Onigiri oppskrift
© Getty Images

Den japanske snacksen, onigiri, har gått viralt og du kan enkelt lage den selv

Sushi, ramen og matcha er noe mange av oss har smakt. Nå kan du prøve nok en hypet japansk mattrend – og vi står gjerne i kø i flere timer for den.

Hvis du elsker sushi, bør du lese videre.

Søsterutgaven til vår kjære sushirull har nemlig fått internett – eller kanskje vi burde si riskokerne – til å koke over.

Onigiri er navnet på internettets nyeste japanske matbesettelse. Akkurat som sushi og ramen er det egentlig «bare» en japansk hverdagsrett – men den smaker så godt at hypen er fortjent.

Den japanske onigiri er en risbolle fylt med for eksempel reker eller laks, pakket inn i tang og eventuelt toppet med ristede sesamfrø.

Det høres kanskje litt ut som en sushirull i ny form. Men i motsetning til sushi lages onigiri med fersk ris, som ofte blandes med majones for å gi en mer kremet og deilig opplevelse.

Timelange køer for onigiri

Akkurat som Dubai-sjokoladen og oppskriften på agurksalat har onigiri også fått sitt smakfulle gjennombrudd via sosiale medier.

Internett-hypen rundt den japanske ris-snacken startet allerede så smått tilbake i 2017, da en britisk sushi-restaurant rapporterte om at interessen for onigiri hadde vokst gjennom sosiale medier, og siden har etterspørselen etter onigiri-videoer bare økt på TikTok og Instagram.

På TikTok florerer det akkurat nå med et hav av smaksprøver og oppskrifter på onigiri, og mat-TikTokeren @its.cloeh har for eksempel fått over 12 millioner visninger på sin onigiri-oppskrift.

Søker du på hashtaggen #onigiri, dukker det opp mer enn 52.000 innlegg på TikTok.

Og i onigiriens fødeland, Japan, står folk gjerne i kø i opptil 8 timer for å få den japanske snacken, skriver Japan Today.

Vi er kanskje ikke helt like gale her hjemme, men vi står allikevel gjerne i kø en god stund for å få tak i et stykke med enda en japansk rissymfoni.

Elsker du pasta skal du teste denne oppskriften på [Marry Me Chicken](https://costume.no/mat/marry-me-chicken {"target":"_blank"})!

Men de japanske godsakene er faktisk ikke så vanskelige å lage selv. Sasi Kowapi (@sasikowapi på TikTok) deler her sin oppskrift. Oppskriften er med laks, men du kan lett variere og lage din onigiri med reker, kylling, tofu eller annet protein.

© Getty images

Oppskrift på japanske onigiri

Unngå at skjermen slukker

Ingredienser

2 onigiri

Sesam-ris

  • 100 g kald, kokt ris (jasmin eller sushiris)
  • 1 ts riseddik
  • ½ ts sukker
  • ½ Dryss grovt salt

Laksetartar

  • 25 g laks
  • ½ ts srirachia
  • ½ ts soya
  • ½ ss majones
  • ½ ts sesamolje
  • ½ klype vårløk

Topping

  • 1 stykk noritang (tangpapir)

Sånn lager du onigiri med laks

  1. Begynn med å koke risen din, og la den kjøle seg ned.
  1. Bland den avkjølte risen med riseddik, salt, sukker og salt, og sett den i kjøleskapet mens du lager laksetartaren.
  1. Skjær laksen i små biter.
  1. Bland laksen med sriracha, soyasaus, majones, sesamolje og vårløk.
  1. Ta risen ut av kjøleskapet, og legg cirka 1/8 av blandingen på et stykke plastfolie.
  1. Form risblandingen til en trekantet risbolle, og lag en liten fordypning i midten.
  1. Legg lakseblandingen i midten, og topp med mer av risblandingen.
  1. Brett tangpapiret rundt onigirien.
  1. Topp eventuelt med sesamfrø og vårløk.
  1. Sett gjerne onigiriene i kjøleskapet i en liten time, og nyt din japanske snack.

Håndplukket til deg