Costume styling
© Renate Torseth/Pudder Agency

Styling: Fra sommer til høst

Med små enkle grep kan du bruke sommergarderoben selv når høsten ankommer.

Noen av sommerens fineste tendenser tar vi med oss inn i høstsesongen. Se hvordan moteredaksjonen i Costume styler hver sin favorittrend.

Western

Ti ville hester kunne ikke holdt moteredaktør Randi H. Svendsen unna westerntrenden som regjerer nå.

Hvilken trend har du valgt?
– Se for deg HBO-serien Westworld, den gamle klassikeren Det vesle huset på prærien og cowboyfilmene foreldrene dine vokste opp med, og du har fanget essensen av den westerninspirerte trenden vi kommer til å se mye av i høst.

På hvilken måte fortsetter denne trenden inn i høstsesongen?
– Raf Simons har lekt seg med det amerikanske prærielivet i alle sine tre kolleksjoner for Calvin Klein 205W39NYC, og flere fulgte etter da sommerkolleksjonene ble presentert på catwalken i fjor. Maskuline cowboyskjorter med store brystlommer, jeans med markerte sømmer, og romantiske, lange volangkjoler ble presentert hos alle fra Bottega Veneta til Chloé.

Når vi nå går inn i høstsesongen, ser vi fremdeles de røffe cowboyskjortene, men det er de feminine kjolene som får oss til å drømme om livet på prærien. Raf Simons har laget sesongens vakreste varianter, alle i delikate materialer med romantiske rutemønstre, utskjæringer og volanger. Nicolas Ghesquiere for Louis Vuitton har et mer sobert uttrykk med hvite, knelange kjoler med lisseslips, mens franske Isabel Marant leker seg med frynser, skinn og cowboystøvler.

© Renate Torseth/Pudder Agency

t.v. Gestuz/Mango/Ganni

Hva er trendens nøkkelplagg?
– Jeg ville ha investert i tre klassikere: en lang, romantisk kjole à la Det vesle huset på prærien, en westernskjorte og selvsagt et par cowboystøvler. Skjorten er perfekt innenfor linningen til et par blå jeans eller brune dressbukser. Kjolen ville jeg ha kombinert med en oversized, herreinspirert blazer – og selvfølgelig cowboystøvlene. Et par hvite støvler er nemlig det heteste du kan ha på bena i høst, og de passer til alt. These boots are made for walkin’.

Hvordan styler du denne trenden på varme sensommerdager og de litt mer skarpe høstdagene?
– En stor stråhatt med silkebånd er perfekt til en lang kjole på varme sensommerkvelder. På kaldere dager ville jeg ha valgt en stor strikkegenser over kjolen samt et par sneakers som gir antrekket en sporty vri.

Hva gleder du deg mest til denne motehøsten?
– De lange kjolene, myke strikkegenserne og ikke minst alle lammeskinnskåpene. Alle er sikre vinnere når det blir kaldere ute.

Hva er ditt beste stylingtips for den nye sesongen?
– Skap et interessant uttrykk ved å kombinere ulike stilarter, og vær tro mot din egen stil og smak. Dra inn elementer fra forskjellige trender du liker og kombiner det med garderoben din. Da får du en personlig og unik stil.

Hva er din favorittkolleksjon denne høsten?

– Raf Simons for Calvin Klein 205W39NYC leverte en av sesongens beste kolleksjoner. Noen av mine favorittantrekk bestod av viktorianske, westerninspirerte kjoler kombinert med store strikkegensere og blazere.

© Renate Torseth/Pudder Agency

f.v. Birgitte Herskind/Tom Wood/Envii/Mango

70-tallet

For motejournalist og stylist Anette von Osten er 70-tallstrenden aldri feil.

Hvilken trend har du valgt?
– Jeg har alltid elsket 70-tallet, og måten flere av de store designerne har tolket trenden på de siste sesongene har vært veldig inspirerende. Jeg liker godt det feminine og avslappede uttrykket denne trenden har. Voluminøse bluser og fotside, løse kjoler er favorittene – gjerne kombinert med plagg med strammere snitt, som stilrene dressjakker og vide bukser med høyt liv.

På hvilken måte fortsetter denne trenden inn i høstsesongen?
– Vi ser fortsatt de fotside, feminine kjolene til høsten, men da i mørkere farger og tyngre materialer. Skjorter med store krager og feminine bluser med rysjer og sløyfedetaljer er også synlig utover høsten. Erstatt de luftige silkebuksene med fotside slengbukser i enten kordfløyel, denim eller ullmaterialer. Bruk store strikkegensere over de lange kjolene eller gå for en lang og kraftig ullkåpe.

