Helene Ragnhild Andersen

Derfor skal du lage energibaren selv

Det er så enkelt og fullt av næring kroppen din trenger!

Du har sikkert vært en av mange som spiser energibarer og tenker at prisen er ganske stiv, men den gode baren blir et lite velfortjent måltid etter en god treningsøkt.

Det kan det også bli om du lager dine egne, og du vet hva som er i de. For en undersøkelsen gjort av Svensk TVviser at sukker - og fettinnholdet i energibarer og måltidserstattere er høyere enn mange friskuser kanskje er klar over.

Les også 7 kontroversielle matvarer som er sunnere enn du tror.

Nå som høsten er kommet og energinivået daler, trenger vi noe som gir oss den lille piffen solfylte dager gjør med humøret. Er du glad i å trene for å nå treningsmålene dine får du mest gevinst av å fylle lagrene med næring kort tid etter treningen, og om sportsbarer ikke faller i smak, og du har en sunn hobbykokk boende i deg, er det veldig lett å lage sine egne.

– Disse barene er perfekte å ha med seg i bagen for et raskt restitusjonsmåltid, for baren gir glykose- og glykollagrene, og nøtter, kokos og kokosolje gir sakte blodsukkerstigning, forteller ernæringsekspert Helene Ragnhild Andersen som har laget sin egen oppskrift på de ideelle energibarene etter trening.

Dette trenger du:

200 gram kokosmasse

200 gram mandler eller andre nøtter du liker

2 modne bananer

1 teskje vaniljeekstrakt

½ teskje havsalt

2 spiseskjeer smeltet kokosolje

86% smeltet sjokolade

Sliten? La hodepinetabletten ligge, kokos redder dagen derpå!

Slik går du frem:

  1. Legg mandler i foodprosessor, og skru på maskinen til nøttene blir finhakket. Tilsett kokos, og skru på maskinen igjen til alt er godt blandet.

  2. Tilsett resten av ingrediensene (minus sjokoladen) og miks dette sammen til en jevn masse.

  3. Trykk massen i en form, gjerne silikon som gjør det lettere å få barene ut, og klem den flat med en fjøl med aluminiumsfolie under så massen ikke klistrer seg til fjøla.

  4. La massen stå i kjøleskapet til den er stivnet.

  5. For ekstra kos, kan du smelte sjokoladen og en liten teskje kokosolje, så holder sjokoladen seg myk, og dekker barene med dette.

Les flere saker om sunnhet HER!