tilburys Matte Revolution i fargen Red Carpet Red.

*Vi gjør oppmerksom på at kostnadene i forbindelsen med denne artikkelen er dekket av L’Oréal. Alt som publiseres, er likevel vurdert på et fritt og uavhengig journalistisk grunnlag.