Hva er trendens nøkkelplagg?
– Jeg elsker det tilbakelente uttrykket, og synes det er fint at det kommer tydelig frem i stylingen. Det skal se uanstrengt og enkelt ut. Se spesielt etter vide slengbukser. De kan gjerne være stramme helt øverst, men det er fint at de er vide fra låret og ned. Lag-på-lag-stilen er også en fin måte å style de 70-tallsinspirerte plaggene på. Denne høsten har både Chloé, 3.1 Phillip Lim, Acne Studios og Tory Burch flere fine eksempler dette.

Hvordan styler du denne trenden på varme sensommerdager og de litt mer skarpe høstdagene? – På varme sensommerdager er det veldig fint å style den vide slengbuksen med en feminin bluse, gjerne med rysjer, puffermer eller knytedetaljer. Velg tilbehør i lyse farger. Og støvlettene kan gjerne erstattes med både joggesko og sandaler. Til høsten ville jeg ha stylet buksen med en kraftig strikkegenser, men fortsatt sørget for at midjen var markert. Til det ville jeg ha valgt et smalt belte eller hatt genseren nedi bukselinningen.

Hva gleder du deg mest til denne motehøsten? – Jeg gleder meg veldig til de lange ullkåpene som er ekstra fine med belte i midjen, samt de fotside, feminine kjolene, de voluminøse blusene og de vide buksene med sleng.

Hva er ditt beste stylingtips for den nye sesongen? – Inspirert av Acne Studios’ høstvisning, synes jeg skolisser – smale som brede – knyttet som et belte rundt midjen på bukser, kåper og jakker gir en kul og uanstrengt stil som føles litt ny og annerledes.

Hva er din favorittkolleksjon denne høsten? – Jeg var veldig imponert over Acne Studios’ vårkolleksjon, og visningen for høsten er heller intet unntak. Kåpene og jakkene er helt fantastiske, både fasongen, fargene og mønsteret. Jeg synes også de smale skjerfene, overdimensjonerte og fargerike veskene og markante øredobbene setter prikken over i-en.

© Renate Torseth/Pudder Agency

t.v. Elisabeth Stray Pedersen/Stella McCartney/Acne Studios/Maanesten

Minimalistisk

Motejournalist Alexandra Sætran sverger, som alltid, til det minimalistiske i motebildet.

Hvilken trend har du valgt?
– Jeg slipper ikke taket i den androgyne og minimalistiske trenden med det første. Plaggene er stilrene, noe som gjør de enkle å style om jeg vil pøse på med tilbehør som en sporty veske eller et par høye hæler. Dessuten er trenden ekstremt komfortabel i alle type settinger.

På hvilken måte fortsetter denne trenden inn i høstsesongen?
– Designerne har tatt med seg de enkle og luftige plaggene over i høsten, men styler dem da med tunge ullkåper, lange skjørt, høye halser og lag på lag. Til høsten blir minimalismen mer strukturert, og det kommer flere overdimensjonerte snitt.

Hva er trendens nøkkelplagg?

– Dressbuksen er nøkkelplagget i denne stilen, en bukse som kan styles etter smak og behag.

Hvordan styler du denne trenden på varme sensommerdager og de litt mer skarpe høstdagene? – Dressbuksen er med meg året rundt. Selv om den ikke fungerer når solen står høyest på himmelen, er den perfekt sammen med en romantisk bluse på sene sommerkvelder. Om høsten bor jeg i denne type bukse, og styler den med tykke ullgensere, blazere og enkle topper hvis jeg skal på fest.

Hva gleder du deg mest til denne motehøsten?
– Jeg gleder meg til å ta fatt på rutetrenden. En rutete blazer, kåpe eller dressbukse er fortsatt minimalistisk – selv med en dose britisk preg. Jeg henter inspirasjon fra Stella McCartney og Loewe, men velger å tone det ned for å tilpasse min egen stil.

Hva er ditt beste stylingtips for den nye sesongen?
– Lek deg med basisplagg! Det er typisk at man velger en jeans til en enkel T-skjorte, men med et kult belte, en fargerik blazer eller en denimskjorte nedi bukselinningen blir antrekket mer originalt på få sekunder.

Hva er din favorittkolleksjon denne høsten?
– Jeg liker den sporty, men enkle stilen hos Tibi, og det maskuline preget hos Stella McCartney, som har en unik tolkning av minimalismen. Om jeg skal se på helheten, trekker nok Totême det lengste strået. Jeg kunne ha gått med hvert eneste plagg gjennom hele høsten, og videre utover vinteren.