Janka Polliani: Slik faker vi livet i sosiale medier
© Janka Polliani

Janka Polliani: Slik faker vi livet i sosiale medier

– Vi pakker inn livet vårt i sosiale medier, så det skal se perfekt ut, slik at andre kan ha en oppfatning av det du selv ønsker at var virkelig!

– Jeg brukte størsteparten av tenårene på å tenke på hvordan jeg så ut, spiseforstyrrelser tok over livet mitt og jeg syntes at livet var råttent. Mens jeg sammenlignet meg selv med noen få glossy magasiner, har ungdom som i dag vokser opp en helt annen utfordring. I 2017 har sosiale medier glorifisert livet vårt. Ungdom har en helt annen sammenligning med konstant påvirkning av oversminkede, perfekte og syltynne influencere, instagrammere, bloggere og kjendiser med perfekt hud, perfekt liv og en garderobe de færreste bare kan drømme om.

– Det er lett å skylde på media for våre oppfatninger av virkeligheten. Media har i en årrekke airbrushet modeller i glossy magasiner, slanket de tynne modellene enda tynnere, fått det perfekte til å bli enda mer perfekt – og vi vanlige dødelige føler oss som troll i sammenligning. Men er vi ikke egentlig våre verste fiender?

Moteblogger, tidligere «Top Model» - programleder og tobarnsmor Janka Polliani deler enda ett innlegg hvor hun tar opp kampen mot usunt kroppspress, spiseforstyrrelser og kravet om et perfekt liv i sosiale medier.

Har du sett? På dette bildet føler jeg meg tjukk.

– Gjennom Facebook, Instagram, Snapchat, Youtube, Twitter og blogger viser vi kun det vi ønsker å vise frem, hvordan det er bak fasaden, er det kun de nærmeste som vet, om de er heldige. Vi pakker inn livet vårt i sosiale medier, så det skal se perfekt ut, slik at andre kan ha en oppfatning av det du selv ønsker at var virkelig.

Janka skriver for det meste om mote, men deler også treningstips og matoppskrifter. Da hun ledet den skandinaviske utgaven av Top Model som ble vist på norske TV-skjermer, ønsket hun å fremme et sunt kroppsideal med formfulle modeller for å sende et budskapet til de unge seerne.

– Det er så tilgjengelig, med apper som enkelt gjør at du kan legge på fine filtre, tannblekingfunksjoner, som gjør at du ikke ser feit ut ovenfor venner og gamle klassekamerater. Det kan virker som det er helt greit å slette sine egne feil og gjøre seg selv nesten perfekt – men, det er jo ikke deg, og når du ser andre på den måten på sosiale medier er det som oftest ikke dem heller, og jeg tror det er lurt å tenke over dette når vi sitter og sammenligner oss selv med det perfekte. For hva er det perfekte?

Les resten av innlegget her!