© Anna Stokland

Vi har testet: De 7 beste solkremene til ansiktet

Nå som solen endelig titter frem gjelder det å beskytte huden mot de farlige UV-strålene. Vi har snakket med hudekspert om hvordan du finner den rette solkremen til din hud!

Nå som våren er her og solen endelig titter frem gjelder det å beskytte huden som er ekstra sensitiv etter en lang og kald vinter. Mange lurer sikkert på hvilken solkrem de skal gå for og kan egentlig fjorårets solkrem brukes siden den enda ikke er helt tom?

Vi har snakket med hudekspert Isabella Bukurie Bessières fra Elite Helse på Aker Brygge om solvettregler.

Hvor ofte bør en solkrem byttes ut? Kan for eksempel en solkrem fra i fjor sommer brukes i år?

– Et smart tips kan være å sjekke utløpsdatoen på solkremen før du smører den på huden. Se etter et krukketegnet på baksiden av emballasjen. Ved siden av M tegnet, som står for måneder, skal det også være et tall. Det tallet forteller varigheten på en solkrem fra du bruker den for første gang. Det er viktig å vite at en solkrem kan miste beskyttelsesevnen over tid, spesielt hvis du har hatt den liggende fremme under stekende sol. Jeg anbefaler å kjøpe en ny solkrem hvert år for å være på den sikre siden, forteller Isabella og fortsetter;

– Når det er sagt, så kreves det av det amerikanske mattilsynet (FDA) at alle solkremer har en holdbarhet på minst tre år. Så hvis du har en tube fra i fjor og er usikker på om du kan bruke kremen i år, kan et godt tips være å sjekke fargen og konsistensen på solkremen. Hvis noe føles annerledes bør du kaste kremen selv om du kanskje bare har hatt den i noen måneder.

Hvor høy solfaktor man bør smøre i ansiktet nå?

– Som hudekspert anbefaler jeg alltid å bruke en solkrem med minst faktor 30. Det er også mange som tror at en solkrem med faktor 60 gir dobbelt så høy beskyttelse, men det er bare en myte. En SPF på 30 brukt i riktig mengde vil utelukke ca. 96 prosent solskader fra UVB-stråler. Om du går opp til faktor 50, så er du fortsatt ikke helt beskyttet, men det finnes ingen måte å blokkere solens stråler 100 prosent på. Derfor er det viktig å smøre seg med solkrem annen hver time når du er ute i direkte sollys og samtidig beskytte sensitive områder som hodet, øynene og bysten under en hatt, solbriller og klær.

© Anna Stokland

Hvorfor blir man anbefalt å bruke vitamin C under en solkrem og hvilken forskjell utgjør det?

– Solskader er en oksidativ prosess. UV-stråler og andre miljøpåkjenninger slik som forurensning kan forårsake at frie radikaler i luften skader huden på sikt, men vitamin C nøytraliserer og beskytter huden.

Hun forteller at vitamin C er et potent antioksidant som reduserer skader på kollaget i huden, i tillegg til å jevne ut pigmentering, redusere fine linjer og øke stabiliteten av solfaktoren i kremen.

– Jeg anbefaler alle å bruke et serum med vitamin C under solkremen eller blande inn i fuktighetskremen. Vitamin E virker også beskyttende og er kjent for å redusere betennelse og brennhet.

Hvilke ingredienser bør en god solkrem inneholde?

– Kjøp alltid solkrem som beskyttelser mot både UVA- og UVB-stråler. Se også etter ingredienser som sinkoksid og titandioksid på etiketten. Hvis solkremen etterlater et hvitt filter på huden, er det et tegn på at du er godt beskyttet.

Har du noen spesielle råd til de som er solsensitive, annet enn at de må bruke høy solfaktor og smøre seg oftere?

– Unngå solkrem med ingredienser som oksybenzone og octinoxate om du er solsensitiv, og ikke minst parfyme. Det er to kjemiske filtre som mange reagerer på.

Hun anbefaler også inntak av kosttilskudd med både vitamin C og E, mulberryblad ekstrakt og betakaroten som alle beskytter huden mot solbrenthet, irritasjon og aldring.

– Et smart tips: Det kan være lurt å sjekke dagens UV-indeks på hjemmesiden til Statens strålevern: Dsa.no. Her kan du se om det er lav eller høy stråling og beskytte huden med rett solfaktor deretter.

