70-tallet kvinner kvinne mote motehus trend inspirasjon
© Getty Images & Anna Stokland

- 70-tallskvinnen er like relevant i dag, som hun var for 40 år siden

Denne sesongen står i 70-tallets tegn, og vi henter inspirasjon fra klassiske filmplakater, i kvinnebevegelsen og i naturens fargepalett.

Idet høst går over i vinter, står vi i en overgangstid. Kanskje viser du fortsatt noen bare ankler og håndledd, og dekker over de lette plaggene fra sommerens garderobe med vinterens kåper. Skal man tro motehus som Celine, Proenza Schouler og Tod´s, skal vi tilbake til et av de beste stil-årtiene denne sesongen og finne frem vår indre Annie Hall. Høstens kolleksjoner er nemlig fulle av 70-tallsreferanser: tynne skjorter stappet ned i skjørt med midilengde, skinnstøvletter med tykke, høye hæler og romslige blazere som stopper midt på låret.

70-tallet kvinner kvinne mote motehus trend inspirasjon
© Getty Images

Det er som å se Annie Hall på plakaten da filmen med samme navn kom på kino i 1977. Selv om Phoebe Philos avskjed fra Céline fikk frem tårene hos fashionistaer verden over, så må Hedi Slimane få anerkjennelse for å ha skapt noe som må være så nær man kan komme en perfekt look denne høsten; en blanding av skjørt i tweed, knyttebluser, romslige blazere med plass til en tynn strikkegenser under, bredbremmede hatter og svarte støvletter med høyt skaft. Det er helt tydelig at han er tro mot husets historie, og har tatt en titt i arkivet på Céline Vipianas kolleksjoner fra 70-tallet.

Natacha Ramsay-Levi sendte Kaia Gerber ned Chloé-catwalken i en lang, blank skinnfrakk med pelskrage, en genser med rullekrage under kjolen og store solbriller med lyst tonet glass, ikke ulikt en look man kunne ha sett på Jackie O. i tiden etter Kennedy.

Det er også masse tweed og herreinspirerte dressbukser med høyt liv og brede ben å se på høstens catwalker, blant annt hos Marc Jacobs og Tod´s.

Psst... Dette er sesongens mest trendy skjerf

70-tallet kvinner kvinne mote motehus trend inspirasjon

Fra catwalken: Kaia Gerber for Chloè // Janis Joplin forlot verden etter en overdose i 1970, men er fortsatt en av USAs bestselgende artister.

© Anna Stokland & Getty Images

Sterkt tiår for kvinner

Men hvorfor skal vi reise hele 40 år tilbake i tid denne sesongen? For det første er 70-tallet et av de mest opplagte tiårene å lete etter inspirasjon for høsten. Bare fargene i seg selv – brente oransje toner, sennepsgult, kamel, mørk dueblått, nyanser av sand, ruter og svart hist og her – og ikke minst materialene fra 70-tallet. Tweed, fløyel, tykk bomull, denim og skinn er som tatt ut av en dreiebok for høsten.

70-tallet kvinner kvinne mote motehus trend inspirasjon

Fra catwalken: Celine & Tod`s

© Anna Stokland

Så snakker vi også om klær som er lette å bruke: skjørt og genser med et silketørkle i halsen, blå jeans med sleng, tynne skjorter og blazere som kan fungere både som yttertøy, eller som et ekstra lag. Det er klassiske elementer som kan settes sammen på kryss og tvers.

En av de beste tingene med gjenkjennelige referanser, er nettopp at de er enkle å bruke og style. Er det noe som er ekstremt verdifullt i vår kontrastfylte shoppetid, hvor vi vil ha klær budet over natten, men helst på en bærekraftig måte, så er det nettopp å kjøpe klær som vi kan bruke gjennom flere sesonger.

Har du tynt hår? Da bør du unngå disse feilene

70-tallet kvinner kvinne mote motehus trend inspirasjon

Céline den gang på 70-tallet.

© Getty Images

70-tallet var et mangfoldig tiår. Med oljekrisen i 1973 og energikrisen i 1979 ble det innført bensinembargoer og bilfrie søndager verden rundt. Nixon fikk sin skjebne forseglet med Watergate-saken, og Steve Jobs grunnla Apple i 1976. Den sørgelige 27-årsklubben fikk nye medlemmer da både Jimi Hendrix, Janis Joplin og Jim Morrison døde.

Discofeberen raste, og Pink Floyds album Dark side of the Moon ble mestselgende dette tiåret. Studio 54 var stedet å bli sett hvis du var noen. Man snakket om en mentalitetsendring, beskrevet av Tom Wolfe i essayet The Me Decade and the Third Great Awakening i 1976 i New York Magazine.

70-tallet kvinner kvinne mote motehus trend inspirasjon

Fra catwalken: Marc Jacobs // Med Jackie O’s store solbriller og markante kåper er du godt rustet for sesongens heteste trend.

© Anna Stokland & Getty Images

Her pekte han på at 60-tallet handlet om fellesskapet, mens 70-tallet handlet om individet. Kanskje ble det slik fordi det helt konkret var flere individer som plutselig ytret seg i samfunnet for første gang, nemlig kvinnene. 70-tallet var det første tiåret hvor man for første gang fikk flere kvinnelige statsledere, blant andre Margaret Thatcher, som ble statsminister i Storbritannia i 1979, Indira Gandhi, som regjerte i India frem til 1977, og Golda Meir i Israel frem til 1974. Med dem, og mange, mange andre, fikk feminismen et kjempeboost og satte dagsordenen. Feminister som Gloria Steinem ble et kjent navn.

I am Woman er ikke bare den sangen som Carrie, Charlotte, Miranda og Samantha sang i karaoke-versjon i Sex and the city 2, men faktisk den opprinnelige ´nasjonalsangen´ til kvinnebevegelsen på 70-tallet, skrevet av den australske sangeren Helen Reddy i 1971. Og når vår tids designere igjen dykker ned i 70-tallet, så kommer det i kjølvannet av en periode der kvinner nok en gang har insistert på å heve stemmen, ta på seg rosa strikkeluer og dele sine #metoo-opplevelser – med krav om å bli trodd og respektert. 70-tallskvinnen er minst like relevant i dag som hun var for 40 år siden. Og det er garderoben hennes også.