Slik får du en grønnere hverdag

Vi har laget en liste med seks punkter som hjelper deg mot en grønnere og sunnere hverdag.

Bærekraft er noe som opptar mange, men det kan være vanskelig å vite i hvilken ende man skal starte i jakten på et sunnere og mer miljøvennlig liv. Vi har derfor laget en liste som ikke krever så alt for mye, og som i tillegg er bra for miljøet.

Her er seks tips på veien mot et bedre og grønnere liv:

1. Gjør klesskapet ditt mer miljøvennlig

Det er mye du kan gjøre når det kommer til tekstilbransjen. Selvfølgelig er første bud å shoppe mindre, noe som i og for seg er et fint nyttårsforsett. Men vi vet at det er ikke verdens enkleste forbud, særlig da salget starter rett over nyttår. Vi vil likevel oppfordre deg til å tenke et par-tre ganger før du går til innkjøp av nye plagg. Trenger du de egentlig? Se på denne listen før du setter av en dag til alle butikkene:

  • Gi bort klær du ikke bruker, kjøp brukt på vintagebutikker og selg klærne du ikke bruker på apper som for eksempel Tise eller Finn.no

  • Ty til symaskinen om klær blir ødelagt. Alt for mange kaster klær bare det oppstår et hull - dette bør man gjøre noe med. Om du ikke er handy - spør om hjelp!

  • Reduser klesvaskingen! Har du klær som er laget av gode materialer holder det ofte med lufttørking.

  • Ikke kast, men gi heller bort klærne dine til for eksempel Fretex.

2. Kildesorter

Avfallsmengden i Norge er doblet siden tidlig på 70-tallet, noe som kommer av nordmenns forbruksvaner. Hvis vi fortsetter i samme tempo som vi gjør i dag, vil vi doble avfallsmengden nok en gang innen år 2030. Det skal så lite til - på butikken finner du både blå og grønne poser som ikke koster noen ting. Start der, og kjenn hvor godt det føles og hjelpe til mot en grønnere hverdag.

Har du hørt om manifestering? [Les mer om selvhjelpsmetoden og hvordan du kan bruke den i ditt liv (https://costume.no/sunnhet/manifestering-slik-kan-du-bruke-det-i-ditt-liv {"target":"_blank"})

Gjør som Jenny: Gå for redesign og brukt tøy
© @jennyskavlan

3. Velg gaver med omhu

Dersom alle hadde handlet som oss nordmenn, ville vi trengt tre jordkloder. Hver eneste måned dukker det opp bursdager og feiringer, og i en travel hverdag er det alltid for gjort å ty til handelen like før. Unngå spontankjøp og unngå gaver som du vet går i søpla om få måneder, eller gavekort som blir glemt i skuffen. Tenk grønt - og gi heller en opplevelse eller tjenester, som en kinotur etterfulgt av en drink, en god middag, konserter eller en hyttetur.

4. Ta sykkelen fatt

Bykjernene blir mer og mer miljøvennlige, derfor har også sykkeltilbudene økt. Ta sykkelen fatt, både når du skal til jobb og på diverse ærender. Om du reiser til utlandet er sykkel en unik måte å se en ny by på. Bra for miljøet - bra for deg!

5. Kast mindre

Dette punktet gjelder både mat og tekstiler, men matavfall er et stort problem for miljøet. Bli flinkere til å spise restemat, og ikke kast mat selv om datoen har gått ut - det behøver ikke å være uspiselig av den grunn. Planlegg matkjøpene for hver uke og bruk sansene før du kaster mat i den grønne posen (se punkt 2).

6. Ta toget der du kan

Vi vet de fleste eeelsker å reise utenlands, men ta tog der det finnes muligheter. Hva med interrail til sommeren? Eller en Norges-ferie der man faktisk ser det fine landet vårt ved hjelp av en togtur?