Frida Gustavsson modell skuespiller drøm kjendis
© Janne Rugland

– Trender kommer og går, men god stil varer alltid

Vi har tatt en prat med svenske Frida Gustavsson (26), som var en av verdens best betalte modeller. I dag satser hun fullt på en skuespillerkarriere.

Frida er en av de mest kjente svenske modellene gjennom tidene. Hun synes selv hun er energisk, sta og nysgjerrig, noe som passer bra nå som hun satser alt på skuespillerkarrieren. I 2020 er hun blant annet aktuell med hovedrollen i to store spillefilmer.

Vi tok med oss Frida ut i skogen for å forevige noen looks som passer perfekt på starten av det nye året, og fikk høre litt om livet hennes akkurat nå.

Frida Gustavsson modell skuespiller drøm kjendis

Kjole Johanna Ortiz, 9 595 kr. // Vest Gestuz, 3 499 kr. // Skjorte Blazer Weekday, 700 kr. // Kjole Cathrine Hammel, pris på forespørsel.

© Janne Rugland

Hvordan startet modellkarrieren din?

Jeg ble oppdaget på gaten av en agent fra Stockholmsgruppen da jeg var bare tolv–tretten år gammel. På den tiden satset jeg alt på friidrett, jeg var en sporty jente fra et lite sted som aldri hadde tenkt tanken på at jeg var vakker eller kunne bli modell. Men ganske snart gikk jeg motevisninger, og var med på mote-shoots både i Sverige og rundt i verden.

Hvordan gikk du fra å være toppmodell til å bli skuespiller?

– Å bli skuespiller har vært en hemmelig drøm siden jeg var liten. Jeg har gått på flere skuespillerkurs og jobbet mye mentalt for å kunne bli klar. I 2015 bestemte jeg meg for å forlate modellyrket for å prøve meg som skuespiller, og det var det skumleste jeg har gjort! Jeg er så ubeskrivelig lykkelig og takknemlig for å kunne jobbe fulltid med det som er drømmen min.

Psst... 5 ting du bør droppe i 2020 - og det er ikke sukker eller alkohol

Frida Gustavsson modell skuespiller drøm kjendis

Skjorte, Weekday, 700 kr. // Kjole Cathrine Hammel, pris på forespørsel.

© Janne Rugland

Hva er det du liker med skuespilleryrket?

– Det er så komplekst og interessant. Å hele tiden reflektere over og portrettere mennesker som kan være både langt fra en selv, men også nær en selv, er utfordrende og tilfredsstillende. En konstant bevegelse mot noe sant og ærlig!

Hva er den største forskjellen på å være modell og skuespiller?

– Intensjonen. Som modell er du leid inn av et firma eller et magasin for å portrettere et ideal de vil formidle, uten at du som modell er med i diskusjonen. Som skuespiller er du selv ansvarlig for det du skaper og viser, og du har et langt forarbeid før du går foran kamera. Prestasjonen og resultatet ligger i stor grad på dine egne skuldre, men også i samarbeidet med regissør og kollegaer, og det er virkelig noe som driver meg videre.

Frida Gustavsson modell skuespiller drøm kjendis

Kåpe Totême, 6 000 kr.

© Janne Rugland

Hvordan er en typisk hverdag for deg?

– Jeg bor i Stockholm, enten på Södermalm eller hytta i skjærgården. Om sommeren flytter vi ut i skjærgården for late dager med bading, badstu og båtturer. Resten av året bor jeg i en leilighet med kjæresten min og to katter. En vanlig dag inneholder som regel et møte, trening, en tur i stallen, lesing av tekster og manuspugging, og ofte en god middag med venner om kvelden. Det å være i stallen og høre hestene stå og tygge er det mest avslappende jeg vet.

Hva er det viktigste du har lært om god stil?

– Trender kommer og går, men god stil varer alltid. Stil er noe man er født med, og er et individuelt uttrykk som ikke henger sammen med å følge med på trendene, men er heller noe personlig. Jeg har alltid elsket vintage og second hand, og synes klær skal uttrykke og speile den man er – hvorfor prøve å se ut som alle andre?

Frida Gustavsson modell skuespiller drøm kjendis

Til venstre: Jakke Lovechild1979, 4 700 kr. // Genser FWSS, 2 999 kr. // Sko Eurosko, 1 699 kr. // Genser over skuldrene Rodebjer, 2 895 kr. Til høyre: Hatt Maison Mitchel, 3 300 kr. // Jakke Totême, 3 500 kr. // Skjorte Totême, 2 899 kr.

© Janne Rugland

Hva brenner du for?

– At jeg med små grep kan bidra til en mer likestilt og rettferdig verden. Det høres kanskje teit ut, men jeg tror det handler om å si ifra hver gang man kommer i en ubehagelig eller vanskelig situasjon i hverdagen, på skolen og på arbeidsplassen, og så vil gradvis holdninger forandres og forbedres.

Frida er blant annet aktuell med hovedrollen i filmene Tigrar (regi Ronnie Sandahl) og Dampyr (regi Riccardo Chemello) i 2020.