Kombucha er helsetrenden du bør kjenne til
© Pexels.com

Derfor skal du drikke Kombucha

Kombucha gjør deg vakrere på utsiden og sunnere på innsiden. Her kan du lære alt om Kombucha-soppen og dens mange sunne, skjønnhetsfremmende fordeler

De siste årene har både skjønnhetsindustrien og resten av verden innsett hvor viktig fordøyelsen vår er. En velfungerende tarm og fordøyelse betyr mye for helsen din, kroppens velvære og hudens utseende. Det er her Kombucha-soppen kommer inn i bildet.

Hvis du har problemer med fordøyelsen, vil det ofte manifestere seg i form av betennelse i huden, noe som kan forårsake rødhet, irritert hud og urenheter.

En god tarmflora er dermed en del av oppskriften på vakker hud, og det er grunnen til at Kombucha-drikken har blitt en populær snarvei til vakrere hud.

Dersom du vil vite mer om kombucha-drikken, kan du lese videre og lære mer om:

Hvorfor skal man drikke Kombucha?

Kombucha kommer opprinnelig fra Kina, og har lenge vært en del av det asiatiske kostholdet, og i USA er Kombucha også tilgjengelig i alle supermarkeder.

Kombucha er en fermentert (gjæret) te som har et høyt innhold av gode bakterie- og gjærkulturer også kalt SCOBY, som står for: Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast. Med Kombucha-te får du en sunn drikke som inneholder vitaminer, aminosyrer og gode bakteriekulturer i form av probiotika som styrker tarmsfunksjonen og alle kroppens celler.

Kombucha-te har en betennelsesdempende effekt på kroppen, og innholdet av probiotika styrker også immunforsvaret. I tillegg har Kombucha et lavt sukkerinnhold på under syv prosent og kan også inneholde glukuronsyre, som kan ha en avgiftende effekt på leveren.

Etter gjæringsprosessen helles Kombucha-teen på forseglede glassflasker og kan nå drikkes eller tilsettes smak i form av bær, ingefær eller frukt.

Kombucha te i forseglet glassflaske
© Pixabay

Hva består Kombucha av?

Kombucha er som sagt en gjæret te laget med Kombucha-soppen SCOBY, en sterk, avkjølt grønn te og sukker.

Alt dette bør blandes, helles i en glassbeholder og dekkes med en tett klut i omtrent en uke. Dette vil resultere i en gjæringsprosess, og produsere sunne bakterier og vitaminer.

På samme måte har den første soppen du la i Kombucha-blandingen bidratt til å lage en ny SCOBY-sopp som har dannet seg på toppen av glassbeholderen din. Selve Kombucha-soppen ser ikke akkurat appetittvekkende ut, men fortvil ikke: drikken smaker godt og har en lett brusende tendens.

Bildet viser Scobys-soppen, som mest av alt ser ut som en hvit, tykk pannekake.

Kombucha soppen

På bildet ses Scobysvampen, som minner om en hvit, tykk pannekake.

© Pexels

Slik lager du Kombucha

Du kan kjøpe en ferdigbrygget Kombucha-te fra for eksempel Life, men du kan også lage drikken selv. Det krever imidlertid at du kjenner noen som allerede har en SCOBY (Kombucha-sopp) eller at du kjøper en online.

Ingredienser til cirka to liter Kombucha-te:

  • 1 Kombucha-sopp, SCOBY, samt ca 1 dl væske fra en tidligere Kombucha-te.
  • 100 g økologisk rørsukker for hver liter væske du bruger
  • 2 poser te, enten grønn, sort eller hvit te, uten tilsatt smak.
  • 1 stor glassbeholder som kan romme omkring 2 liter og som har en stor åpning
  • 1 tettvevd klut eller et viskestykke
  • 1 strikk til å feste kluten

Fremgangsmåte

1. Kok opp en tredel av mengden vann du vil bruke og brygg en sterk te. Tilsett deretter sukkeret og rør til det smelter. Fjern nå teposene eller de løse tebladene fra væsken.

  1. Bland den varme teen med resten av det kalde vannet ditt, slik at du har en væske på i underkant av to liter og hell den i en glassbeholder.

  2. La teen stå til væsken har nådd romtemperatur, og plasser nå SCOBY-soppen samt en desiliter av startvæsken du har hatt fra en tidligere dyrking. Det har ikke noe å si om SCOBY-svampen synker eller ligger sidelengs. Legg nå kluten over glassbeholderen og fest den med en tett elastikk.

  3. Husk at vannet ikke må være for varmt, for da vil soppen din dø. La beholderen stå i fred den neste uken på et mørkt sted. Den må ikke stå i direkte sollys eller i et skap, fordi det må ha god luftsirkulasjon.

  4. Her skal den stå i omtrent en uke, hvoretter du kan begynne å smake på den og sørge for at den ikke blir for gjæret.

Smak på din Kombucha

Den beste måten å smake på Kombucha-teen, uten å forstyrre gjæringsprosessen og den nye soppen som vil ligge på toppen av væsken, er å dytte et sugerør ned i beholderen og holde fingeren over tuppen for å få litt væske opp. Dekk deretter til blandingen igjen med klut og strikk.

Når blandingen har fått den rette smaken etter en uke, kan du bruke både de gamle og nye Kombucha-soppene og legge dem i en dyp tallerken sammen med litt væske fra gjæringen din. Kanskje du vil gi den nye soppen til en venninne?

Hell deretter resten av Kombucha-teen på glassflasker med patentlukking. Hvis du vil tilsette ekstra smak, kan du tilsette bær eller ingefær og la flasken ligge i kjøleskapet i to dager til.

Deretter kan du avkjøle Kombuchaen og nyte et daglig glass med den deilige og sunne Kombucha-drikken.

Vi anbefaler imidlertid at du ikke drikker mer enn et enkelt glass om dagen, da Kombucha virkelig kan få fordøyelsen igang dersom du drikker for mye.

Slik lager du Kombucha

Etter gjæringsprosessen heldes Kombucha-teen i godt forseglede glassflasker og er nå klar til å bli drukket eller få tilsatt smak i form av bær, ingefær eller frukt.

© Pexels