Har du krympet klærne? Slik får du dem tilbake til opprinnelig stand
© Anna Stokland

Slik redder du klær som har krympet

Har du vasket den dyre kasjmirgenseren på høy temperatur?

Har du gjort den typiske klestabben og vasket genseren eller jeansen på høyere temperatur enn den tåler, eller har tørketrommelen ødelagt plagget?

Fortvil ikke! Vi tipser om metoden som sørger for at klærne får tilbake sin opprinnelige fasong.

Slik redder du krympet tøy

Dette skal du bruke: En bøtte med lunkent vann, babysjampo og to store håndklær.

  1. Fyll bøtten med lunkent vann, og tilfør to spiseskjeer med babysjampo. Legg plagget i bløt, og jobb sjampoen godt inn i stoffet. Dette får fibrene til å løsne og bli medgjørlige, slik at du senere kan strekke dem.

  2. Ta plagget opp av vannet etter du har vasket det godt. Klem ut så mye vann som mulig, men uten å vri opp stoffet. Deretter er det viktig at du ikke skyller ut såpen med rent vann.

  3. Legg ett av håndklærne ut på gulvet, og plassere plagget utstrakt oppå. Nå skal du bruke håndkledet til å presse så mye vann som mulig ut av plagget. Rull håndkledet over plagget, og press det ned så væsken trykkes ut. Når genseren er fuktig, men ikke lenger gjennomvåt, kan du fortsette til neste steg.

  4. Legg ut det tørre håndkledet og plassere genseren oppå. Dra forsiktig i stoffet til det har fått tilbake sin originale form og størrelse. La deretter genseren lufttørke på håndkledet.

Når plagget er helt tørt, kan du fortsette å bruke det som før, men vær forsiktig med å bruke tørketrommelen i fremtiden, da det er vanskeligere å redde plagget på andre forsøk.