© Anna Stokland

7 råd til deg som sliter med kviser og uren hud

Du har prøvd alt, men ingenting fungerer? Vi har snakket med hudlege og akneekspert Michael Zangani om hva som egentlig hjelper mot uren hud, kviser og hudormer!

Når huden ikke gjør som vi ønsker, er det lett å ty til "quick fixes" mot kvisene. Dyre produkter som lover gull og grønne skoger, og timer hos hudpleier hjelper kanskje der og da, men i lengden kommer problemet tilbake like aggressivt som før. Så hva hjelper egentlig mot uren hud?

Erfaring viser at det beste ofte er å gå til spesialiserte dermatologer, da de kan finne ut av årsaken til kvisene og den urene huden. Det koster litt, men er vel verdt pengene du ellers ville brukt på bortkastet hudpleie.

Vi har tatt en prat med hudlege og akneekspert Michael Zangani, og spurt han om ting vi lurer på angående problemhud med kviser og urenheter i voksen alder. Han jobber til daglig ved Volvat Medisinske Senter i Oslo, og har som visjon å "gjøre hele Norge kvisefri".

– Det ER nemlig mulig å oppnå perfekt hud uten kviser og urenheter, sier han.

1. Hormoner kan gi uren hud og kviser

Er akne styrt av hormoner?

Akne, urenhud og kviser er hovedsakelig hormonelt påvirket, men ytre påvirkninger i form av feil rens, pleie og miljø kan fremskynde og eventuelt forverre situasjonen.

2. Uren hud ved mangel på fukt

Mange hudpleiere forteller deg at du både har fet og tørr hud samtidig, og at akneutbrudd kommer av mangel på fuktighet i huden, noe som fort blir forvirrende å forholde seg til. Hva mener du om dette?

Dette stemmer ikke helt. Når man har fet hud produserer man for mye talg, men det betyr ikke nødvendigvis at man har lite eller mye fuktighet i huden. Hudens fuktighet er avhengig av andre faktorer enn talg. Det er heller ikke slik at man ikke blir rammet av akne om man har tørr hud. Folk med atopisk eksem kan også få akneutbrudd. Har du tørr hud med akneutbrudd og urenheter bør du finne en krem som er rik på fuktighet, men som er oljefri og ikke fetende for huden.

3. Hudormer og uren hud

Hva er ditt beste råd mot bekjempelse av hudormer?

Rens, skrubb, salisylsyre og eventuelt vitamin A-syre, men kjøp det i samråd med en hudekspert.

Håndplukket til deg

4. Produkter mot kviser kan hjelpe mot uren hud

Hvor mye hjelper egentlig vanlige, reseptfrie kremer mot problemhud?

– Har man gode rutiner med riktige produkter så kan man komme langt med det. Det hele er avhengig av hvor utbredt problemet er. Sliter du med vedvarende utbrudd, mange kviser og hudormer bør du få reseptbelagte kremer.

5. Syre mot uren hud

Hvilke virkestoffer bør man være på utkikk etter i en krem ved akneutbrudd?

Man bør se etter en krem med salisylsyre, andre fruktsyrer samt vitamin A-syre (Retinol).

6. Unngå uren hud med riktige rutiner

Kan alle oppnå "perfekt", glatt hud med riktig behandling?

Hvis de ikke har arr, er svaret JA!

7. Velg mat som hjelper mot uren hud

Hva med mat - er det faktisk enkelte matvarer som forverrer eller forbedrer huden?

Vel, dette er ganske omdiskutert, men det er vitenskapelig bevist at matvarer som gir rask stigning av blodsukker (sukker og dårlige karbohydrater) kan forverre en aknetilstand og den urene huden men dette er nok individuelt, og man må være genetisk disponert for det.