collagenpulver kollagen i huden kosttilskud
© Anna Stokland

Hvorfor er kollagenpulver så populært?

Det har aldri vært mer snakk om kollagen-tilskudd og derfor ser vi nå nærmere på hva kollagen er og hvorfor kollagenpulver har blitt en utbredt helsetrend.

Vil du ta vare på huden din? Da har du en god grunn til å opprettholde en av hudens viktigste byggeklosser: Kollagen.

Du kan ta vare på huden din med diverse kremer, men kostholdet ditt har også noe å si for hvordan huden ser ut. Det du spiser er med på å styrke hudens innhold av kollagen, og derfor har skjønnhet- og kosttilskuddsbransjen hatt mye fokus på kollagenpulver og tilskudd med kollagen, da fagfolk mener at det bidrar til å holde huden sunn og ung.

Hva er kollagen?

Kollagen er ikke bare hudens, men også en av kroppens viktigste byggestener, da det bidrar til å opprettholde brusk og bein. Kollagen virker forebyggende på slitasjegikt siden det holder huden elastisk, hydrert og hjelper til med heling av sår. Kollagen er et protein som hovedsaklig er satt sammen av tre forskjellige aminosyrer, og som utgjør opp til 75-80 prosent av huden.

I huden ligger din kollagen som et slags flettet nett i bindevevet. Med alderen minskes dannelsen av kollagen i huden og dermed blir nettet flatere og mer ujevnt. Dette viser seg som linjer og aldringstegn i huden.

collagen kollagenpulver huden smuk spændstig kosttilskud
© Anna Stokland

Hvorfor minker hudens dannelse av kollagen?

Nivået av kollagen faller i takt med alderen. Gjennomsnittlig begynner hudens mengde av kollagen å synke fra man er i 20-årene, hvor det vil falle med én til to prosent hvert år. Det skjer blant annet fordi hudens celledeling begynner å gå saktere med alderen, slik at det dannes færre nye celler og mindre kollagen. På samme måte kan livsstil, solens UV-stråler, forurensning, røyking og blant annet en høy sukkerholdig kost bidra til å bryte ned innholdet av kollagen i huden.

Hva er kollagentilskudd og kollagenpulver?

Tilskudd med kollagen er designet for å booste hudens egen naturlige produksjon av kollagen. Kollagentilskudd og kollagenpulver består ofte av det som kalles for "hydrolisert kollagen" som kommer fra animalsk eller maritimt innhold lagd av de samme aminosyrene som er i hudens kollagen. Dersom du vil være sikker på at du får den riktige næringen til å opprettholde nivået av kollagen i huden, er et tilskudd av kollagen i pulverform en lett optimalisering av den daglige kosten. De fleste kosttilskuddsfirmaene lager pulver uten smak, som kan helles i alt fra vann, morgenkaffen eller den grønne smoothien. Du kan også velge et tilskudd i pilleform, som skal svelges med et glass vann på samme måte som den daglige vitaminpillen.

Virker kollagenpulver?

De seneste par årene har det vært en del debatt i Norge og i utlandet om hvorvidt kollagenpulver og kollagentilskudd har en reell effekt. Noen hudleger mener det, mens andre mener at kroppen ikke opptar nok kollagen fra kosten til at det kan ha en reell effekt på huden.

Ifølge en artikkel fra 2017 på Videnskab.dk fant man i en undersøkelse av 100 deltagere bevis for at tilskudd av kollagenpulver kunne øke innholdet av kollagen i huden. Det er også andre studier fra 2015, som hevder at man kan se en effekt etter inntakelse av hydroliseret collagen. På sammen måte viser en artikkel fra 2019 i Journal of Drugs in Dermatology at inntakelse av kollagentilskudd skulle gi en økt effekt på hudens elastisitet, fukt og kollagen-nivå.

I en artikkel i Norsk tidsskrift for ernæring fra 2019 konkluderes det derimot med at det er "ingen grunn til å tro at kollagen i maten vil føre til fornyet kollagen og mindre rynker i huden". Mange eksperter etterlyser flere studier omkring emnet før man med sikkerhet kan slå fast effekten av kollagentilskudd.

Kost som opprettholder kollagen i huden

Dersom du ikke stoler på kollagenpulveret, kan du også forbedre hudens kollagen-nivå via kosten. Her bør du fokusere på følgende kilder til kollagendannelse:

  • Kjøtt. Velg kylling eller oksekjøtt. I USA er Bone Broth, som er innkokt fond på enten fisk eller kjøtt, blitt veldig populært hos skjønnhets-entusiaster, fordi dets høye innhold av aminosyrer menes å kunne øke nivået av Kollagen i huden.
  • Egg.
  • Bønner.
  • Røde grønnsaker som paprika eller rødbeter.
  • Frukt. Jordbær og ananas har et høyt innhold av c-vitamin som også hjelper på dannelsen av kollagen i huden.

Kollagenpulver og Kollagentilskudd

Vil du prøve et tilskudd som skal øke innholdet av kollagen i huden, skal det tas daglig og minst i åtte uker. Under finner du de mest populære merkene på markedet akkurat nå.