Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Plettfri hud © Anna Stokland / Erdem

7 råd til deg som sliter med kviser og uren hud

Du har prøvd alt, men ingenting fungerer? Vi har snakket med hudlege og akneekspert Michael Zangani om hva som egentlig hjelper mot uren hud, kviser og hudormer!

Er du langt opp i tyveårene og fortsatt frustrert over huden som aldri slutter å overraske med nye kviser som utvikler seg til inngrodde byller?

Du er ikke alene. Vi er mange som sliter med "ustabil" hud i voksen alder, og i jungelen av råd og tips kan man fort gå vill. Så hva er det som egentlig fungerer?

Les mer: 6 ting du aldri skal gjøre med huden din

Når huden ikke gjør som vi ønsker, er det lett å ty til "quick fixes" mot kvisene. Dyre produkter som lover gull og grønne skoger, og timer hos hudpleier hjelper kanskje der og da, men i lengden kommer problemet tilbake like aggressivt som før. Så hva hjelper egentlig mot uren hud?

Erfaring viser at det beste ofte er å gå til spesialiserte dermatologer, da de kan finne ut av årsaken til kvisene og den urene huden. Det koster litt, men er vel verdt pengene du ellers ville brukt på bortkastet hudpleie.

Vi har tatt en prat med hudlege og akneekspert Michael Zangani, og spurt han om ting vi lurer på angående problemhud med kviser og urenheter i voksen alder. Han jobber til daglig ved Akademikliniken i Oslo, og har som visjon å "gjøre hele Norge kvisefri".

– Det ER nemlig mulig å oppnå perfekt hud uten kviser og urenheter, sier han.

1. Hormoner og kviser

Er akne styrt av hormoner?

Akne, urenhud og kviser er hovedsakelig hormonelt påvirket, men ytre påvirkninger i form av feil rens, pleie og miljø kan fremskynde og eventuelt forverre situasjonen.

2. Mangel på fukt

Mange hudpleiere forteller deg at du både har fet og tørr hud samtidig, og at akneutbrudd kommer av mangel på fuktighet i huden, noe som fort blir forvirrende å forholde seg til. Hva mener du om dette?

Dette stemmer ikke helt. Når man har fet hud produserer man for mye talg, men det betyr ikke nødvendigvis at man har lite eller mye fuktighet i huden. Hudens fuktighet er avhengig av andre faktorer enn talg. Det er heller ikke slik at man ikke blir rammet av akne om man har tørr hud. Folk med atopisk eksem kan også få akneutbrudd. Har du tørr hud med akneutbrudd og urenheter bør du finne en krem som er rik på fuktighet, men som er oljefri og ikke fetende for huden.

Psst.. Derfor trenger huden din bakterier

3. Hudormer og uren hud

Hva er ditt beste råd mot bekjempelse av hudormer?

Rens, skrubb, salisylsyre og eventuelt vitamin A-syre, men kjøp det i samråd med en hudekspert.

Les også: Slik blir du kvitt sorte hudormer på nesa

Bekjemp hudormer, kviser og ujevn hud ved å bruke de riktige produktene

Sliter du med hudormer, skal du vært ekstra nøye med renserutinen din.

  1. Mild og skånsom ansiktsrens fra Exuviance, spesielt utviklet for akne og uren hud. Clarifying Facial Clanser, 299 kr

  2. Genial, finkornet skrubb som er mild nok til å brukes hver dag. Pep-start exfoliating scrub fra Clinique, 175 kr

  3. Ansiktskrem som inneholder salisylsyre, spesielt utviklet for bekjempelse av hudormer og ujevn hud. Effaclar K+ fra La Roche-Posay, 245 kr

4. Produkter mot kviser

Hvor mye hjelper egentlig vanlige, reseptfrie kremer mot problemhud?

– Har man gode rutiner med riktige produkter så kan man komme langt med det. Det hele er avhengig av hvor utbredt problemet er. Sliter du med vedvarende utbrudd, mange kviser og hudormer bør du få reseptbelagte kremer.

5. Syre mot uren hud

Hvilke virkestoffer bør man være på utkikk etter i en krem ved akneutbrudd?

Man bør se etter en krem med salisylsyre, andre fruktsyrer samt vitamin A-syre (Retinol).

Les mer: 10 tips som gir deg perfekt hud

6. Få perfekt hud

Kan alle oppnå "perfekt", glatt hud med riktig behandling?

Hvis de ikke har arr, er svaret JA!

7. Velg riktig mat

Hva med mat - er det faktisk enkelte matvarer som forverrer eller forbedrer huden?

Vel, dette er ganske omdiskutert, men det er vitenskapelig bevist at matvarer som gir rask stigning av blodsukker (sukker og dårlige karbohydrater) kan forverre en aknetilstand og den urene huden men dette er nok individuelt, og man må være genetisk disponert for det.

Mer om Hudpleie? Motta Costumes nyhetsbrev