Plannorge jenteprisen

Her er de nominerte til Jenteprisen 2018

– Jenters rettigheter er blitt en hjertesak for Costume!

For andre gang på rad inngår vi et viktig samarbeid med Plan Internasjonal Norge. På FNs jentedag 11. oktober skal vi hylle de som gjør en ekstra innsats for jenters rettigheter. Prisens formål er å løfte frem en enkeltperson, organisasjon, bedrift eller andre i Norge som har gjort ekstra innsats for å stoppe diskriminering av jenter - enten i Norge eller ute.

– Jenteprisen har blitt en viktig pris for å løfte frem dem som utgjør en forskjell for jenters rettigheter og jenters situasjon, slik som JURK i fjor. På FNs jentedag skal vi hedre en verdig prisvinner og samtidig gi honnør til alle som gjør en ekstra innsats for at jenter skal være trygge og frie, sier Kari Helene Partapuoli, generalsekretær i Plan International Norge.

– Jenters rettigheter er blitt en hjertesak for Costume, og det er en glede for oss å være samarbeidspartner med Plan om utdelingen av Jenteprisen, sier sjefredaktør Kine B. Hartz.

– Det er utrolig mange gode kandidater til Jenteprisen 2018. Vi er imponert over det massive arbeidet både organisasjoner og enkeltpersoner legger ned for at jenter i Norge og resten av verden skal være likestilte, trygge og frie, og vi gleder oss til å feire denne innsatsen på jentedagen 11. oktober, sier generalsekretær i Plan International Norge, Kari Helene Partapuoli.

De nominert til Jenteprisen 2018

Dronning Sonja
© Jørgen Gomnes

Dronning Sonja

Har engasjert seg for minoritetskvinner og hvordan livet deres i Norge er. Hun understreker viktigheten av at minoritetskvinner får mulighet til å bruke sin egen stemme.

Ulrikke Falch
© Jonathan Vivaas Kise

Ulrikke Falch

Skuespiller, samfunnsdebattant og forfatter som gjennom sine sosiale medier-kanaler kjemper mot presset jenter utsettes for og aktivt jobber for å fremme feminisme og kvinnelige forbilder.

– Først og fremst har jeg hatt ønske om å presentere mangfold, både utseende og historier, som blir underrepresentert i populærkultur, men jeg ønsker også å oppfordre til åpenhet rundt psykisk helse og å styrke jenters selvtillit. Jeg har av erfaring funnet enormt mye selvtillit gjennom feminisme, og ved å rette sinnet mitt mot det som er feil og skeivt i samfunnet, istedenfor å rette sinnet mot seg selv. Det tror jeg mange jenter har godt av å bli påminnet om.

Maritastiftelsen , Marita Woman

Maritastiftelsen, Marita Woman

Organisasjonen hjelper kvinner som har vært utsatt for menneskehandel. De tilbyr blant annet åpen kontaktkafe for kvinner med prostitusjonserfaring, arbeidspraksis og individuell oppfølging samt bofelleskap for kvinner utsatt for menneskehandel.

– Vår hjertesak er at kvinner skal ha krefter til å stå oppreist i eget liv, ha styrke, mot og få friheten til å gjøre gode livsvalg.

På bildet over: 1. Mia Landsem, 2. Iram Haq, 3. Iman Meskini, 4. Susanne Kaluza, 5. Kjersti Arntsen og Guro Røen, 6. Benedicte Haugaard, 7. Laial Janet Ayoub, 8. Martine Halvorsen, 9. Eva Rose Furmyr, 10. Angelica Kjos, 11. Esben Esther Pirelli Benestad, 12. Torunn Vinjarvold, 13. Ezinne Okparaebo, 14. Maria Stavang (@piateed), 15. Carina Elisabeth Carlsen (@fetmenfattet), 16. SnapKollektivet

© @iramhaq / Renate Torseth/Pudder Agency / @_ezinne_ / private

Mia Landsem

Har satt søkelys på problematikken rundt spredning av jenters private bilder på nett. Sammen med flere dataeksperter jakter hun etter personer som sprer stjålne nakenbilder.

– Min hjertesak er at selv om et seksuelt overgrep skjer på nett, skal man få lik behandling som om det var fysisk. Min hjertesak er også å fjerne skammen mange blir utsatt for når et nakenbilde blir lagt ut. Spesielt jenter blir utsatt for disse grusomhetene. Jeg ønsker å forske på hvorfor det er mest menn som krenker kvinner på denne måten. Er det bare fordi vi er jenter?

Iram Haq

Har som filmskaper kjempet for jenters rett til frihet og egne valg. Hun har rettet fokus mot problemer knyttet til æreskultur og sosial kontroll, og ikke minst gitt en stemme til jenter som blir utsatt for dette.

