HÅRFJERNING: Slik fjerner du hår
© Getty

Hårfjerning: Kan du denne teknikken?

Mange gjør èn stor feil når de fjerner hår!

Når ikke full hippiebush eller dunbart er et alternativ, finnes det mange måter å fjerne uønsket hår på. VI har testet ulike produkter, og snakket med hudeksperter om hvordan og hva man bør tenke på når man fjerner hår fra kroppen.

Når problemet er nupper

Nupper er et utbredt problem, ofte på overarmer og lår - enten du barberer deg eller ikke. Hudsykdommen heter «Kerastosis pilaris» eller «hyperkeratosis», og får huden til å se ujevn og ruglete ut, nesten som når du har gåsehud.

– Problemet skyldes overskudd av keratin, som tetter hårsekkene. Hårfjerning gjør det som regel verre, men de som sliter med dette problemet kjenner som regel til det, forteller tidligere hudpleier og nå hudkonsulent Anne Kathrine Hansen.

– Nupper som kommer av barbering eller voksing er noe annet, og noe du kan være skyld i selv, fortsetter hun.

Skjønnhetsjunkie? Les flere skjønnhetsaker HER!

– Ved barbering kuttes håret tvers over, og da hender det at restene av håret vokser ut i feil retning. Det kan resultere med at håret blir værende i huden, og kroppen reagerer med å forsøke beskytte seg mot det den oppfatter som et fremmedlegeme, og en inflammasjon oppstår, forklarer Anne Kathrine Hansen.

Hudekspertens beste tips for å unngå nupper:

  1. Skrubb huden før du barberer deg, slik fjerner du døde hudceller.
  2. Reduser bruken av kremer med mye parfyme. Det kan irritere de små sårene etter barbering, så vurder heller en bodylotion med AHA-syrer som sliper bort døde hudceller.
  3. Har du ingen erfaring med epilering, bør du teste på et lite område etter at du har tatt en varm dusj. Da er porene og hårsekker åpen, og mer samarbeidsvillig.
veet hårfjerning krem barberhøvel

Hårfjerningskrem fra Bliss, 249 kr.Varmvoksoks fra Veet, 104 kr. Hårfjerningstrips fra Acorelle, 174 kr.

Når problemet er dunbart

Dun er søtt på babyer, men ikke når det dekker overleppen som en dørmatte. Vår favoritt er epileringsorakelet fra Braun - en elektrisk napper som fjerner barten på null komme niks. I liket med voksing tar den bort all hår. Når du ikke vil investere i en epilieringsmaskin, er voks et godt alternativ, men ulempen er at huden blir solsensitv og du kan lett få pigmentflekker på overleppen. Så vær forsiktig.

Vi i Costume elsker å teste produkter for deg, her er solkremfavorittene vi kjøper igjen, og igjen.

Et tredje alternativ er en applikator som likner på en fil som masserer vekk hårene, litt som å barbere uten skraping og irritasjon.

Fjærpinsett fra Wonderspring by Victoria, 199 kr. Hårfjerningsfiler fra Velvet Touch face, 110 kr.Pinsett fra Fred Hamelten, 399 kr. Ansiktsepilator fra Braun, 499 kr.

Når problemet er hår på bikinilinjen

Uansett hvor fristende det er å ty til barberhøvelen, er dette en metode hudpleiere advarer mot. Når en våt bikinien gnisser mot det barberte området, blir huden irritert og rød. Om du vil gå over fra barbering til epilering eller voks, kan det være smart å få hjelp av hudpleiere den første gangen, men om barbering er din metode er det smart å huske på dette:

  1. Barber aldri mot hårenes vekstretning - dette skaper ekstra irritasjon.

  2. Unngå engangshøvler som lugger - velg utstyr av god kvalitet.

  3. Bruk hudvennlig barberskum eller gel.

Mange eksperter tipser forøvrig om å bruke Gillette barberingsskum på leggene, siden den er ekstra sensitiv og lagd for å brukes i et stubbete manneansikt.

barbering hårfjerning