Vått hår: Er det skadelig å legge seg uten å tørke håret først?
© Anna Stokland / Balmain SS17

Vi avslører myten om å sove med vått hår

Rådene florerer, men her kommer det endelige svaret på om det har noe å si om du sover med våte lokker!

Moren din har helt sikkert fortalt deg at du blir syk av å sove med vått hår, og frisøren har garantert sagt at det vil ødelegge håret ditt hvis du ikke lar det tørke. Ikke minst er det populært blant franske kvinner å legge seg med vått hår, slik at de våkner opp med den perfekte "tilfeldig rufsete"-sveisen.

Alle disse utsagnene har garantert gjort deg like forvirret som oss, derfor har vi bestemt oss for å avlive mytene om vått hår.

Hårguide: Hvilken pannelugg kler deg best?

Myte 1: Du blir syk av å sove med vått hår

Prinsipielt burde du ikke bli syk av å sove med vått hår. En forkjølelse oppstår nemlig i det øyeblikket du blir smittet av et virus, og vitenskapen sier at det ikke har noe å gjøre med vått hår eller temperaturen i leiligheten din.

Dog har forskeren Ron Eccles påvist en form for sammenheng mellom kulde og følelsen av at en forkjølelse er på vei.

Vil du være på den helt sikre siden, bør du nok kun sove med vått hår dersom du har en varm seng å ligge i, og soverommet ditt ikke er altfor kaldt. Men skal vi høre på vitenskapen, har ikke sykdom og vått hår noen sammenheng.

Myte 2: Det ødelegger håret ditt

En ting er helsa, men en annen og for noen kanskje viktigere faktor er hvorvidt det skader håret ditt eller ikke. Hva sier egentlig manken til at du går i seng med dryppende lokker, og enda viktigere: Kan det skadet håret ditt?

Det kan ikke direkte skadet håret, men går du i seng med gjennomvått hår, vil det fort floke seg over natten. Når du deretter må gre ut alle flokene neste morgen, blir resultatet ofte en del knekte hårstrå.

Vil du som de franske damene, våkne opp med den rufsete sveisen, holder det at du legger deg med 10 prosent fuktet hår, vi lover at du står opp med den perfekte manke. Eventuelt kan du prøve dette:

Gre håret gjennom ved hjelp av litt leave-in balsam, og flett det deretter i en løs flette eller fest det i en ball på toppen av hodet. Slik unngår du floker, og samtidig våkner du forhåpentligvis med myke bølger dagen etter.

Så svaret må bli at du fint kan sove med vått hår, så lenge du er villig til å gjøre forarbeidet. Ellers råder vi deg til å bruke ti minutter på å tørke det, og deretter gå i seng med god hår-samvittighet.

Trenger håret ditt en stuss? Slik klipper du deg uten å få kortere hår