Thea Sofie skuespiller intervju The Last Kingdom toppen på den anerkjente IMDB-listen over verdens mest populære skuespillere
© Renate Torseth // Pudder

Drømmefangeren: Thea Sofie

Som fireåring bestemte hun seg for å bli skuespiller, som åtteåring forbannet hun foreldrene for ikke å ha født henne i USA, og som trettenåring lette hun etter leilighet i New York på nettet. For Thea Sofie Loch Næss (22) er drømmen om skuespillerlivet selve drivkraften.

CV

Utdanning: Dramalinjen ved Hartvig Nissen videregående skole (2015)

Filmer: Tyger, Tyger, Natt til 17., Dryads – Girls Don´t Cry og Birkebeinerne

Kortfilm: Polaroid

TV-serier: Hotel Cæsar som ni-åring, Costa del Kongsvik, Unge lovende, HBO (dramapilot) Mogadishu, Minnesota, The Last Kingdom i rollen som Skade (skal vises på NRK først, siden Netflix Nordic) og Wisting

Podcast: Egen podcast «Prosessen» sammen med skuespiller Eline Grødal, handler om den kreative prosessen til folk i filmbransjen.

Thea Sofie skuespiller intervju The Last Kingdom toppen på den anerkjente IMDB-listen over verdens mest populære skuespillere

Sarong Rabens Saloner, 3 588 kr, Bukse Dior hos Vincci, 15 500 kr.

© Renate Torseth // Pudder

– Unnskyld, hvor mye tjener du?

Den ni år gamle Thea Sofie Loch Næss gikk rundt blant skuespillerne på settet til Hotel Cæsar, mens moren beskjemmet hvisket «du kan ikke spørre om det!» Etter kun én dag som skuespiller i såpeserien hadde hun bestemt seg.

– Da var det bare sånn: «dette er drømmen min, dette er det jeg må gjøre, her vil jeg være for alltid.» Etter det begynte jeg på den lange veien for å bli det, på en måte.

Les mer: Hannelis nye liv

Thea Sofie skuespiller intervju The Last Kingdom toppen på den anerkjente IMDB-listen over verdens mest populære skuespillere

Bluse Ganni, 1 599 kr, Bh Love Stories, 700 kr, Bukse Attico hos Mytheresa.com, 3 815 kr. // Kjole Envelope 1976, 3 999 kr, Badedrakt Envelope 1976, 1 399 kr, Veske (brukt som belte) Fretex, 129 kr, Sko Sleeper, 3 350 kr.

© Renate Torseth // Pudder

Verdenstoppen

Nå har hun nådd en foreløpig kremtopp med den store rollen som psykopatheksen Skade i Netflix-serien The Last Kingdom, og dertil en topp-plassering på den anerkjente IMDB-listen over verdens mest populære skuespillere, det såkalte Starmeteret Ja, da, rett forbi Bradley Cooper og Sandra Bullock og helt til topps(!) som den mest etterspurte skuespilleren i verden på sin egen 22-årsdag den 26. november 2018. Da kaster norsk media seg på, så klart.

– Jeg blir litt stressa. Plutselig var det sånn «VG ringer», og det har jeg aldri opplevd før. Jeg bare; vent litt, hvem vil jeg være i media? Jeg vil jo slippe folk inn og vise at jeg er et menneske, men så vil jeg ikke slippe folk helt inn til det aller innerste heller.

Men vi vil jo gjerne bli litt kjent med henne. For hvem er dette stjerneskuddet? Og hva synes hun om den plutselige oppmerksomheten?

– Det er helt absurd! Jeg satt her hjemme i sofaen da jeg fikk vite det. Det ble litt ekstra feiring den kvelden. Men, jeg sier fortsatt at min største drøm er å bli skuespiller. Jeg føler meg privilegert som får drive med det jeg elsker, men jeg er bare så vidt i gang. Selv om jeg hadde vunnet en Oscar, så ville jeg tenkt at jeg vil bli skuespiller.

Thea Sofie skuespiller intervju The Last Kingdom toppen på den anerkjente IMDB-listen over verdens mest populære skuespillere

Kjole Moiré, pris på forespørsel, Brosje Annie Berner x Moiré, 4 000 kr, Sokker FWSS, 399 kr, Sko Ganni, 3 099 kr, Hatt Lola Hats hos Mytheresa.com, 3 027 kr, Øredobber Luis Abel, 1 952 kr

© Renate Torseth // Pudder

Thea Sofie ser ut som en holder en gigantisk usynlig baby i armene, hun vugger den liksom inntil seg.

