Slik innreder du en liten leilighet

Det kan være vanskelig å få plassen til å gå opp i en liten bolig eller ettromsleilighet. Vi guider deg til 9 kreative løsninger som vi gi illusjonen av flere kvadratmeter.

  1. Utnytt plassen optimalt og oppdel rommet

  Det kan være en god ide å dele opp hovedrommet i en liten leilighet. Ved å for eksempel bruke gardiner eller glassvegger, er det mulig å skape illusjonen av flere "rom" i rommet – for eksempel et soverom eller walk-in-closet. Gardinene vil skape forskjellige soner i hjemmet og det vil dermed virke mindre rotete og gi følelsen av ekstra plass.

  2. Kreative oppbevaringsløsninger

  Man skal tenke ekstra kreativt når det kommer til oppbevaringsplass i en ettromsleilighet. Først og fremst kan det være en god ide å tenke vertikalt: Hyller plassert høyt kan frigi flere kvadratmetere på gulvet og fortsatt sørge for plass til det nødvendige. En sengeramme med oppbevaringsplass under er også et smart valg. Her er den hjemmelaget og med ekstra oppbevaring. Dersom man er mindre handy finnes det også mange gode sengerammer med oppbevaringsløsninger i butikkene.

  3. Møbler med flere funksjoner

  Når man grunnet plassmangel har få møbler man kan bruke, er det et must at de har flere funksjoner. Her kan du for eksempel både skape garderobeplass, oppbevaring og en romdeler i ét og samme møbel.

  For eksempel kan også et skrivebord kan være stort og ta mye plass. Derfor er det ideelt å tenke funksjonalitet inn i hjemmekontoret. Du kan eksempelvis skape en arbeidsplass via et hyllesystem med plass til en data eller et mindre bord som kan klappes ned langs veggen når du ikke lenger skal bruke det.

  4. Innred minimalistisk og bruk lyse farger

  Tenk lyst og enkelt! Man kan raskt få for mye nips og selv om de kan være utrolig flotte og hyggelige å ha – er det viktig å velge ut sine yndlingsting og pakke resten vekk. Jo færre ting, desto mer ro og plass vil det skapes i leiligheten. På samme måte vil lysere farger på vegger og møbler åpne rommet mer. Med de riktige fargene, kan rommet ofte virke større - så unngå mørke fargetoner og mal istedenfor vegger, tak eller gulv i en tone som lyser rommet opp.

  5. Det er ikke nødvendigvis vanskelig å gjøre det selv

  Gjør-det-selv-prosjekter kan noen ganger virke helt uoverskuelige, men det behøver de ikke nødvendigvis å være. For eksempel kan den klassiske BILLY-hyllen fra IKEA brukes på mange kreative måter – og ved hjelp av et par hyller kan du skape et møbel med et hjemmesnekret utrykk - og til en billigere penge.

  LES HOS BO BEDRE: 15 IKEA-hacks du skal kjenne til

  6. Speil skaper ekstra romfølelse

  Det er sikkert ikke første gang du hører at speil får rom til virke større. Det kan både være speildører på et skap eller et vakkert veggmontert speil som også kan fungere som et kunstverk i seg selv - og som vil gi leiligheten en større romfølelse.

  7. Bruk hyller istedenfor skap

  Det er en god ide å ha en åpen oppbevaring på kjøkkenet, da det gir et lettere uttrykk og dermed større romfølelse enn store, veggmonterte skap. Det kan både være i form av hyller, et glasskap eller for eksempel et fint tallerkenstativ slik at du kan vise frem din yndlingskeramikk – men husk igjen å prioritere hvilke ting som er viktigst - så rommet ikke virker rotete.

  8. Bruk et klappbord som spisebord

  Dersom du kun har plass til et enkelt bord i leiligheten vil et klappbord være et opplagt valg. Det gir fleksibilitet til å frigjøre plassen rundt bordet når du ikke bruker det. Og dette klappbordet fra IKEA inneholder også skuffer som kan brukes til ekstra oppbevaring.

  Hvis det er ekstra trangt, kan det også være en god ide å velge noen stoler som kan stables i et hjørne når middagen er overstått.

  9. Innred med en rød tråd gjennom hele rommet

  Det er som nevnt tidligere en god ide å skape forskjellige soner i en ettromsleilighet – men det er også viktig å huske at det fortsatt er ett enkelt rom. Derfor er det en god ide å skape en viss form for samspill mellom interiøret. Tenk på detaljene når du innreder og la eksempelvis farger gå igjen i hele rommet – så oppnår du et vakkert resultat når det kommer til innredningen av din ettromsleilighet.