© Anna Stokland

3 feil du gjør mot håret ditt om sommeren

På kun 15 minutter rekker faktisk solen å skade håret ditt. Få de beste tipsene til hvordan du beskytter håret ditt her.

Når solen står høyt på himmelen, har vi nordmenn (heldigvis) blitt flinkere til å strekke oss etter solkremtuben. For mange har det å smøre seg med høy faktor i ansiktet blitt et daglig ritual året rundt, i likhet med å pusse tenner. Det å beskytte håret, derimot, det tenker de færreste av oss over hver dag – men det burde vi. Vi har snakket med Cim Mahoney, frisør og eier av salongen Studio Cim Mahoney, og ifølge ham tørker solen ut håret på nøyaktig samme måte som den gjør det med huden vår. I de verste tilfellene ender man opp med avbrente hårlokker.

Et veldig visuelt eksempel på solens styrke er hvordan solen bleker håret vårt hver sommer. UV-strålene får det beskyttende skallet på hvert eneste hårstrå til å åpne seg, og så skjer det en oksidering av fukt og fargestoffet melanin, som er det stoffet som gir hår og hud farge. I kontakt med solen overkompenserer huden vår for det tapte melaninet med å overprodusere fargen som gir oss den brune hudtonen. Men siden håret består av dødt materiale, kan det ikke kompensere for tapt melanin på samme måte, og derfor ender du opp med bleket hår. Denne fargeendringen er permanent, og forsvinner ikke før du eventuelt klipper håret, siden dødt hår ikke kan reparere en solskade slik for eksempel huden din kan det.

De varme strålene bryter også ned proteinet i hårstråene, det proteinet som er med på å bevare håret sterkt og glatt. Når solen har vært på besøk, klistrer derfor håret seg mer sammen, det blir rett og slett mer flokete og uregjerlig. Hvis du i tillegg blander UV-stråler fra solen med klorvann i badebassenget eller uttørkende saltvann i havet, så har du en potent cocktail som gir deg varig skadet hår med en kjip, matt tekstur – og i noen tilfeller et artig grønnskjær på toppen av det hele.

© Anna Stokland

Feil nr. 1: Du tilfører ikke nok fukt og olje i håret ditt

Ingen hårtyper har godt av direkte sollys over lengre tid, men ifølge Cim Mahoney er kjemisk behandlet hår og porøst grått hår spesielt utsatt. Det skyldes at begge disse hårtypene allerede har hårstrå som er tørrere enn ubehandlet, ungt hår, fordi skjellaget til hvert hårstrå allerede er åpent – og derfor vil slike hårtyper endre nyanse og tekstur enda raskere under solen.

Dessverre får vi ingen advarsler fra overopphetet hår, for håret roper jo ikke om hjelp på samme måte som huden gjør det – ved å bli rød og begynne å svi. Men skaden kommer likevel, selv om du ikke merker det, og derfor handler det om å forebygge med mye fukt. Dette gjelder spesielt for kjemisk behandlet eller grått hår, fordi begge disse hårtypene ofte har mindre elastisitet og mangler fukt og olje fra før. For å forebygge skader, anbefaler Cim Mahoney å bruke en proteinspray i håndkletørket hår etter vask, og før og etter soling og bading. Når hårstrået er mettet av fuktighet og proteiner, er det mindre mottakelig for skade. Fukt innenfra hjelper faktisk også.

– Sørg for at olje- og væskebalansen i kroppen er god. Det hjelper både på huden og håret. Start for eksempel hver dag med å drikke en blendet juice med kokosvann, agurk, sitron, kokosolje og pulver med elektrolytter, sier Cim Mahoney.

Feil nr. 2: Du beskytter ikke håret ditt med en hatt eller produkter i solen

Når du er ute i solen, er det selvsagt en god idé å gjemme håret under en hatt eller et sjal. Det skåner både håret, hårfargen og den utsatte hodebunnen. I dag finnes det også et stort utvalg av sprayer med solbeskyttelse for håret, men du må ikke forveksle dette med alminnelig solbeskyttelse. Selv om begge har som formål å beskytte mot solens stråler, er solprodukter til henholdsvis hud og hår vidt forskjellige. Produkter til håret er laget for å beskytte mot bleking, fargeforandringer og tap av fukt, mens solkremer for huden beskytter deg mot solskader og hudkreft. Derfor vil de fleste typer solbeskyttelse for håret ikke beskytte huden og hodebunnen din godt nok. Du må alltid huske å smøre deg med vanlig solkrem for huden i skillen din, for eksempel, hvor den utsatte hodebunnen din er svært eksponert for den brennende solen. Du bør være ekstra nøye med beskyttelse her hvis du har sensitiv hodebunn fra før.

Hvis du har langt hår, blir overrasket av solen og du verken har hatt eller beskyttende produkter for hånden, kan du sette opp håret i en ball midt på hodet, så de slitte hårtuppene får litt beskyttelse for solen. Cim Mahoney anbefaler også at man setter opp håret når man bader, og helst bruker en badehette som gir hundre prosent beskyttelse mot klor og saltvann. Hvis du er for forfengelig til å bruke en stram badehette på stranden eller i bassenget, så kan det hjelpe å ha en leave-in-kur i håret før du setter det opp.

Håndplukket til deg

© Anna Stokland

Feil nr. 3: Du vasker ikke håret ditt med kaldt vann etter strandturen

Avslutt alltid en dag i solen på stranden eller ved bassenget med å skylle håret i kaldt vann. Hårstråene er åpne etter å ha vært ute i den varme solen, og det kalde vannet hjelper til med å lukke skjellagene som holder på fukt og protein. Et godt tips, hvis du har badet i saltvann, er å fylle en bøtte eller en balje med rent vann, og bade håret der i et minutts tid – før du vasker det som vanlig i dusjen. Da løses saltet forsiktig opp, og du slipper uttørkende saltavleiringer i hodebunnen. Cim Mahoney anbefaler også å bruke en sjampo og balsam som er oljebasert om sommeren. De gir ekstra fukt til tørt hår. Han minner også om å bruke hårbørster som egner seg spesielt godt til flokete sommerhår.

– Håret kan bli veldig flokete etter mange dager med soling og bading, og her anbefaler jeg alltid å bruke detangler-hårbørsten fra Mason Pearson, som er laget for å fjerne floker uten å skade håret.

SOS

Har skaden først skjedd, er ditt beste våpen å tilføre masse fukt. Det vil ikke kunne gjenopprette hårkvaliteten fullstendig hvis håret har blitt skadet eller er brent av solen, men det vil kunne mildne symptomene og gjøre håret mer medgjørlig. Bruk en hårmaske som gir masse fukt etter vask, eller enda bedre, bruk en hårkur som skal sitte i over natten.
Er du en av de uheldige som har fått et mindre flatterende grønnskjær i håret etter noen runder i badebassenget, så har Mahoney et litt alternativt råd:

– Hvis håret ditt har blitt grønt av klorvann, kan du faktisk løse opp tre brusetabletter mot hodepine (som inneholder acetylsalisyl-syre) i en balje med vann, og la håret trekke inn dette i fem til ti minutter – for denne syren i hodepinetablettene kan rense hårfargen. Treo-tabletter, som man får kjøpt i Sverige og Danmark, eller på nett, funker bra.

For de mer tradisjonelle av oss, er et besøk til frisøren et naturlig valg. Men ikke dra til frisøren for å fikse fargen før du er ferdig med å sole deg og bade for sesongen – så slipper du å kaste penger ut av vinduet fordi du skader håret på ny.

Håndplukket til deg