Vinteren er tøff mot håret vårt – slik tar du best vare på håret ditt i de kalde månedene
© Anna Stokland

Slik tar du vare på håret i vinter

Lite luftfuktighet og kulde kan føre til mange dårlige hårdager. Her er tipsene som redder håret i vinterperioden!

Vinteren er i anmarsj, noe som er tøft for både hår og hodebunn for oss nordboere. Samtidig som at gradene synker, stiger håret i en eneste elektrisk glorie rundt hodet – til stor frustrasjon for de fleste. Dessuten er vinteren den perioden vi mister mest hår, og selv om dette er en naturlig prossess, kan det også forsterkes av festsesongens stylingbonanza og unødvendig stress.

Det finnes heldigvis råd mot en vinterdeprimert manke, og vi har samlet noen av dem nedenfor.

Julebord coming up? Her er festfine frisyrer til halvlangt hår

1. Ikke hopp over hårvasken

Selv om det kan virke lurt å stå over et par hårvask for å unngå slitasje og håravfall, er det ifølge ekspertene lurt å holde på den vanlig vaskerutinen. Så lenge du bruker gode produkter som gir rikelig med næring til håret, er det lurt med jevnlig vask for å stimulere hodebunnen og rense den fri for fett og stylingrester som kan tette igjen porene og hindre hårene i å gro fritt.

Har du hørt hvorfor du skal bruke balsam før sjampo? Sjekk her!

2. Dropp luftørking

Selv om vi blir frarådet å bruke en føner, bør du ty til en de dagene du skal ut i kulda rett etter en dusj. Blås over manken for å unngå å bli syk, og risikere at håret fryser til is og knekker. Vær heller flink til å bruke en varmebeskyttende spray, og tørk håret på lav temperatur, så sørger du for at det holder på mest mulig fukt. De nye hårfønerne er utstyrt med motorer som justerer luftstrømmen slik at tørketiden justeres, sikrer maksimal beskyttelse av håret og skåner hårfibrene. Husk at riktig hårverkøy og produkter er fundamentet for sunt og fyldig hår, hvertfall for deg som bruker den hver dag. Derfor er det verdt å bruke litt penger på ordentlig verktøy, i stedet for å sløse en hel masse på produkter som i etterkant skal reparere håret, for den utgiften kan bli betydelig mye høyere.

Slik unngår du håravfall og elektrisk hår om vinteren
© Anna Stokland

3. Skru ned varmen

Håret er ekstra ømfintlig i den tørre vinterlufta, derfor bør du være forsiktig med varme stylingredskaper. Varme kan nemlig også bidra til håravfall, derfor bør du senke temperaturen på stylingverktøyene dine, og heller ikke overdrive med hårfarging og extensions i de kalde månedene.

4. Ikke overdriv med hårsprayen

Desember er fullpakket med sosiale sammenkomster, derfor er det lett å ty til tørrsjampoen eller en ekstra runde med hårspray når du løper fra jobb til ettermiddagens festligheter, men vær forsiktig – daglig bruk kan nemlig føre til unødvendig tørt hår og hårstrå som knekker. Når lufta i utgangspunktet er så tørr som nå, bør du heller tilføre fuktgivende oljer så ofte du kan, og la det hårsprayen ligge mellom slagene.

5. Vær raus med vitaminene

I kalde og mørke Norge kan det være lurt å gi hud og hår litt ekstra vitamin D i vintermånedene. Ikke like gøy som en uke i sydenvarmen, men langt mer økonomisk og rimelig. Vitamin D er livsviktig for kroppen vår, og sørger for at du ikke mister mer hår enn nødvendig. Sliter du med livløst hår og skjøre negler om vinteren, kan også et tilskudd av vitamin B være en god idé.