
Har du prøvd den iskalde og voksende helsetrenden?
Kaldt vann er blitt terapi, særlig når minusgradene kommer til syne og man helst vil tulle seg inn i et ullpledd. Denne sesongen anbefales det å bytte ut det behagelige med gåsehud, flytende isflak og kuldesjokk – også kalt isbading.
AvDet finnes TED-talks for å bli motivert, apper som lærer deg å bekjempe frykten, mentorer slik at du kan bli bedre – og så har vi Instagram, da, som gjør at du ønsker å poste et bilde av deg selv mens du hopper i det.
Vi snakker om isbading – den voksende trenden som tvinger kroppen til å gjøre noe som egentlig føles ganske sprøtt. Bade under 10 grader? Null problem. Det sies at aktiviteten gir helsefremmende fordeler, kan hjelpe deg gjennom en stressende hverdag og er som meditasjon, men det er også et billig skjønnhetstips for å få en bedre hud. Ingen ringere enn ikonet Marilyn Monroe var stor fan av å starte dagen med et iskaldt bad. Det er ikke uten grunn at hudterapeuter og beauty-bloggere anbefaler å legge de trendy ansiktsrullene i kjøleskapet før bruk – det gir nemlig et kick til ansiktet.
Vi mennesker har hoppet i kaldt vann eller i snøen i en årrekke, men det er ikke før nå at det anses som en trend og en beauty hack – kanskje nettopp på grunn av delingssamfunnet vi lever i. I løpet av de siste årene har fenomenet isbading spredt seg som ild i tørt gress på sosiale medier. Å hoppe i havet under vinterhalvåret er også blitt mer tilgjengelig, selv i storbyer. Men er det egentlig like digg som det ser ut som på Instagram, og er det virkelig sant at det kan påvirke helsen din i positiv retning?

Celine Aagaard, eier av merket Envelope1976, har alltid vært fan av isbading, men begynte ikke med regelmessig hopping i havet før rundt 2018. Nå bader hun hver mandag med kollegaer i Oslofjorden.
Best under vann
–Jeg har alltid ment at bading hjelper mot det meste, enten det er hodepine, stress eller en hangover, sier designer og eier av klesmerket Envelope1976, Celine Aagaard.
Hun er en av mange som virkelig har fått sansen for den iskalde trenden de siste årene. Det er udiskuterbart at trenden hører med wellness-bølgen som har skylt over oss de siste årene, som innebærer egentid, yoga og meditasjon. Celine har drevet med samtlige av aktivitetene nevnt over, men mener at å dukke kroppen under vann er det som har størst effekt, både når det kommer til livsglede og energi.
– For å holde hodet over vannet, er det bra med hodet under vannet grytidlig om morgenen. Dessuten er det hyggelig å dele aktiviteten med andre, mener hun.
«Det å dukke hodet under vannet og skyve vekk isflak er en helt egen følelse, for ikke å snakke om den digge følelsen etterpå.» — Celine Aagaard

Celine er godt kjent i Oslo, og vet hvor det er deiligst å bade på vinterstid. Designeren og gründeren anbefaler blant annet Bygdøy, Tjuvholmen og Sørenga om man vil ha en frisk start på dagen. Hun hopper alltid inn i deilig kasjmir og moon boots etter dukkerten for å få tilbake varmen i kroppen.
Startet i barndommen
Celine forteller at det å bade i kaldt vann har fulgt henne siden hun var liten, da hun ble introdusert for isbading i bekken på Hardangervidda.
– Jeg har isbadet sporadisk siden, og har alltid badet i all slags vær – enten det har striregnet på sydenferie, eller vi har vært på fjellet, der vannet har holdt en langt lavere temperatur. Den faste ukentlige isbadingen begynte først for drøye to år siden, forteller hun, og legger til at hun kjapt begynte å sette enda mer pris på overgangen fra sommer til høst, og deretter vinter.
– Plutselig kom det isflak på vannet, og det igjen ble en ny dimensjon. Det å dukke hodet under vannet og skyve vekk isflak er en helt egen følelse, for ikke å snakke om den digge følelsen etterpå. Jeg elsker bading, og mener det å være under, over og ved vannet er som meditasjon for kropp og sjel, sier Celine.

