© Anna Stokland

Derfor skal du bruke balsam før sjampo

Det høres kanskje rart ut, men flere og flere sverger til å bytte om på den ellers velkjente rekkefølgen av sjampo og balsam. Les hvorfor her.

Sjampo, skyll, balsam og skyll igjen. Det er den rekkefølgen de fleste følger når håret skal vaskes. Det er ikke så mange som kunne finne på å endre på rekkefølgen, men det å bruke balsam før sjampo gjør faktisk mange gode ting for håret – spesielt hvis du har fint, tørt eller fett hår.

Omvendt rekkefølge på sjampo og balsam

Dersom du enten har veldig tørt eller fint hår som fort kan samle seg og føles tungt, er det kanskje god grunn til å endre rekkefølgen på sjampoen og balsamen. Denne rekkefølgen kan også være god for deg med fett hår. Det skyldes at både oljete og fint hår fort kan føles tungt og klaskete etter bruk av balsam – og det unngår du ved å bytte rundt på rekkefølgen. På denne måten får du fortsatt den fukten fra balsamen som alle hårtyper har godt av, men unngår den tunge fornemmelsen etterfølgende. Bruker du balsam først, kan du også få mye ut av å bruke den i hodebunnen, hvor du kan få fukt uten at håret etterfølgende ser fett ut - fordi du har skyllet etter med sjampo.

Dersom du vil få mest mulig ut av den omvendte vaskerutinen, så burde du kun gjøre håret en anelse vått før du fordeler balsamen i hele håret. På denne måten får du den mest konsentrerte mengden balsam i håret, som ikke først har blitt oppløst av mye vann – noe som ofte skjer når man bruker det etter sjampoen, da de færreste rent faktisk vrir alt vannet ut av håret før balsamen kommer i.

Slik gjør du

  • Skyll kun håret en anelse og fordel deretter balsam i hårets hodebunn og i lengdene. La det gjerne sitte i fem minutter mens du forsiktig grer håret med en bredtannet kam eller en børste med gummitagger.

  • Skyll deretter med en anelse varmt vann og fordel nå kun en liten mengde sjampo i håret. Da håret allerede har blitt en litt renset av balsamen, trenger du ikke like mye sjampo som før og du vil til slutt ende med like så rent hår som normalt - men med mindre bruk av uttørrende sjampo.

  • Dersom hårtuppene dine er veldig tørre, kan du også unngå å vaske dem med sjampo og holde deg til å bruke litt sjampo i hodebunnen.

Hvis du er fan av metoden, kan det også være en god ide å bruke den hver gang håret skal vaskes.