Hvordan er du hadde tenkt å holde den Oscar-en? Som en baby?

– He, he, ja. Den er min!

Hun nikker bort mot sofaen i brunt skinn der nyheten traff henne. Vi sitter på det åpne kjøkkenet, i leiligheten hun deler med kjæresten Torstein Bjørklund, som er regissør og skuespiller. Fra det lille bordet ved kjøkkenvinduet kan man se ned på den livlige gata som går fra Botanisk Hage og ned til Grønland. Her er det høyt under taket, og smakfullt innredet – noe hun gir kjæresten all æren for. Det er her hun lader batteriene mellom lange opptaksperioder i utlandet. Det er her hun søler kaffe i sengen og binger Netflix-serier når hun er sliten etter jobb. Inntil veggen står to store kofferter – det siste året har hun filmet masse i utlandet, og nå har hun nettopp kommet hjem fra fotoshoot med Costume i Spania.

– Jeg hater å pakke. Det blir fort ti bukser og en topp. Jeg liker bedre å pakke ut og få orden.

Rett før bursdagen sin var Thea Sofie to uker i ørkenen i USA og spilte inn indiefilmen Tyger, Tygermed blant andre toppmodellen Barbara Palvin og Dylan Sprouse.

– Hadde Thea på åtte visst at jeg skulle spille inn film med Dylan Sprouse fra Zack og Codys søte hotell-liv på Disney Channel, da hadde hun dødd. Men han er jo bare en «normal guy» han også.

Blazer H&M x FWSS, 899 kr, Topp Weekday, 129 kr, Skjørt Acne Studios, 4 800 kr, Sko Stine Goya, 2 300 kr, Øredobber Glitter, 169 kr // Jakke Moiré, pris på forespørsel, Shorts Mugler hos Mytheresa.com, 2 099 kr.

De nærmeste

Thea Sofie fremstår som veldig moden og jordnær, til tross for de ambisiøse drømmene. Men hun sier ofte «Oi», når hun hører spørsmålene jeg stiller, er raus i omgangen med et visst banneord og ler ofte. På spørsmål om det mest verdifulle hun har stjålet, svarer hun kjapt «hjertet til Torstein». Hun er rett og slett veldig festlig og tøysete.

– Man være barnslig når man er skuespiller. Det er en lekenhet i det å være skuespiller, og man må ha en åpenhet.

Da hun spilte psykopatheksen Skade i The Last Kingdom dro hun på opptak alene i Bulgaria i seks måneder blant tre hundre testosteronhøye menn.

– Jeg har ikke noe problem med å være alene. Men jeg er aldri ensom. Jeg plukker opp en venn her og en der. Men mamma er mye verre enn meg, hun er som en magnet. Så det har jeg nok arvet litt av henne. Men jeg var veldig sjenert da jeg var liten, og veldig redd for å snakke med folk. Flink til å snakke med voksne, men med barn var det skummelt. Så jeg tror jeg kjenner veldig på den følelsen selv, hvordan det er å ikke bli tatt i mot. Så det å være inkluderende er veldig viktig for meg. Man vil jo gjerne bli sett selv - og da er det beste man kan gjøre å forsøke å se andre.

Hvis du hadde kunnet, ville du ha endret noe i oppveksten din?

– Jeg er den jeg er i dag og er der jeg er i dag på grunn av barndommen min. Hvis jeg hadde endret noe av det så hadde kanskje hele livet mitt sett annerledes ut?

Thea Sofie skuespiller intervju The Last Kingdom toppen på den anerkjente IMDB-listen over verdens mest populære skuespillere

Manageren min kaller seg for min jødiske mor, hun er fra New York og er veldig sånn: «Is there gonna be stray dogs there? Be really, really careful!».

© Renate Torseth // Pudder

Stjernelivet

Ryktene skal ha det til at hun har samme agent som Emma Stone. Hvordan funker det agent-greiene?**

– Jeg har en manager og flere agenter. En agent i England og tre i USA. Men når det er såpass mange på teamet så blir manageren veldig viktig. Vi snakker sammen nesten hver dag. Hun kaller seg for min jødiske mor, hun er fra New York og er veldig sånn: «Is there gonna be stray dogs there? Be really, really careful!». Jeg er skikkelig glad i henne, hun er familie, vi kan snakke om alt, hun er så sykt og kjemper min sak. Jeg vet ikke hvordan jeg skulle navigert i dette absurde universet uten henne.

