© Privat

Janka Polliani: – Jeg ønsker at sommerplaggene skal vare så lenge som mulig

Mens andre hiver på seg strikkegenser og kasjmir om høsten, velger moteprofil og gatemoteyndling Janka Polliani (42) det motsatte – nemlig farger og mønstre, og hun sverger til sommerkjoler året rundt.

Hvordan har du det nå?
– Takk som spør, jeg har det veldig bra. Jeg føler at alle har levd i et vakuum det siste året, og nå som alt endelig har åpnet opp igjen, føles livet fantastisk. Det tok på med ett år med hjemmekontor, hjemmeskole og mye tid alene.

Hva gleder du deg til denne høsten?
– Jeg gleder meg veldig til å kunne reise igjen og til å få lov til å være kreativ sammen med andre. Jeg har et spennende prosjekt i vente til høsten, som jeg klør i fingrene etter å fortelle mer om. Mye av tiden min det siste halvåret har gått med til dette. Det å kunne få være sosial, gå på restaurant og få lov til å klemme – det har jeg savnet skikkelig.

Endelig ser det ut til at vi kan dra på moteukene igjen – hva har du savnet mest?
– Ja, endelig! For min del startet det i København, der kjennes det trygt og det var fantastisk å se skandinavisk mote på sitt aller beste. Det er noe helt eget ved å dra på visninger, og København er en av favorittbyene. Generelt gleder jeg meg til å se folk jeg ikke har sett på lenge. Det har til tider vært vanskelig å finne inspirasjon, og det er det jeg virkelig elsker med moteukene. Visningene og gatemoten gjør meg megainspirert.

Hvordan har du jobbet for å holde deg og din profil relevant under pandemien?
– Jeg har vært nødt til å tenke annerledes. Det har vært bra å roe ned tempoet og ha fokus her hjemme. Jeg hoppet på reels-trenden på Instagram og elsker å lage videoinnhold. Jeg har ansatt en superflink jente i teamet mitt som er kreativ på video, og jeg håper jeg kan inspirere med masse videoinnhold. Jeg har også sittet mye alene og kjent på det å savne kollegaer, så nå jakter vi på kontorer.

© Privat

Nevn en trend du skal følge denne høsten?
– Jeg er ikke en trendslave, men går for plagg som skiller seg ut fra den typiske basisgarderoben. Men jeg er ekstremt glad i blazere, og jeg elsker at det fortsatt skal være sterke skuldre og farger i motebildet. Da er jeg happy!

Hvilken norske designer inspirerer deg mest og hvorfor?
– Jeg synes vi har mange gode norske designere, men tre som skiller seg ut er Tom Wood, som bare blir sterkere og sterkere fra år til år, og jeg håper vi snart ser dem på en internasjonal moteuke. Holzweiler, som har klart å posisjonere seg internasjonalt, og Envelope1976, som har satset på bærekraft. Alle tre er ekstremt gode på sitt, og jeg beundrer folka bak.

Hvis du hadde fått sjansen til å spise lunsj med en internasjonal designer under moteuken, hvem ville det vært og hvorfor?
– Jeg har vært så heldig å møte mange designere over en drink og middag gjennom mange år med reise under moteukene. Men om Karl Lagerfeld levde, hadde jeg helt klart invitert ham på middag – han og hele omgangskretsen hans. Jeg kan se for meg at vi sitter sammen med Andy Warhol og et hav av hans team og flotte modeller. Jeg tror skravla ville gått i ett og glassene blitt tømt.

Hvilket plagg redder enhver kleskrise om høsten?
– Jeg er spesielt glad i trenchcoaten, den går til absolutt alt.

Hva er ditt beste stylingtriks nå som det blir kaldere i luften?
– Jeg kler meg gjerne i lag på lag og jakke på jakke. Jeg ønsker at sommerplaggene skal vare så lenge som mulig, så jeg bruker sommerkjoler med en blazer over og bytter ut pumps med støvletter.

Hvem og hva inspirerer deg?
– Jeg inspireres av gatemote, venninner og moteuker. Sterke kvinnelige forbilder som ikke er redde for å bane vei for andre, gjør meg skikkelig glad.

© Privat
"Jeg gleder meg veldig til å reise igjen og til å få lov til å være kreativ sammen med andre."

Hvilket spørsmål får du oftest på Instagram, og hva er svaret på det?
– Jeg får MANGE forskjellige spørsmål, mye om hvor jeg får tak i plaggene mine, men aller mest om vekten min. Jeg svarer helt enkelt nei på sistnevnte spørsmål, jeg ser ikke poenget i å dele hva jeg veier, hva jeg spiser eller hvilken størrelse jeg bruker.

Hvilken motebutikk er din favoritt å handle fra i Norge?
– Jeg er stor fan av Moniker, og synes både konseptet og butikken er helt fantastisk.

Hva står øverst på ønskelisten din akkurat nå?
– Jeg «trenger» en ny veske, da jeg har vært uheldig og ødelagt favoritten min som er vanskelig å reparere. Jeg sikler på en ny fra Bottega Veneta eller fra Chanel. Men jeg har en regel: Om en ny veske skal inn, må en gammel selges.

Hva er ditt beste karriereråd til andre som drømmer om det du gjør?
– Jeg hadde aldri i verden trodd at jeg ti år etter at jeg sluttet i jobben som TV-produsent fortsatt skulle jobbe med dette. Stol på magefølelsen din, ikke lytt til for mange meninger – og våg å satse. Vær vennlig, glad og hjelpsom på veien, du vet nemlig aldri hvilke personer du møter på veien opp og hvem som hjelper deg på veien ned.

Hva er det mest overraskende du lærte om deg selv under pandemien?
– Jeg trives overraskende godt i eget selskap. Jeg har alltid tenkt at jeg er et sosialt dyr som trenger masse mennesker rundt meg til enhver tid. Men pandemien har lært meg å sette pris på å være hjemme. Til vanlig reiser jeg så mye, så det å få roet ned kroppen har vært veldig sunt for meg. Jeg setter også veldig pris på at jeg har fått så mye tid med barna mine.