© Desiree Mattsson

Costume for likestilling - her er EQUALITY-vesken

Endelig er Costumes Equality-veske her! Kjøp den og støtt vår hjertesak. Alt overskuddet går til Plans viktige arbeid for likestilling.

For sjette år på rad har vi teamet opp med et norsk motehus for å fronte vår hjertesak, jenters rettigheter. Denne gangen er det veskedesignerne Cala Jade som har designet to fine vesker, en i rosa og en i brun – til deg. Alt overskuddet går til Plans viktige arbeid for likestilling verden rundt.

Se hvor du kan kjøpe vesken og les intervjuet med Elise Kleiva Ugland fra Cala Jade og generalsekretær i Plan, Kari Helene Partapuoli lengre ned i saken.

Med oss er den nye norske modellstjernen og sykepleierstudenten Ayan Mou (23), som også fronter månedens utgave av Costume.

© Desiree Mattsson
"Det er viktig å støtte denne saken. Det å styrke jenters plass i samfunnet vil bidra til en bedre verden." — Ayan Mou

Veldig stas at du er med og fronter årets Equality-prosjekt, Ayan. Hva betyr det for deg?
-Å jobbe for et navn som Costume har alltid vært en drøm for meg. Så da jeg fikk muligheten til det, ble jeg utrolig smigret og glad. Men overraskelsen ble enda større da jeg fikk vite om Costumes Equality-prosjekt sammen med Cala Jade. Å få være med og gjøre en forskjell er stort, sier Ayan Mou.

Hva synes du om veskene?
-De er utrolig vakre, jeg elsker Cala Jades univers. Veskene er elegante og minimalistiske med kule detaljer. Jeg synes det er fantastisk at overskuddet går til Plan og deres arbeid for jenters rettigheter. Det er viktig å støtte denne saken. Det å styrke jenters plass i samfunnet vil bidra til en bedre verden, sier Ayan Mou som ser på modelljobben som en mulighet til å fronte
mangfold.

-Jeg er opptatt av å representere jenter som ser ut som meg. Å bane vei for små jenter som vokser opp og blir fortalt at de ikke er vakre nok, og vise min syv år gamle lillesøster at hennes skjønnhet er enestående, det er viktig.

© Desiree Mattsson

Norsk veskefavoritt

Hva tenkte dere i Cala Jade da Costume tok kontakt og spurte om dere ville være med på årets Equality-prosjekt?
-Dette er et samarbeid vi ikke trengte betenkningstid på å takke ja til. Det er en stor ære å få muligheten til å være med på å løfte frem en så viktig sak. Vi har fulgt med og heiet på Costume og Plan sine tidligere Equality-prosjekter, og vi er glade og stolte for å kunne være med på laget, sier Elise Kleiva Ugland fra Cala Jade.

Vi elsker Cala Jades vesker, og er så glade for dette samarbeidet. Fortell oss om Equality-vesken
-I alt vårt designarbeid har vi noen grunnleggende kvaliteter som ligger til grunn – produktet skal være tidløst, estetisk, brukervennlig og ha et godt håndverk. Dette perspektivet bringer vi også med oss i dette prosjektet. Med Equality-vesken ønsket vi å bygge videre på vår
håndvevde flettekurv-veske Misu. Samarbeidet med Costume har vært inspirerende og gøy; det er alltid lærerikt med gode sparringspartnere i en designprosess.

Hva betyr likestilling for Cala Jade?
-Som en produksjonsbedrift som samarbeider med mange internasjonale aktører, er kvalitetssikring av fabrikkene en viktig del av
vårt arbeid. Fabrikken som produserer Equality-vesken har et stort samfunnsengasjement i India, og de ble veldig engasjert over å kunne være med på å bidra i et så viktig prosjekt. Dehar et stort hjerte for mennesker som er vanskeligstilte, og jobber daglig med å hjelpe lokale
ved å tilby en trygg jobb. Det er derfor ekstra fint at Equality- vesken er produsert akkurat hos dem.

Hva vil dere si til dem som vurderer å støtte vår hjertesak ved å kjøpe vesken?
-Vi håper mange får lyst på vesken. Med et så godt formål, har man jo en god «unnskyldning» for å skaffe seg en ny, fin veske. En veske som også er med på å gjøre en forskjell. Vi håper vi kan bidra til å samle inn så mye som mulig til Costume sitt årlige Equality-prosjekt.

© Desiree Mattsson
© Desiree Mattsson

Equality-prosjekt i seks år

Det er sjette året på rad Costume fronter et #Equality-prosjekt til inntekt for Plan. Hvorfor er slike initiativer viktig nå?
-Jenter verden over merker effektene av pandemien, klimaendringene og krigen i Ukraina. Fattigdommen øker. For jenter betyr dette at flere faller ut av skolen, jobbmulighetene blir færre og flere utsettes for vold, seksuelle overgrep og barneekteskap. Etter mange tiår med fremgang, opplever vi nå et alvorlig tilbakeslag for jenter og kvinners rettigheter. Arbeidet for jenters rettigheter er viktigere enn noensinne, sier generalsekretær i Plan, Kari Helene Partapuoli.

-Vi er utrolig takknemlige for at Costume også i år velger å sette jentesaken på dagsordenen og vil støtte arbeidet vårt for at jenter skal få muligheten til å bestemme over egne liv, sier Partapuoli.

Fortell om prosjektet pengene fra dette samarbeidet skal gå til.
-Støtten fra samarbeidet går direkte til Plans Jentefond. Gjennom Jentefondet finansierer vi prosjekter som bidrar til å styrke, beskytte og utdanne jenter. Pengene brukes for eksempel til at flere jenter fullfører skolegangen i Zimbabwe, til å bekjempe barneekteskap i Vietnam og til å skape tryggere bymiljøer for tenåringsjenter i India.

Hva synes du om veskene vi har designet med Cala Jade?
-Det er spesielt fint å jobbe sammen med Cala Jade som representerer kvalitet og noe unikt, samtidig som veskene kan brukes av mange forskjellige kvinner til ulike anledninger. Equality-veskene synes jeg har blitt utrolig vakre, elegante og tidløse. Jeg gleder meg til å ta min egen i bruk.

Kjøp din egen Equality-veske på calajade.com til 2.900 kroner i dag. Kommer i et begrenset opplag!

© Desiree Mattsson
© Desiree Mattsson