Men hvorfor orker du egentlig å være skuespiller? Det virker ganske stressende?

– Jeg har selvfølgelig tenkt mye på det – hvorfor i all verden vil jeg bli skuespiller? Veldig mange prosent av det er helt jævlig. Auditions, venting, avslag, du er dritusikker, stressa, du må lære masse manus, ofte føler du at du ikke får det til – men den ti prosenten der du plutselig står foran kamera og det bare gnistrer og du tror på det du gjør og er i det, og får det adrenalinrushet etterpå. Da!

Etter videregående på skuespillerlinjen på Hartvig Nissen, prøvde hun å gjøre noe helt annet enn skuespill og startet på folkehøgskole i Danmark.

  • Så bare kjente jeg «jeg har det ikke noe bra!» Så kanskje svaret er: Jeg blir kanskje ikke verdens lykkeligste person som skuespiller. Men jeg blir det i hvert fall ikke hvis jeg ikke er skuespiller. Da har jeg ikke noe valg, på en måte.
Thea Sofie skuespiller intervju The Last Kingdom toppen på den anerkjente IMDB-listen over verdens mest populære skuespillere

Jakke Saint Laurent, 35 120 kr, Bluse Saint Laurent, 27 300 kr, Brosje Saint Laurent, 2 890 kr, Shorts Saint Laurent, 26 320 kr, Øredobber Hasla, 1 949 kr. // Kjole By Malene Birger, 3 499 kr, Sokker FWSS, 399 kr, Sko Acne Studios, 3 700 kr, Øredobber Jacquemus hos Brownsfashion.com, 1 785 kr.

© Renate Torseth // Pudder

Thea Sofies nærmeste om Thea Sofie:

Mamma Silje:

– Thea Sofie er veldig jordnær og jeg stoler helt på henne. Vi har alltid hatt et veldig nært forhold, nesten som søstre, ikke bare mor-datter. Vi kan godt dra ut og ta et glass vin sammen. Både faren hennes og jeg har alltid støttet henne i å bli skuespiller, selv om hun hadde toppkarakterer og kunne blitt hva som helst. Det er greit å satse når man er ung, tenker jeg, studere kan man alltids gjøre senere. Thea har alltid vært veldig økonomisk, hun har aldri fått noe hjelp hjemmefra og har jobbet ved siden av hele tiden. Det har vært beintøft og jeg er utrolig stolt av henne.

Kjæresten Torstein:

– Thea Sofie har en sånn åpenhet mot verden, uten at det gjør henne naiv. Hun er varm og omsorgsfull mot dem hun jobber med. Hun har stor integritet, høy arbeidsmoral, en trygghet i seg sjøl og hva hun vil, så i ethvert karriereyrke kunne hun klart seg bra. Hun er en sånn skuespiller som man gjerne vil se på, og da mener jeg ikke på grunn av skjønnheten, men fordi man lurer «hva tenker hun på, hva er det hun skal?» Det er en x-faktor. Hvis man kunne si akkurat hva det er som gjør at hun er så god skuespiller så ville man solgt det på flaske. Jeg liker henne som du skjønner veldig godt.

Venninnen Othilia:

– Thea Sofie har veldig lett for å «connecte» med andre. Hun har en sånn helt særegen tilstedeværelse og en emosjonalitet og en sterk empati. Hun har en veldig innlevelse i andres følelsesliv, ikke sånn at det blir helt rart og at hun gråter når jeg gråter, men at hun klarer å sette seg helt inn i andres følelser, og det beundrer jeg veldig. Hun er overraskende klok på andres følelser. Hun har hatt en drivkraft og en motivasjon som er helt enorm og er mye mer definert i hennes identitet, enn det har vært hos oss andre venninnene. For henne har det vært så klart, hun skulle bli skuespiller. Sykt kult, men sykt krevende. Ellers er det vanskelig å si noe negativt, for som venn er Thea helt ypperlig.

Thea Sofie skuespiller intervju The Last Kingdom toppen på den anerkjente IMDB-listen over verdens mest populære skuespillere

Badedrakt Svea, 599 kr, Øredobber Annie Berner, 5 625 kr. // Kjole Ganni, 4 199 kr, Genser By Malene Birger, 1 399 kr, Øredobb Acne Studios, 1 800 kr, Sokker Ganni, 299 kr, Sko Ganni, 6 299 kr.

Merk: Intervjuet er en noe forkortet versjon av artikkelen som var på trykk i Costume nr 3. 2019.

© Renate Torseth // Pudder