© Anna Stokland

Slik unngår du store porer

Store sorte porer, også kjent som hudormer, er noe mange sjeneres av i hverdagen. Men de sorte prikkene på nesen kan faktisk reduseres markant med disse metodene.

Black heads, porer og hudormer: De sorte prikkene på nesen går under flere forskjellige navn, men uansett hva vi velger å kaller dem, er nok de fleste enige om at vi gjerne vil bli kvitt dem – og spesielt de ekstra synlige sorte prikkene på nesen. Den gode nyheten er at synligheten og størrelsen på porer og sorte hudormer kan reduseres markant, hvis bruker de riktige produktene og tipsene. Vi gir deg de beste anbefalingene her.

Hva er porer og blackheads?

For å forstå hvorfor nesen og noen ganger pannen og haken er fylt med mørke, porer og hudormer, må man først forstå hva de er.

Det finnes to typer porer: Dem som omkranser små hår og hårsekker, også kalt follikler og dem som transporter svette. I den førstnevnte skapes utbrudd i form av små sorte buler på ansiktshuden. Det skyldes at hårsekkene i porene tettes av hudens egne naturlige oljer, kalt talg. Talg er med til å fukte huden, men kan også fortette dersom døde hudceller og urenheter klumper seg sammen i hårsekkene og deretter blir til komedoner - som i åpen tilstand blir til mørke porer og i lukket tilstand blir til hvite hudormer. Dersom det oppstår betennelse i komedonene, utvikler de seg til urenheter.

Slik unngår du store porer

Først og fremst skal du akseptere at man ikke kan fjerne porer. De har som beskrevet også en viktig funksjon for huden og det finnes ikke hud uten porer. Men irriteres du av store og sorte porer og hudorme, kan de reduseres med følgende metoder.

  • Rens
  • Peeling
  • Ukentlig dybde-rens

Rens

Det er viktig å rense huden morgen og kveld, slik du bidrar til utskillelsen av oljer, keratin og døde hudceller - og minimerer risikoen for fortettede hårsekker og porer.

Eksfolier

I tillegg til dette, er det viktig å eksfoliere. Men du skal ikke bruke en mekanisk eksfoliering med skrubbekorn, for hvis du lider av urenheter, kan skrubbekornene føre til at du gnir bakteriene rundt i ansiktet og dermed skaper flere problemer. Du trenger derimot en eksfoliering med enzymer og fruktsyre, som virker nede i porene. Du kan enten ty til en ukentlig ansiktsmaske eller daglig smøre huden med et salicylsyre-serum, som vil oppløse de fortettede porene. Dersom du er glad i å bruke selvbruner i ansiktet, er det ekstra viktig at få peelet huden ukentlig, da den mørke fargen fra selvbruneren setter seg i porene og gjør dem enda mer synlige.

Rens oljete hud

Leirmasker er også gode til å rense overflødig fett ut av porene og her kan det være en god ide å varme opp huden slik at porene får åpnet seg mer før du påfører den rensende masken.

Lag for eksempel et dampbad til huden ved å fylle opp et kar med kokende vann. Hold hodet over karet og legg et håndkle over hodet og kar slik at dampen ikke forsvinner. Etter fem minutter er huden klar for en leirmaske.

Manuell rensning av porene

Du kan også fjerne urenheter i porene manuelt ved å bruke strips eller ved å presse det ut. Her er det veldig viktig at huden er varm og myk og at hygienen er på plass, slik at du ikke kommer til å forårsake mer urenheter underveis.

Dersom du selv vil presse dem ut, skal du først rense huden og eventuelt legge en rensende maske over, slik at porene er godt åpne. Når rens eller maske er vasket av, skal du med helt rene hender holde en dampende varm vaskeklut over nesen i et minutt. Rull deretter en kleenex rundt fingrene og press forsiktig på nesen din. Det er veldig viktig at både kleexen og hendene er helt rene. Rens deretter huden igjen og legg en fuktende maske. Dersom du er usikker på om du kan gjøre det riktig, er det alltid best at få hjelp hos en profesjonell kosmetolog.

Du kan også velge å benytte strips. Rens huden med varmt vann før bruk, slik at porene er åpne. Etter dette legger du den rensende stripsen over nesen og muligvis hake og panne, hvor mange også kan få sorte og store porer. Oftest skal stripsen ha lov å virke i ti minutter før den så rives av sammen den fortettende talgen i porene dine.