bedre start på dagen
© Christian Friis

10 tips for en sunnere morgen

Dytter du i deg frokost mens du stresser med å rekke bussen? Med disse rådene vil du garantert få en mer optimal start på dagen!

Det finnes ikke noe bedre enn en skikkelig god start på dagen, og faktisk har våre morgenritualer svært mye å si på formen. Dette vet den franske hjertelegen Frédéric Saldmann alt om. Han har i boken sin You Are Your Own Best Medicine undersøkt de beste måtene å begynne dagen på, og gir oss her sin egen oppskrift på den perfekte morgen.

Riktig sovemønster

En god morgen krever en god natts søvn. Optimalt sett skal du sove mellom syv og åtte timer hver natt – verken mer eller mindre. En god soverytme krever kontinuitet, og det holder derfor ikke å kompensere for ukens manglende søvn ved å sove lenge i helgene. Faktisk bør du kunne unne deg én time ekstra søvn i helgen sammenlignet med ukedagene, hvis du vil unngå å ødelegge soverytmen. Dessuten skal du sove i et mørkt og kaldt rom og helst naken, da dette gir en mer avslappende følelse i kroppen.

Dropp snoozeknappen

De fleste starter dagen med en vekkerklokke, og her er det viktig å stå imot den åh-så-fristende snooze-knappen. Å sovne igjen (og igjen og igjen) når kroppen først har våknet, har en kontraproduktiv effekt. Så selv om det ikke føles slik, vil de ekstra minuttene med søvn kun gjøre vondt verre – de sender forvirrende signaler til kroppen som kan føre til en følelse av trøtthet og utmattelse gjennom dagen.

Slik unngår du trøtte øyne på jobben!

Gurgle deg sunn

Hemmeligheten bak en sunn hals, og et godt immunforsvar er å gurgle munnen full hver morgen med kaldt vann, en halvfull teskje salt og en dråpe peppermynteolje. Risikoen for infeksjoner i luftveiene faller med opptil 40 prosent, dersom du starter dagen med en omgang gurgling.

Tren deg frisk

Det kan være vanskelig å overbevise kroppen om å stå opp en halvtime tidligere for å hoppe i treningstøyet – men det gir utvilsomt bonus dersom du ønsker å få mest mulig ut av dagen. Ved å trene om morgenen produserer du mest av de gode signalstoffene som adrenalin, serotonin og dopamin, stoffer som kroppen skiller ut ved mosjon, og som gjør deg mentalt sterkere og klar til å møte dagens utfordringer.

Dårlig tid om morgenen? Kendall Jenners treningsprogram tar bare 11 minutter

Avslutt dusjen med et kaldt gufs

Å starte morgenen med et par små minutter under en kald dusj har en lang rekke positive effekter på kroppen – både utenpå og inni. Utover å gi øyeblikkelig friskhet og utløse lykkehormonet endorfin, gir det kalde vannet økt blodgjennomstrømning, en fastere hud og et bedre immunforsvar. I tillegg forbrenner du opp mot 200 kalorier ved å gå fra den høye til den lave temperaturen i de siste minuttene av dusjen.

Kaffe
© Unsplash.com

Nyt kaffen – og øyeblikket

Du er sikkert allerede godt igang med å sjekke e-poster, og har fått et overblikk over dagens mange gjøremål, mens du drikker dagens første kopp kaffe, men faktisk er denne lille stunden et ypperlig tidspunkt til å få sneket litt meditasjon inn i morgenrutinen din - noe som er viktig både for konsentrasjonsevnen, oversikten og ikke minst humøret. Prøv å lukke øynene, og forsøk å konsentrere deg om kaffens duft og smak, mens du nyter de første slurkene.

Plystre vekk rynkene

Et enkelt og helt gratis triks til morgenrutinen din er faktisk å plystre i minst 30 sekunder, mens du lager frokosten din. Det er vanskelig å ikke bli i godt humør av å plystre, spesielt når det er trening for leppemusklene dine, og en god forebygging mot de kjipe munnrynkene.

Spis egg til frokost

Egg er uten tvil en av de sunneste matvarene du kan ha på matbordet. Spesielt eggehviter har et svært høyt proteininnhold, og gir deg derfor en langvarig metthetsfølelse. Dessuten kan egg lages på ulike måter, slik at du ikke går lei - prøv for eksempel å kombinere krydderurter i en god omelett.

Se her: Slik lager du den populære eggskyen til frokost!

Massere gummene

Tannkjøttet ditt har en stor betydning hvor sterke og sunne tennene dine blir. Du bør massere gummene dine hver morgen når du pusser tennene. Plassere tommel- og pekefinger på hver side av tennene dine, og utfør på skift i over- og underkjeven - en blid og effektiv massasje stimulerer blodsirkulasjonen i tannkjøttet.

Luft ut

Husk å åpne vinduene på soverommet ditt før du forlater hjemmet. På den måten sørger du for et godt inneklima, noe som er avgjørende for helsen din. Manglende lufting, fukt og for mye støv kan nemlig ha negativ innvirkning på nattesøvnen din og fremprovosere allergier. Hvis det er for kaldt å ha vinduene stående åpne hele dagen, kan du nøye deg med å lufte ut mens du gjør deg klar.