Iris, en av mange gode dokumentarene på Netflix
© Iris

De beste dokumentarene på Netflix akkurat nå

Perfekt tid for å krype under et varmt pledd - Netflix byr på drøssevis med gode dokumentarer - alt fra historier om superstjernene Whitney Houston og Lady Gaga til ikoniske moteprofiler som Iris Apfel!

Netflix er mest kjent for fantastiske serier, men streamingtjenesten byr også på en lang rekke kritikerroste dokumentarer, som både underholder, informerer og overrasker.

Vi har samlet de 10 aller beste dokumentarene på Netflix akkurat nå!

Iris (2014)

Dokumentaren handler om en eksepsjonell kvinne: Iris Apfel på 93 år, som har hatt en markant innflytelse på mote- og designbransjen gjennom hele sin karriere.

Iris' personlige tilnærming til mote og interiør har ledet henne til Det Hvite Hus, som hun har innredet for ikke mindre enn ni presidenter. Dokumentaren gir et intimt innblikk i livet til moteikonet, som konstant overrasker med sin overdådige og ekstravagante stil, og enorme samling av klær og tilbehør.

Se den fordi: Et oppløftende og inspirerende innblikk i livet til en av de mest ikoniske moteprofilene i vår tid.

Nå kommer straks det neste designsamarbeidet til H&M - se hvilket her!

Whitney – Can I Be Me (2016)

De fleste kjenner til den tragiske historien om divaen med den utrolige stemmen. Whitney Houston hypnotiserte hele verden med sitt sangtalent, og spesielt med soundtracken fra filmen Bodyguard - I Will Always Love You - er blitt kjent som en av tids største kjærlighetsballader.

Men suksessen hadde en klar bakside. Houston var i årevis misbruker av flere narkotiske stoffer, hvilket i stor grad påvirket henne både privat og profesjonelt. Dokumentaren gir et innblikk i Houstons historie, som er en ganske annen virkelighet enn den mediene har presentert.

Se den fordi: Et ærlig portrett av en av vår tids største divaer, som gir et skremmende innblikk i hva som kan skje når en jente fra enkle kår blir forgudet av hele verden. Dette er virkelig historien om medaljens bakside.

What Happened, Miss Simone? (2015)

Nina Simone var en amerikansk sangerinne med et enormt talent, og en musikalsk portefølje i flere sjangre, som blant annet jazz, blues, folk, R&B, gospel og pop. Simone var mest kjent for sangen Feeling Good, som i ettertid har blitt gjentolket utallige ganger.

Simone var en revolusjonær sangerinne og kunstner, som måtte kjempe flere kamper for sine rettigheter som sort kvinne i USA, i en tid da rasediskriminering var på sitt høyeste. Diskrimineringen påvirket karrieren hennes, noe som førte til at hun brukte stemmen sin i musikkbransjen som en protest og demonstrasjon.

Se den fordi: Portretteringen av en kvinne med stort mot og talent, som aktivt brukte musikken i kampen mot politiske urettferdigheter.

Fikk du med deg? Her er vinneren av jenteprisen 2017!

Franca: Chaos And Creation (2016)

Franca Sozzumi var en motelegende som provoserte industrien med sin tittel som sjefredaktør for italienske Vogue. Dokumentaren er skapt av Francas sønn, som gir et unikt og sjeldent innblikk i morens liv.

Franca Sozzani var kjent som moteverdenens rebell, da hun ikke var redd for å bringe kontroversielle emner inn i den glamorøse motemagasin-verden. Under Sozzianis ledelse skrev italienske Vogue om emner som vold mot ektefeller, stoffmisbruk og krig. Utover dette var Franca den første Vogue-redaktøren som lagde et magasin med mørke modeller.

Se den fordi: Et sjeldent innblikk i livet til en av de aller største Vogue-redaktørene gjennom tidene - som ikke var redd for å gå egne veier, og formidle moten på et kontroversielt vis.

Amanda Knox (2016)

Alle som elsker true-crime-historier, bør se dokumentaren om Amanda Knox.