Oslo i soloppgang. Med isbading følger noen unike naturopplevelser.
Fra pluss til minus
Den tyske presten Sebastian Kneipp, som levde på 1800-tallet, har høyst sannsynlig noe å gjøre med at flere velger å hoppe til sjøs under vintermånedene. Kneipp fikk diagnosen tuberkulose, og valgte å gjøre noe med egen helse da legene ikke kunne hjelpe ham. Han begynte med kalde bad i minusgrader hver eneste dag – og til slutt ble han frisk.
Kneipps metode er blitt verdenskjent, og går ut på å styrke kroppen ved hjelp av kalde bad som setter i gang ulike prosesser. Han fant ut at de iskalde dukkertene hjelper på blodgjennomstrømningen, og veksler man mellom kaldt og varmt vann, vil kroppen stimulere viktige organer som hjerte, lever, mage, lymfesystemet og immunforsvaret på sikt. Vannterapi, eller hydroterapi, blir mye brukt på spa i dag.
The Well utenfor Oslo følger Kneipps metode, som har vært ansett for å ha helbredende egenskaper. Spaet huser kalde kulper, som er gode å ta i bruk både før og etter saunaer eller boblebad.
– Bruker man Kneipps metode, skal man starte med å avkjøle føttene, kroppsdelene lengst fra hjertet først. Stig så helt ned, tell til minst 30 og dypp hodet under vann til slutt. Et kaldt bad som dette er mentalt oppkvikkende og styrker immunforsvaret, mener Anette Ose, som er manager ved The Well.
– Ved et kaldt bad stiger blodtrykket, pulsen slår langsommere og musklene blir fastere. Kalde bad brukes blant annet til å redusere hevelser og betennelser. Den sekundære og varige effekten er oppvarming etterpå, hvor blodet sirkulerer og vender tilbake til alle vev og blodkar. Anette sier at de har merket en økt popularitet og pågang på aktiviteten. I starten var det mange som syntes det var sært, men nå synes de aller fleste det først og fremst er gøy.
På The Well kan man delta på ulike ritualer. Under vinterhalvåret har spaet utebassenget åpent, som er varmet opp til 12 grader. I tillegg har de kulpene som man finner innendørs.
– Det er lettere for nybegynnere om man velger å sitte i badstuen enten før eller etter isbadet. Jeg tror det er få som krangler på at man ikke føler seg forfrisket etterpå, sier hun.

Ikke la vinter og kuldegrader stoppe deg, et isbad gjør godt for kropp og sjel - ifølge de som holder på med det.
Mental trening
Det er helt klart enklere å sjekke inn på et spa der man har tilgang til kalde kulper, for så å løpe til et boblebad eller en sauna sekunder etter. Likevel har flere lagt sin elsk på bading ute i det fri. På SALT Art & Music i Oslo har isbading nærmest blitt et normalt ritual om morgenen, eller midt i lunsjen under arbeidsdagen for den del. Marius Larsen er kommunikasjonsrådgiver og saunamester, og forteller at de har ulike ritualer i badstuene. I helgene kan man oppleve ulike DJs, konserter eller stand-up-komikere i saunaen, etterfulgt av kalde bad i enten tønner eller rett ut i Oslofjorden.
– Hit kommer de som ønsker en skikkelig fest, mens noen vil slappe av. Andre er her kun for å isbade. Det finnes mange bruksområder, noe som også tiltrekker ulike folk. Marius mener at isbadeperioden ikke starter før i november, når vannet er blitt skikkelig kaldt, men at det er lett å oppsøke vannet hele året.
– Man trenger jo egentlig bare et kaldt bad, enten det er innendørs eller i sjøen, sier han, og legger til at han selv startet med isbading rundt 2015, og er blitt bedre på aktiviteten etter hvert som kroppen har vendt seg til temperaturforskjellene.
– For meg gikk det fra å være gøy til at jeg merker at det nå handler om mental trening. Det dreier seg like mye om det mentale som det fysiske. Det finnes helseforskning som sier ulike ting, men jeg føler meg trygg på er at det hjelper på muskelrestitusjon i tillegg, noe jeg ofte opplever selv. Noen mener isbading er sunt, mens andre sier det bare er euforisk – det gjør en lett og glad, sier han, og legger til at han synes det er en fin utfordring i livet for folk flest.
– For min del klarer jeg nå å håndtere stress på en helt annen måte. Greier du å puste deg gjennom et kaldt bad, kan du bruke den samme teknikken i hverdagen også. Jeg anbefaler å starte med å bade på slutten av sommeren, og bare ikke stoppe. Det er bare å hoppe i det.

Hopp i det – men husk likevel at man bør ta forhåndsregler. Sjekk med legen din om du er usikker på om det er sunt for kroppen din eller ikke.
Viktig å tenke på før man isbader
- Ikke dra alene. Sørg alltid for å ha noen ved din side når du vinterbader.
- Er det første gang du isbader, bør du lese deg opp og ta forhåndsregler. Venn deg gradvis til belastningen, og få gjerne hjelp av erfarne isbadere. Det trenger ikke være dumt å starte med en kald dusj hjemme.
- Ikke vær ute i vannet for lenge. Det kan for mange oppleves som et sjokk for kroppen.
- Ha tørre og lune klær som du kan hoppe inn i etter badet. Det beste er å sørge for rask oppvarming, som for eksempel i en sauna eller i et boblebad.
- Er du gravid, har høyt blodtrykk eller har problemer med ulike hjertetilstander som ikke skal ha store forandringer, bør du unngå isbading. Er du usikker på om isbading er noe for deg, kan du alltids ta en prat med legen din.