– Jeg er opptatt av jenters frihet til å være seg selv med frihet til å si og gjøre som de vil.

Iman Meskini

Skuespilleren har både gjennom Skam-serienog sine sosiale medier-kanaler jobbet for å gjøre avstanden mellom mennesker med ulik tro mindre, og vært et forbilde for jenter som har blitt ekskludert på grunn av sin religion og hudfarge.

Susanne Kaluza

Har i mange år jobbet med likestilling i det norsk samfunnet gjennom sin posisjon som redaktør av Kvinneguiden. Hun har blant annet engasjert seg i kampen mot reservasjonsretten til abort, få økt kjønnsbalanse i lokalpolitikken.

– I Norge har vi rett nok kvinnelig statsminister, men 90 prosent av administrerende direktører er menn. Norske kvinner tjener i snitt 359 000 kroner, mens menn tjener 523 000. 1 av 10 kvinner har opplevd voldtekt, og 1 av 100 menn. 85 prosent av ofrene i partnerdrap er kvinner. 85 prosent av jentene og 30 prosent av guttene på videregående skole føler på et negativt kroppspress, og anoreksi er den tredje vanligste dødsårsaken for unge kvinner. Vi har for å si det mildt fortsatt en jobb igjen å gjøre!

Kjersti Arntsen og Guro Røen

Håndballdommerparet kjemper for at kvinnelige håndballdommere skal vurderes og behandles likt som menn.

– Så lenge individets muligheter fortsatt begrenses av kjønn, mener vi at kampen for kvinners rettigheter er veldig relevant. Vi har møtt holdninger, atferd og argumenter som viser at kvinner vurderes, behandles og evalueres annerledes enn menn. Ikke før kvinner får de samme mulighetene på like premisser som menn, kan vi “blåse av kampen”, sier Røen.

Benedicte Haugaard

Kjemper for jenter som har opplevd seksuelle overgrep. Etter å selv ha blitt forsøkt voldtatt på vei hjem fra byen i sitt eget nabolag, så hun hvordan jenter i lignende situasjoner blir behandlet, og hun gikk hardt ut mot politiets og rettsvesenets arbeid i aviser, sosiale medier og podkaster.

– Min hjertesak er hvordan overgrepssaker blir behandlet. Saken vil være aktuell helt til lovverket endres og gir politiet en sjekkliste for hvordan de skal opptre i overgrepssaker. Voldtektssaker er ikke som å spille bingo. I dag er det slik at etterforskningslederen i saken bestemmer hvor mye bevis og DNA de skal sikre. Det skal ikke ha noe å si hvilken etterforskningsleder du får.

Laial Janet Ayoub

Arbeider for kvinner som blir utsatt for sosial kontroll og vold i nære relasjoner, både gjennom informasjonsarbeid om rettigheter og ved å personlig følge opp mennesker som trenger hjelp.

– Mitt mål er at alle jenter og kvinner i Norge skal ha nok kunnskap om sine rettigheter.

Martine Halvorsen

Bruker sin stemme som influencer til å ta opp temaer som jenters rettigheter og urettferdighet. Både små hverdagsproblemer jenter må stå i til større samfunnsproblem.

– Min hjertesak er at alle kvinner uansett hårfarge, bakgrunn, tro eller legning skal føle seg bra nok til å være seg selv. For ikke å snakke om at de skal stå opp for seg selv og ha respekt for seg selv.

Eva Rose Furmyr

Gjennom sine bilder arbeider fotografen med å normalisere og ufarliggjøre fødsler, i tillegg engasjerer hun seg for å bedre fødetilbudet i Norge.

– I mine 20 år på fødestuene har jeg sett smerte, men jeg har også sett så uendelig mye annet. Kjærlighet som aldri har vært sterkere, og en råskap man aldri kan oppnå i andre livssituasjoner.

Angelica Kjos

Opplevde som barn vold, overgrep og tortur. Nå jobber hun som erfaringskonsulent i barnevernet, forfatter, foredragsholder og veileder for barneombudet.

– Min hjertesak: En av mange. Få slutt på kjønnslemlestelse av jentebarn. Innføre tiltak som forebygger og avdekker.

Esben Esther Pirelli Benestad

Lege, spesialist i klinisk sexologi og professor i sexologi ved Universitetet i Agder har tatt opp kampen for transpersoner.

– Min hjertesak er å bidra til at alt menneskelig, også det uvanlige, med selvfølgelighet blir ønsket velkommen i kulturen.

Torunn Vinjarvold

Har etablere og finansiere skolen Flying Angels Nursing and Primary School i Uganda, som jobber spesielt med å få flere jenter på skolen.

