Disse bøkene leser vi i høst
© Produsentene

Disse bøkene leser vi i høst

Noe av det beste når høstmørket senker seg, er å kunne tulle seg inn i et lunt teppe, tenne et lys og finne frem en god bok. Vi har funnet et knippe bøker – både nye og gamle – som vi anbefaler på det varmeste.

Varm melk, Deborah Levy

KRITIKERROST

Varm melk, Deborah Levy

Handlingen overskygges av språket i denne lille, hypnotiske romanen om Sofia, en ung kvinne i 20-årene, som sammen med sin mor har reist til Sør-Spania for å bli behandlet av en alternativ lege – som kanskje kan kurere hennes mystiske og muligens innbilte lammelser. Her utspilles forholdet de to imellom og Sofias kamp for et selvstendig liv seg med det resesjonsrammede Spania som bakteppe.

BESTSELGER

Swing Time, Zadie Smith

To venninner vokser opp i det nordvestlige London og drømmer om å danse. De ender begge i rampelyset; den ene som danser og den andre på en helt uforutsett måte, men vennskapet overlever ikke. I den sprudlende dannelsesromanen Swing Time drøfter Smith hvorfor noen lever i rampelyset, mens andre befinner seg stille i skyggen.

BESTSELGER

Der bor en ung pige i mig, som ikke vil dø, Tove Ditlevsen

I denne diktsamlingen, som ble gitt ut på Gyldendal i forbindelse med Ditlevsens 100-årsdag, er noen av den danske forfatterens vakreste dikt samlet. Diktene spenner seg over hele hennes forfatterskap; fra hennes mest ikoniske, til de mer ukjente, og er valgt ut av forfatteren Olga Ravn, som også har skrevet bokens etterord.

KRITIKERROST

Når reglene ikke gjelder, Ariel Levy

Disse hjerteknusende memoarene er skrevet av New York-journalisten Ariel Levy, og de beskriver hvordan hun valgte å bli journalist på grunn av sin eventyrlyst og ønsket om å reise verden rundt for å skrive om sterke, kompromissløse kvinner. På en av disse reisene blir både Levys hjerte og fremtidsdrømmer knust, og hun blir tvunget til å starte forfra.

NYHET

Forest Dark, Nicole Krauss

Sladrepressen fikk det travelt da forfatterparet Jonathan Safran Foer og Nicole Krauss ble skilt – antagelig på grunn av Foers e-post-korrespondanse med Natalie Portman. Foer skrev så en roman om det smuldrende ekteskapet, og nå er Nicole Krauss’ <k>Forest Dark<k> her. Den handler til dels om hovedpersonen Nicole og hennes døende ekteskap, og følger to personer som reiser fra USA til Israel for å finne noe de har mistet.

KRITIKERROST

The Love Affairs Of Nathaniel P., Adelle Waldman

Nathaniel P. er en forfatter i New York, som nokså fritt kan velge og vrake blant kvinnene som står i kø for å date ham – likesom forlagene, som alle vil utgi det han skriver. Et sylskarpt portrett av en moderne mann, seriemonogami og kreativitet samt rastløsheten og ubesluttsomheten som, ifølge forfatteren, påvirker oss alle.

KRIM

Congo Requiem, Jean-Christophe Grangé

Congo Requiem er fortsettelsen på bestselgeren <k>Ondskabens Ritual<k>, og følger den unge Erwan, som reiser sammen med sin far Gregoire til Kongos jungel for å sikre en lukrativ mineavtale og finne ut av hvilken grusom hemmelighet familien skjuler i det krigsherjede landet. Grangé er en foregangsperson innen fransk krim når gjelder å kombinere krimgenren med finere litteratur.

NYHET

Little Fires Everywhere, Celeste Ng

Little Fires Everywhere foregår i et nabolag i Cleveland, hvor hagene er like velpleide som husmødrene. Idyllen trues da den gåtefulle kunstneren Mia flytter inn i nabolaget sammen med tenåringsdatteren sin.

KLASSIKER

Nattens ømhet, F. Scott Fitzgerald

Den store Gatsby er Fitzgeralds mest kjente roman, men ifølge mange anmeldere er Nattens ømhet hans store mesterverk. Romanen utspiller seg på Den franske riviera i 1920-årene og handler om det unge ekteparet Dick og Nicole Diver. Mens champagnen flyter, musikken spiller og solen skinner, begynner sprekkene i ekteskapet å bli tydeligere – ikke minst da en ung, amerikansk skuespillerinne og hennes mor kommer tett på ekteparet. Boken kom ut i 1934 og er delvis selvbiografisk: Mens Fitzgerald skrev den, ble hans hustru Zelda innlagt på et psykiatrisk sykehus, og Fitzgerald begynte for alvor å drikke.

KRIM

Tangerine, Christine Mangan

En psykologisk thriller som utspiller seg i Marokko på 50-tallet. Et nygift ektepar møter på hustruen Alices tidligere bestevenninne Lucy. Alice avsluttet vennskapet etter et svik, og nå får dette store konsekvenser.

NYHET

The Italian Teacher, Tom Rachman

Pinch er en fortapt sjel som lever i skyggen av sin far, den berømte maleren Bear Bavinsky. Vi følger Pinch gjennom hans ungdoms store kjærlighetsforhold og knuste drømmer på et universitet i Canada, og senere i hans stille tilværelse som eldre italiensklærer i London. Under overflaten brygger Pinch på en stille revolusjon mot sin far og den likegyldigheten verden viser ham.