© Imaxtree

Smarte tips for blondt hår

Frisørens beste tips til deg med farget og naturlig blondt hår.

Stian Støp jobber som Education Manager for Warehouse. Han er utdannet frisør med 25 års fartstid fra faget.

Hva bør man passe spesielt på med blondt hår?

Blondt eller lyst hår, uavhengig om det er kunstig lysnet eller naturlig lyst, er veldig mottakelig for ytre påvirkninger. Og da tenker jeg hovedsakelig på produkter med fargetilsetninger. Pass opp for sjampoer med jordbærduft, disse er som regel røde i fargen og gir fort et rosa skjær i håret. Et annet eksempel er klorvann som gir grønnskjær i håret. Begge deler kan man som regel rense bort med en god rensesjampo, som for eksempel «Body Builder Shampoo» fra Fudge.

Kan alle farge håret blondt?

I utgangspunktet ja, men jo mørkere håret er fra før, jo vanskeligere er det å forutsi resultatet. Mengden av pigmenter som tilføres, og hvilke pigmenter håret inneholder er også avgjørende. Røde pigmenter er de pigmentene som senest lar seg lysne.

Hva er mest skånsomt, bleking eller farging?

Lystoning (farging) er utvilsomt mest skånsomt, men lystoning kan kun lysne naturlige pigmenter. Det vil si; har du kunstig farge i håret fra før, er det svært vanskelig å få et riktig resultat. Har du allerede farget håret må det bleking til, da dette lysner både naturlige og kunstige pigmenter. Som regel må også en korrigering til for å dempe uønsket skjær. Da brukes det glansvasker med ferdige pigmenter som kun legger seg utenpå håret og påvirker det ytre skjellaget.

Hvilke ingredienser bør man se etter i produkter hvis man har blondt hår?

Her er det viktig å unngå produkter med fargetilsetning, da disse som nevnt kan påvirke fargen. Jeg anbefaler at man bruker produkter med UV-beskyttelse, siden solen er den faktoren som matter fargen mest. Et annet tips er å helst bruke «sure» produkter (de med lav ph), da disse lukker igjen skjellagene i håret.

Noe annet enn sjampo og balsam man bør bruke?

For farget hår og bleket hår er det en god proteinkur som gjelder. For naturlig, ufarget hår er det som regel fuktighetskur som er løsningen.

Noen generelle tips?

En klassisk tabbe mange gjør, er hvordan de behandler håret sitt etter sommeren. I sola lysnes håret ofte naturlig (eller man lysner det selv eller hos frisør), og så ønsker man å gå tilbake til naturlig farge igjen etterpå. Da setter mange i en brunfarge rett i lyst hår, i troen på å få tilbake sin naturlige farge kjapt. Resultatet blir som regel veldig matt og veldig ofte med grønnskjær. Årsaken er enkel; det er mangel på røde pigmenter i det lyse håret, så for å unngå dette så må man forpigmentere med rødt for å få normal farge. Dette er noe frisørene kan, og jeg anbefaler på det sterkeste at slike behandlinger gjøres hos en frisør.

Se flere hårvideoer på StellaTV:

X