– Min hjertesak er kvinners rettigheter. Både her hjemme og globalt. Uganda, hvor jeg har ilden i sjela mi, er et mannsdominert samfunn. Jentene her skal forstå at de er likeverdige med mannen. De er like smarte og bør få samme mulighet til utdannelse, men det er en lang vei å gå.

Ezinne Okparaebo

Norges raskeste kvinnelige sprinter, men hun arbeider også med å fremme jenter i idretten. Hun står bak Ezinne Atletics som er et treningstilbud for jenter i alderen 10 til 16 år og er spesielt tilrettelagt for jenter med flerkulturell bakgrunn. Hennes mål er knuse fordommer og bevise at det å "løpe som en jente" ikke er noe negativt.

Maria Stavang (@piateed)

Komiker som både på stand up-scenen og gjennom sosiale medier tar opp alvorlige problemstillinger, blant annet knyttet til å være jente, med humoristisk og ærlig vri.

– Min hjertesak er å normalisere! Om det er på Instagram hvor alt er oppstilt og perfekt, eller om det er ta frem temaer som mensen! Ta vekk det skumle og oppstilte!

Carina Elisabeth Carlsen (@fetmenfattet)

Burlesqueartist, kroppsaktivist og foredragsholder. Kjemper for å endre folks holdninger til kropp, gi plass til alle uansett størrelse og fasong.

– Min hjertesak er at vi skal ta eierskap over egen kropp, en rettighet vi alle har, men som svært få benytter seg av. Vi har et altfor snevert syn på hvordan en kvinnekropp skal og har lov til å se ut. Kropp er trend, og vi følger trenden slavisk fordi det sitter en makt på toppen og bestemmer hvordan vi skal se ut.

SnapKollektivet

Gjennom SnapKollektivet tar en gruppe kvinner opp hverdagslige og omstridte temaer ved å være ekte og ærlige. Målet er å vise hvordan den virkelige hverdagen ser ut bak det polerte filteret.

– Vår hjertesak er å gi en stemme til den, de og det som burde snakkes mer om. Og å knuse tabuer og bidra til å skape et varmere, åpent og mer tolerant samfunn.

Abida Akhtar Nilsen

Har i over 20 år jobbet for jenters rettigheter og mot tvangsekteskap. I tillegg engasjerer hun seg i forebyggingen av rasisme og ekstremisme. Hun har skrevet flere bøker for barn om dette temaet og jobbet for å få på plass en mentorordning for jenter.

Berit Ås

Aksjonist, feminist, forfatter, professor i sosialpsykologi og SVs første leder. Har engasjert seg for kvinner og jenters rettigheter gjennom mange tiår ved å blant annet sette fokus på maktbalansen i samfunnet, likelønn og bruken av hersketeknikker.

– Det at vi i Norge er de beste i verden når det kommer til likestilling og behandling av kvinner er bare sludder. Vi har slåss for likelønn i over 50 år, men fortsatt så er det enorme forskjeller på likt arbeid og lik lønn. Vi sender førstegangsfødende hjem etter bare noen timer fordi helsevesenet ikke har råd til å ha dem der lenger. Og makten er fortsatt plassert i stor grad hos menn.

Birgit Berglund, Merete Løken, Iris Helen Nikolaisen

Kvinnene står bak veskemerket WAYAWAYA som gir kvinner uten formell utdannelse i Zambia arbeidsopplæring og en jobb.

Dana Manouchehri

Er generalsekretær i nettverket LIM likestilling integrering og mangfold. Arbeider for kvinners frihet, rettigheter og muligheter.

Haley Shea

Vokalist i bandet Slutface. Likestilling er et tema i låtene hennes og hun arbeider for at flere jenter skal finne sin plass i musikkbransjen blant annet gjennom AKKs bandkurs for jenter, Loud, der hun har vært bandlærer.

Tale Maria Krohn Engvik

Hele Norges helsesøster bruker sin Snapchat Helsesista til å nå ut til ungdom om temaer som kropp, sex, alkohol og grenser. Hun bryter ned tabuer og er tilgjengelig for spørsmål fra følgerne sine.

Ingeborg Huse Amundsen

Journalist og Midtøsten-korrespondent for VG.

– Min hjertesak som journalist er jenter og kvinners rettigheter. Hvor enn jeg reiser i verden forsøker jeg å lete fram historier om mitt kjønn som må bli fortalt, og jeg er ekstra bevisst på å bruke kvinnelige kilder, både blant folk flest og eksperter.

Jeanett Ljostveit

Feminist og kroppspositiv aktivist som gjennom sin blogg og sosiale medier setter fokus på at det ikke er et riktig svar på hvordan man bør se ut.

