Nicole Richie har neppe noen veskekopier i garderoben sin.
© Bulls

Slik avslører du en kopi

Lær deg å skille ekte vare fra en kopi.

Nettshopping har blitt en stor trend, og man kan gjøre noen skikkelige kupp på internett. Problemet er at man aldri kan være helt sikker på at det er ekte vare man har kjøpt.

Det er derfor viktig å lære seg triksene, slik at man klarer å skille ekte vare fra en kopi.

Slik avslører du en kopi:

Glidelåsen
Skal gli lett og mykt, og ikke stikke når du drar fingeren over den, men ha en glatt og jevn overflate. Mange designermerker har egne koder på glidelåsens bakside. Fendi-vesker, for eksempel, har ofte FF. Sjekk også sømmene rundt glidelåsen. Her skal avslutningene være feilfrie og stingene skal ha lik lengde og kvalitet.

Sømmene
Løse tråder, ujevne sømmer og slurvete avslutninger er åpenbare tegn på at vesken er en kopi. Er den ekte, betaler du for absolutt perfeksjon.

Foret
Glem nylon eller annet syntetisk fôr. Ekte vare har silke eller andre delikate naturtekstiler. Detaljene på innsiden skal være like fine og luksuriøse som utsiden av vesken.

Skinnet
Kopier er ofte veldig stive og mye blankere enn den ekte varen. Har materialet mønster, skal disse være passformet i skøter og lignende. Ingen Louis Vuitton-vesker med halve logoer altså.

Metallet
På kopier er metalldetaljene ofte blankere enn originalene. Mange middels til gode kopier har logoen i metallet og oppfattes derfor som ekte, men her skal man ikke la seg lure. Mange støper logoene i metalldetaljene, dette er derfor ingen indikasjon på at vesken er ekte.

Koder
De fleste store designervesker har produksjonskoder som er trykket inn i skinnet eller metallet på vesken. Disse kodene forteller hvor vesken er produsert, hvilken modell det er og fra hvilken kolleksjon. Disse kodene kan bekrefte om vesken er ekte, men mange kopier har også en kode. En forhandler kan ofte si om koden stemmer eller ikke.

Tilbehør
Tidligere har mange designervesker skilt seg fra kopier ved hjelp av innpakning, ekthetssertifikater og lignende. Disse er dessverre svært lette å kopiere og bør derfor ikke vektlegges i for stor grad.

Logo
Logoen skal være tydelig. Logoen er ofte trykket i skinn på veskens innside og dette trykket skal ikke være uskarpt eller vanskelig å lese. Dette gjelder til og med bitteliten skrift.

Lukt
Enkelte av de asiatiske kopiene har en veldig spesiell lukt fordi de produseres av bøffel- eller geiteskinn. En ekte veske skal ikke lukte rart.

Sjekk:
ioffer.com - her selges utelukkende falske vesker, men dette er et godt sted å studere kopier og få overblikk over hvilke vesker som kopieres mest.
kjeck.se- en svensk idealist som vil forhindre at folk blir lurt. Her finner du masse viktig informasjon om kopiering, samt bilder av detaljer du skal se etter på de ulike veskene.
ebay.com - varpets mekka, men også en farlig arena om du ikke er smart og godt forberedt. Sjansen for at du blir lurt er alltid tilstede.

Drømmer du om det store veskevarpet? Få tipsene og les mer om hvordan man gjør et skikkelig kupp på internett, i det nyeste nummeret av Costume. Kommer i butikk 15. desember.