Dokumetaren tar for seg historien om amerikanske Amanda Knox, som reiser til Italia med venninnen Meredith. En skjebnesvanger dag blir Meredith misbrukt og myrdet i jentenes leilighet, noe som blir starten på et mareritt for Knox - som nemlig anklages for mordet.

Rettsaken følges tett på av både italienske og amerikanske medier, som alle ser ut til å ha dømt Knox skyldig på forhånd.

Se den fordi: Et innblikk i et av de større mordmysteriene i nyere tid, som fortelles av alle involverte - både Amanda Knox selv, en av journalistene som følger saken og politiet.

Chef’s Table (2017)

Dokumentarserien følger noen av verdens beste kokker, den store lidenskapen, og det harde arbeidet som ligger bak for å drive restauranter i verdensklasse.

Hvert avsnitt følger en ny kokk, og gir et innblikk i deres særegne stil og historie. Fra delikat fransk cousine til rustikk matlagning over bålet i de svenske skoger, blir vi introdusert til alle aspekter av matlagning og inspirasjonen som ligger bak.

Se den fordi: Rettene gir garantert vann i munnen, dessuten er serien tettpakket med inspirerende bilder og oppskrifter.

Hurra, Gucci sier nei til pels!

Gaga: Five Feet Two (2017)

I Gaga: Five Feet Two følger vi popstjernen Lady Gaga, som brøt gjennom med sine provoserende antrekk og fengende electro dance-pop. Mye har skjedd gjennom årene, og Gaga er svært bevisst på å fortsette å utvikle merkevaren sin.

Dokumentaren gir et ærlig innblikk i Lady Gagas liv, der hun åpenhjertig forteller om sine kamper - både privat og profesjonelt. Vi får blant annet et innblikk i sykdommen som gir henne kroniske smerter, samt det presset som følger med å skape et suksessfullt album.

Se den fordi: Et bilde av personen bak ikonet, som fremstilles som en virkelig kvinne med et stort musikalsk talent, svakheter og personlige kamper.

Steve Jobs: The Billion Dollar Hippy (2011)

Den nå avdøde Steve Jobs var selve dna-et bak teknologi-giganten Apple, som ble hyllet og elsket av utallige fans over hele verden. Veien til toppen har vært lang for Jobs, som droppet ut av universitetet i en ung alder, men kjempet videre på egenhånd for å realisere sin store drøm.

Dokumentaren følger de kampene som Jobs møter ved oppstarten av Apple, og dykker ned i hvordan det massive fokuset på stilrent design medførte suksess, men samtidig arbeidet bak det.

Se den fordi: Den gir en autentisk innsikt i hvordan Apple ble til, og historien om den fascinerende mannen bak merket.

Jeremy Scott: The People’s Designer (2015)

Dokumentaren handler om den kontroversielle designeren Jeremy Scotts vei fra trange kår på en gård i Missouri til kreativ direktør for Moschino.

Jeremy Scott er kjent for sine popkultur-inspirerende kolleksjoner, som bygger på alt fra McDonald´s til Barbie, men provokatørens vei til motescenen har vært lang og hard. Dokumentaren avslører blant annet hvordan Scott måtte overnatte på metroer, mens han kjempet for å bryte igjennom som designer.

Se den fordi: En inspirerende historie om å kjempe for drømmene sine, samt gir en innsikt i et av motebransjens mest humoristiske merker.

Se, her er Zara's nye trendkolleksjon!

The Hunting Ground (2015)

The Hunting Ground er en skremmende dokumentar om voldtektskulturen på amerikanske campuser. Dokumentaren følger en rekke ofre, som på en eller annen måte har blitt misbrukt seksuelt av andre medelever på skolen. Ofrene må kjempe en tilsynelatende umulig kamp mot utdannelsesinstitusjonene, som holder hånden over gjerningsmennene, da en allmenn kjennskap til forbrytelsene vil påvirke skolene økonomisk.

Se den fordi: Et innblikk i en voldtekstkultur som påvirker kvinner på amerikanske campuser, og de inspirerende kvinnene som nekter å underlegge seg skolenes autoritet.