Kvinnefronten/jentefronten

Kvinneorganisasjon som kjemper mot alle politiske, økonomiske og religiøse systemer som baserer seg på utnytting av mennesker. Målet er at kvinner skal kunne velge det livet de ønsker uansett hudfarge, etnisk opprinnelse, seksuell legning eller funksjonsdyktighet.

– Kampen for jenters rettigheter er fortsatt like aktuell fordi hver tiende kvinne i Norge har blitt voldtatt, og halvparten av disse er under 18 år når det skjer.

Malin Nesvoll

Youtuber og Instagrammer som er åpen om psykisk helse, hun er kritisk til kroppspress og har tatt opp kampen mot små klesstørrelser i butikkene.

Maria Khan

Samfunnsdebattant og aktivist som arbeider mot sosial kontroll og tvangsekteskap.

– Så lenge det finnes jenter som ikke på selvstendig grunnlag og som frie mennesker kan gjøre valg i eget liv, er kampen for jenters rettigheter like aktuell. I det øyeblikket vi tror vi har vunnet, har vi tapt.

Martine Seth og Stellaprosjektet i Tønsberg, Vestfold Røde Kors

Arbeider sammen med frivillige for å få innvandrerkvinner ut av isolasjon, språkopplæring og med å få kvinner ut i arbeid.

– Kampen for jenters rettigheter er fortsatt like aktuell fordi vi til og med i Norge har en gruppe som ikke har like rettigheter som norske jenter. Mange lever fortsatt under streng sosial kontroll fra familien. Og det offentlige apparatet er ikke gode nok på denne problematikken.

New Chance

En frivillig organisasjon som drifter et barnehjem i Kongo, som er blant de farligste landene i verden for jenter og kvinner. Gjennom barnehjemmet får de blant annet skole og helsetilbud.

– Vår hjertesak er utdanning. Utdanning er det eneste som kan redde fremtiden for Kongo.

Nødsignal-aksjonen/Amnesty International

Gjennom aksjonen oppnådde organisasjonen oppmerksomhet rundt den horrible abortloven i El Salvador, og situasjonen til Teodora del Carmen Vásquez, som i 2008 ble idømt en straff på 30 års fengsel for å ha begått et "drap" som i realiteten var en dødfødsel. Teodora ble løslatt i februar i år.

Shurika Hansen

Samfunnsdebattant som på tross av mye motgang og trusler engasjerer seg i spørsmål rundt likestilling, feminisme og sosial kontroll.

Sumaya Jirde Ali

Debattant og skribent, som er spesielt opptatt av at jenter selv skal ha frihet til å ta egne valg. Til tross for mye hets har hun en sterk stemme i samfunnsdebatten.

Torbjørn Ødegård Teigen og Norkring

Har bidratt til arbeidet mot barneekteskap i Malawi. Radio er den beste kanalen til å nå ut til flest mennesker i landet, og med FM-senderne fra Norge vil Malawi få tilnærmet 100 prosent radiodekning.

Trine Lise Olsen

Komiker som blant annet gjennom sceneshowet «Æ har rett» har satt ord på festvoldtekt og andre tabubelagte temaer. I tillegg har hun arbeidet med å løfte kvinner opp i den mannsdominerte stand up-bransjen.

Wenche Skorpen Hovland

Daglig leder ved Krisesenteret i Sogn og Fjordane. Engasjerer seg spesielt for barn og kvinners rettigheter.

De skamløse jentene, Nancy Herz, Sofia Nesrine Srour og Amina Bile

Trioen ble kjent etter at de sto opp mot uretten i egne miljøer, og tok opp æreskultur og sosial kontroll av kvinner i debattinleggene i Aftenposten våren 2016.

Faten Mahdi Al-Hussaini

Har blitt hyllet i alle mediekanaler for å ta ett ordentlig oppgjør med ekstrem islamisme og voldshandlingene til IS.

Kamshajiny Gunaratnam

Hun kaller seg «Kamzy«, er AP-politiker, og står bak «Hun bør stille»-aksjonen.

Vinneren av Jenteprisen kåres av en fagjury. I juryen sitter Navjot Sandhu (styreleder i Minotenk og minoritetsombud i Oslo politidistrikt), Reidar Hjermann (psykolog og tidligere barneombud), Solveig Horne (stortingsrepresentant og tidligere barne- og likestillingsminister), Akhtar Chaudhry (seniorrådgiver i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet og tidligere stortingsrepresentant), Emilie Beck (programleder for Aftenposten-serien STUCK) og Agnes Nordvik (juniorrådgiver i URO).

Vinneren offentliggjøres på en offisiell prisutdeling på FNs internasjonale jentedag 11.oktober på Håndslag ved Youngstorget i Oslo, og alle er hjertelig velkommen.

MELD DEG PÅ HER!