Holzweiler: – Vi setter kjemien mellom mennesker først

Det som startet med et skjerf, er nå blitt til et anerkjent motemerke som alle ønsker en bit av. – Vi setter kjemien mellom mennesker først – det er absolutt noe av det aller viktigste for oss, sier Susanne Holzweiler.

Hvordan startet reisen?

– Vi startet som et agentur, mens drømmen om eget brand vokste. Vi så at det var et hull i markedet når det kom til skjerf, og bestemte oss for å prøve. For å gjøre ting litt annerledes, lanserte vi skjerf på rull, slik at kunden kunne velge i metervare. Det fungerte veldig bra, og skjerfene ble egentlig en suksess over natten. Vi ble redde for at vi skulle bli assosiert som et skjerfbrand, og bestemte oss for å presentere en ready to wear-kolleksjon året etter – så fikk vi Maria Skappel Holzweiler med som sjefdesigner og medeier.

Kan dere huske det aller første skjerfet?

– Det første skjerfet var jo egentlig helt krise. Vi gikk for ensfargede skjerf, men skjønte raskt at det ikke kom til å fungere. Etter et samarbeid med kunstneren Martin Watson, endte vi opp med originale mønstre som ble svært populære, og fra dag en har samarbeidsfaktoren vært veldig viktig for oss. Det er en kul opplevelse å se hva man får til når man jobber med flere mennesker.

Fortell om øyeblikket der dere fikk følelsen av et gjennombrudd?

– Etter vår første kolleksjon stilte vi ut på salgsmessen i København. En av de første som kom bort, var en innkjøper fra Iseton i Japan. De ønsket å ta inn lammeullskjerfene våre, og det var da vi forstod at vi gjorde noe riktig. Det var fantastisk å få oppleve dette såpass tidlig, men det største var da vi kom inn på Colette og Net-a-Porter.

Holzweiler startet sin motereise med karakteristiske ullskjerf.

Å slå gjennom som designer i dag krever sitt. Hva tror dere at dere har gjort riktig?

– Jeg tror at vi er uredde, og vi tør å satse. Vi har også de riktige folkene med på laget, både ansatte og samarbeidspartnere. I tillegg prøver vi å utvikle oss hele tiden, og noe som har vært alfa og omega har vært å skape et vinnerprodukt med stort volum. For oss ble dette skjerfene. De har vært med på å finansiere hele utviklingen vår. Men nå har kleskolleksjonen gått forbi i omsetning, det er vi stolte av.

Hvordan har merkevaren utviklet seg de siste årene?

– Vårt DNA blir sterkere og sterkere hele veien, men vi begynner virkelig å få hold på hva som er Holzweiler, og ikke. Vi prøver å fokusere mye på dette, samtidig som vi ikke vil miste lekenheten.

Hvordan vil dere beskrive merkevaren per dags dato?

– Holzweiler ønsker å skape klær som folk føler seg bedre i. Det du tar på deg om morgenen som gjør at du føler deg bra. Vi ønsker å skape klassiske plagg, men med det lille ekstra som er typisk Holzweiler. Hvis vi finner et 30 år gammelt Holzweiler-plagg i en vintagebutikk i 2050 da har vi virkelig lykkes.

Fortell om den typiske kunden?

– Det er alt fra unge folk, de som kjøper baseprodukter, til damen på 75 år. Vi ser hele spekteret, noe vi synes er kult. Stil har ikke noe med alder å gjøre. Hovedkunden, derimot, er nok hun jenta som er bevisst, og opptatt av bærekraft.

Les også: NRK-serien du må se nå!

Hvilket marked er dere størst i?

– Norge er fortsatt størst, men Japan har vært det nest største markedet i lang tid. Japanerne er veldig opptatt av kvalitet, noe som er grunnen til at skjerfene våre traff bra.

Hva er de største utfordringene ved å være en norsk merkevare i dag?

– Her hjemme er det ikke så mye erfaring. Vi er ikke der danskene er – det er lite struktur og støtte. Norwegian Fashion Hub har vært kjempefin å ha med på laget, men det er fortsatt litt prøving og feiling siden dette er et nytt prosjekt for alle. Det er mange som vil, men vi er alle med på å gå opp sporene.

Hva er høydepunktet for dere så langt?

– Det er veldig gøy at noen av verdens største butikker kjøper brandet vårt. Colette og nettbutikken Net-a-porter stod veldig høyt på listen.

Hva slags strategi har dere rundt å vise nye kolleksjoner?

– Vi synes det er gøy å bygge alt rundt en historie, som vi lager sammen. Log on/Log off-konseptet vårt med en mobilfri visning har vi spilt videre på. Det at man gir folk en opplevelse mens man er logget av, som for eksempel meditasjon i butikken, eller strikkekvelder for kundene våre. Vi vil fortelle en historien på en annen måte. Det som er gøy med mote, er at man kan formidle noe mer, blant annet våre verdier i Holzweiler.

Hvem drømmer dere om å kle opp?

– Leandra Medine bak nettstedet Manrepeller og Caroline de Maigret ser ut til å være veldig ekte og kule damer.

På hvilken måte er vennskap og personlige relasjoner en del av Holzweiler? – Det er dette hele Holzweiler handler om. Ja, vi er en familiebusiness, men familie er også venner. Jeg tror alle som jobber her mener at dette ikke bare er en jobb, men så veldig mye mer. Vi setter kjemien mellom mennesker først – dette er absolutt noe av det aller viktigste for oss.