Hår, knækkede hårstrå, tyndt hår sund hår
© Anna Stokland

Den overraskende grunnen til at håret ditt knekker

Sliter du med å få håret til å bli tykt og langt? Det kan hende du har uvaner som bidrar til å gjøre håret både tynt og slitt.

Vakkert og velpleid hår er viktig for mange. De fleste av oss sliter med slitte tupper og problemer med hår som gror sakte. Heldigvis ligger noe av skjebnen til håret ditt i dine hender, da disse hverdagslige uvanene vi overser kan være årsaken bak slitte hårtupper.

Hold fingrene i ro

Mange synes det er vanskelig å ikke ta seg i håret ved å ta i det, snurre det rundt fingrene eller konstant ta det bak ørene. Selv om det er fristende vil det i lengden resultere i slitte og knekte hårtupper.

Prøv derfor å unngå å ta deg i håret - og i ansiktet, som også vil nyte godt av en pause fra dine bakterielle fingre.

Skru ned varmen

Mange glemmer å tenke over at den daglige bruken av hårføneren sliter minst like mye på håret som en rette- eller krølltang. Heldigvis har teknologien blitt en del bedre og mer skånsom enn for bare ti år siden. Derfor bør du kvitte deg med de gamle el-artiklene og bytte dem ut med nye, som ikke når kokepunktet på sitt varmeste. På samme måte handler det om å pleie håret godt med fukt og styrkende protein, før du bruker varme på det.

Prøv en proteinspray, før du bruker hårføneren eller styler håret ditt. Husk å gi håret en pause fra varmen ved å la det lufttørke en gang i mellom.

Unngå for stram hårstrikk

I løpet av en travel hverdag kan det føles deilig å få håret vekk fra ansiktet. Det gjøres ofte ved å sette håret opp i en stram hestehale eller en dott. Men dersom du er glad i håret ditt, kan det sistnevnte være en dårlig ide. Eksperter sier at en veldig stram hårdott kan føre til knekte hårstrå - spesielt i kombinasjon med en stram strikk som sliter på håret i løpet av dagen.

Dersom du ønsker sunnere hår bør du derfor bytte den ut stramme strikken med en myk scrunchie. Vurder derfor å ta en pause fra den stramme hårdotten til fordel for en løs flette som ikke sliter like mye på håret. Hvis du ikke klarer å sove uten ta håret vekk fra ansiktet, gjelder den samme regelen. En flette vil- i motsetning til en rotete hårdott - gjøre det mye lettere å komme seg igjennom natten uten knekte hårstrå.

Gi skuldervesken en pause

Nå spør du kanskje deg selv: "Hva har skuldervesken med knekte hårstrå å gjøre?" Faktisk ganske mye. Når man bruker skulderveske vil veskestroppen ofte fange en del av håret, som kan føre til at håret slites. Det er særlig stropper av metall i lenker som kan skade mest.

Prøv derfor å være forsiktig når du tar vesken over skulderen eller løfter den over hodet. Dersom du har mistanke om at vesken er litt av grunnen til dine tynnslitte hårtupper, kan du også vurdere å skifte skulderveksen med en veske som kan bæres i hånden.

Les også: Unngå disse tabbene om du har tynt hår!