© zara

Så enkelt tester du hvor sunt håret ditt er

En smart DIY-test gjør det mye enklere å avgjøre om håret ditt har det bra eller trenger hjelp.

Er håret ditt ofte flokete eller ser veldig krusete ut kan det være et tegn på at det har akutt bruk for hjelp - enten fra en god hårkur eller en mer permanent løsning i form av frisørens saks. Men hvis du er i tvil om hvor sunt håret ditt egentlig er kan du faktisk selv analysere deg frem til det ved hjelp av denne smarte hjemmelagde testen.

Håndplukket til deg

Test hårets porøsitet og sunnhet

Har du et såkalt porøst hår betyr det kort fortalt at hårstråets skjellaget står åpent. Dermed er hårstråene mer utette enn hårstrå med et lukket skjellag, hvor hårstråets kjerne er bedre forseglet.
Porøsiteten kan for eksempel komme av varmebehandling eller å ha fått farget håret, men det ses også hyppigere i noen hårtyper enn andre. Man snakker derfor ofte om hårets porøsitet i forbindelse med krøllete hår, fordi jo flere krøller man har, desto flere vridninger er det på hvert hårstrå. Dermed øker potensialet for flere åpninger i skjellaget, som igjen øker hårets porøsitet.

Er hårstråene porøse kan det suge til seg mere væske når du vasker håret. På sikt kan det gi skader på håret, samtidig som at de utette hårstråene har vanskeligere for å holde på den pleien du behandler håret med. Dessuten gir de åpne skjellagene en mere ru overflate og mer friksjon i håret, som er grunnen til at håret filtres mer, og at det ser mer krusete ut.

Slik tester du selv hårets porøsitet

Hvis du har mistanke om at håret ditt er mere slitt enn normalt, kan du selv teste dets porøsitet ved hjelp av dette gamle trikset, som kun krever et glass vann og noen hårstrå.

  • Gre håret ditt med en kam eller børste og ta noen av de løse hårstråene som faller av under greingen. Du vil få det mest nøyaktige resultatet med nyvasket hår som ikke er dekket av pleieprodukter eller rester fra styling.
  • Legg deretter forsiktig hårene på toppen av vannoverflaten i et fylt glass vann, og hold øye med om hårstråene flyter oppå vannet og langsomt synker ned, eller om de synker med en gang. *
  • Hvis det sistnevnte er tilfellet betyr det at håret ditt er veldig porøst, da hår med et åpent skjellag raskt vil slippe vann inn og dermed bli så tungt at det synker. Hår med et sunt og forseglet skjellag flyter i lengre tid, da det ikke slipper vann inn så fort.

Slik hjelper du porøst hår

Hvis håret ditt er veldig porøst kan du komme langt med å begynne å fukte håret mer, da dette vil hjelpe til med å tette hårstråene. Prøv også å bruke en oljeholdig hårkur innen du går i dusjen. Prøv for eksempel en hårbalm, da denne slags nye kur gjør at ditt porøse hår suger mindre vann til seg i dusjen. Husk dessuten å være omhyggelig med å klemme så mye vann ut av håret som mulig, hver eneste gang du har vært i dusjen.