Solkremene vi sverger til

Her er solkremene vi kjøper igjen og igjen:

1 / 7

Solkrem til alle hudtyper

Elite Helse har utviklet sin helt egen solkrem som skal beskytte mot UVA og UVB-stråler samt HEV-lys med innhold av blant annet lipochroman som er et sterkt antioksidant som skal bremse aldringsprosessen i huden. Solkremen passer spesielt hvis du skal oppholde deg i sola etter for eksempel en hudpleiebehandling. Solkremene er utviklet for sensitiv og moden hud, og er derfor rikere i konsistensen for å gi optimal fukt, glød, oppstramming på fine linjer og roe ned rødhet uten å etterlate en hvit hinne på huden. Kremen lover beskyttelse i opptil 24 timer og kan også smøres på hals, decolletage, tørre albuer og knær. 100 prosent vegansk - kan også brukes som en primer under sminken.

Elite Helse, Daily SPF 40, 869 kr.

2 / 7

For hud som lett får kviser

Det enkle er ofte det beste, og La Roche-Posay er en evig favoritt som er tilgjengelig hos de fleste apoteker i Norge. Dette er et dermatologisk merke som betyr at hudhelse står i fokus og kremer for problemhud er de gode på. Merket har vunnet mange kåringer, og bruker det kjemiske filteret Mexoryl XL, som er kjent for å være prima for huden. Denne solkremen er tyntflytende som melk som trekker lett inn og etterlater en matt hud. Anbefales spesielt for de som lett får urenheter og til vanlig har fet hud.

La Roche Posay Anthelios, 259 kr.

3 / 7

Økologisk solkrem

Ja til økologiske produkter! Sun Organics Sun Face fra Rudolph Care er rik og pleiende, og beskytter effektivt mot solens skadelige UVA- og UVB-stråler. Den passer også utmerket på sensitiv barnehud og inneholder blant annet kamille som lindrer og agurk-ekstrakter som virker oppstrammende på huden. Den er vannresistent, uparfymert og har vunnet flere internasjonale priser i ulike skjønnhetskategorier.

Rudolph Care Sun Face Cream spf 30, 335 kr.

4 / 7

Til den solsensitive

SkinCeuticals blir anbefalt av dermatologer og plastikkirurger for å korrigere tegn på aldring samt forebygge fremtidige skader. Solkremen Protect Physical Fusion UV Defense gir komplett beskyttelse med sink, som legger seg som et filter som beskytter huden mot de farlige solstrålene.

Merket er skapt av den anerkjente dermatologen Dr. Sheldon Pinnell som har brukt mye tid på å forske på antioksidanters evne til å beskytte hudceller. Denne solkremen passer for både ung og moden hud, selv de med soleksem.

SkinCeuticals Protect Physical Fusion UV Defense spf 50, 530 kr.

5 / 7

C-vitaminer i solkremen

Solkremen Sun-C med solfaktor 40 fra Nimue er en av våre favoritter. Den inneholder antioksidanter, aminosyrer og vitamin A, C og E som er gir optimal solbeskyttelse og virker reparerende på huden. Den beskytter også fibroblastcellene mot ureversible skader og DNA-cellene i huden mot skader som pigment. Finnes også med farge.

Sun-C fra Nimue, 539 kr.

6 / 7

Solkrem til ekstra tørr hud

Skal du på storbyferie, bør du ta med deg solkremen PREVAGE® City Smart fra Elizabeth Arden. Den beskytter mot UV-stråler, forurensning, røyk og alle andre miljøfaktorer som skader huden. Kremen kommer i en tynn konsistens og skal brukes som det siste steget i hudpleierutinen. Den skal i tillegg styrke hudens barriere, gi rikelig med fukt og etterlater glødende hud som er klar for sommer.

Elisabeth Arden PREVAGE® City Smart SPF, 690 kr.

7 / 7

Milde ingredienser

Hudpleieserien til Dermalogica er kjent for sine milde ingredienser som skal passe til alle aldre og hudtyper. Solkremen Solar Defense Booster spf 50 gir optimal solbeskyttelse og etterlater nydelig glød om du så skal på stranden eller en tur i parken. Den kan brukes alene eller blandes inn i din daglige fuktighetskrem for ekstra boost.

Solar Defense Booster spf 50 fra Dermalogica, 645 kr.

Selvbruningstips: Slik får du en farge som varer!