Lyden av sommer: Hilde Skaar
© Julie Pike

Lyden av sommer: Hilde Skaar

Hun har allerede spilt for kong Harald, dronning Sonja og presidenten i Chile. Nå kommer stjerneskuddet Hilde Skaar til en festivalscene nær deg.

– Det var helt sjukt, sier Hilde Skaar.

Tjueåringen smiler fra øre til øre når hun forteller hvordan det var å opptre foran 250 gjester i Andesfjellene i Chile. Det var der det norske kongeparet befant seg blant publikum. Ikke hver-dagskost for en jente fra Stord, akkurat, men en utfordring hun med glede takket ja til.

Selv om det ikke er første gang Hilde har mottatt varm applaus, har hun ikke mange år på baken som musiker. Det har gått raskt – og i dag har hun over 400 000 lyttere i måneden på Spotify. Du har hørt henne sammen med artisten TRXD, og du har helt sikkert danset til låten Higher Ground, som var å høre i filmen Battle. Da hun covret Cezinandos låt Håper du har plass i Christine Live på P3, skapte hun overskrifter. Hilde har rett og slett kommet for å bli.

Lyden av sommer: Hilde Skaar

Hilde ble oppdaget som 14-åring. I dag er hun signert hos Warner Music, og har gitt ut flere singler.

© Julie Pike

På autopilot

– Jeg var en håpløs romantiker på barneskolen, og drømte om å danse med guttene på diskotek. Sangene mine handlet om den slags, selv om jeg løy litt innimellom. Jeg kunne jo overdrive litt i sangene, ler Hilde.

I dag handler låtene lite om romantiske følelser.

– Jeg liker å synge om ting jeg føler på. Det blir mer ekte når jeg skriver om meg selv.

Hilde ble oppdaget av sin nåværende manager da hun var fjorten år gammel og stod på en scene på Stord. Kort tid etter ble hun kontaktet av Warner Music, som er et av verdens største plateselskaper. Nå ligger hun på samme nettside som Coldplay, David Guetta og Lykke Li. Musikken hennes er en krysning mellom pop og indie-pop. Det er i alle fall det hun prøver å navigere seg mot, som hun sier, fortsatt litt blyg og tilbakeholden når hun snakker om seg selv som artist.

Les også: Lyden av sommer: Malin Pettersen

Sjenert start

– Jeg skjønte tidlig at musikken var noe for meg, men turte aldri å si det høyt til folk. Det var en skummel tanke. Jeg skjulte det ved å si at jeg skulle bli arkitekt. Det har jeg sluttet å si nå, da. Nå er det artist «all the way».

Ryggen har blitt litt rakere, og stemmen hakket mer sikker.

Hilde fikk musikken inn med morsmelken. Hun beskriver familien sin som svært musikalsk, og hun ble sunget for hver eneste kveld før hun sovnet. Hun begynte å spille gitar i 6. klasse – og da var det gjort.

– Musikken min har utviklet seg i takt med meg, men det var ikke før ting ble litt mer oppnåelige at jeg bestemte meg for å bli artist.

– Når gikk det opp for deg at du slo igjennom?

– At den første låten jeg slapp med eget prosjekt ble tatt så godt imot av mange lyttere, var utrolig stort. At debutsingelen min skulle klare seg så bra, er noe jeg aldri hadde forventet, sier hun.

Lyden av sommer: Hilde Skaar

– Jeg går veldig ofte inn i en helt annen verden på scenen, der jeg bare gjør ting på autopilot og blir revet med av både musikken og publikum. Det er en fantastisk følelse.

© Julie Pike

Ivrige fans

En gressplen full av folk, lyden av latter, litt skitne Converse på beina og musikk. Det er ikke rart de aller fleste gleder seg til festivalsommeren, Hilde inkludert. Å kunne spille på festival foran tusenvis av mennesker har alltid vært en drøm.

– Det er noe helt spesielt, en bra måte å nå ut til folk som kanskje ikke har hørt deg tidligere, men som oppdager deg for første gang.

I sommer står det flere festivaler oppført på listen til Skaar, som er artistnavnet hennes. Rakettnatt i Tromsø og Utopia i Stavanger er to av festivalene hun gleder seg mest til.

– Jeg synes det er gøy med fans, men kan jo ikke skryte på meg å ha så mange av dem.

Hun forteller at norske fans er generelt litt forsiktige.

– De er redde for å få fan-status, på en måte. Nå har jeg jo kjent på det å få utenlandske fans, og da får jeg flere tilbakemeldinger, forteller hun.

Har du noe kult på rideren når du er på turné?

– Første gang jeg fikk lov til å ønske meg noe, ble det Pepsi Max og grønne bananer. Om noen år blir det noen større ønsker.

Ut av komfortsonen

Ikke alle artister er impulsive og rastløse sjeler. Det vet Hilde.

– Det er sjelden du beskriver deg selv som et vanemenneske når du jobber som artist, men det er nok akkurat det jeg er. Jeg liker å ha trygge rammer – noe jeg har jobbet med. Det er ikke helt sånn det fungerer i denne jobben, sier hun.

Hun setter av god tid til venner og familie, både i Oslo og på Stord. Det er viktig for å få alt til å gå opp, og for at hun skal kunne leve ut drømmen sin.

– Jeg setter meg mål fra uke til uke, men hovedmålet er at musikken min skal nå ut til så mange som mulig. Jeg vil gi ut mer musikk og spille masse konserter.

Psst... 5 trendplagg til festivalen

Hva liker du å kle deg i på scenen?

– Sceneantrekk for meg er både viktig, men likevel ikke. Jeg vet hva jeg liker, men legger ikke altfor mye i det å kle meg på scenen. Det viktigste for meg er å ha klær som jeg føler meg vel i, og som jeg kan bevege meg i. Det er musikken som skal frem, og det er viktig at jeg kan bevege meg fritt slik at energien holder seg oppe, sier Hilde.

I sommer kan du se Saar, som er artistnavnet hennes, på Rakettnatt i Tromsø og Utopia i Stavanger.