Whitney Jensen

Den nye svanen Whitney Jensen

Snart danser Whitney Jensen (23) hovedrollen i Svanesjøen ved Nasjonalballetten. Den har hun øvd på siden hun var tolv år gammel!

Amerikanske Whitney Jensen (23) har danset ved Nasjonalballetten i to år, men karrieren hennes startet mye tidligere. Hun vokste opp i Salt Lake City, og bare tolv år gammel flyttet hun til New York for å trene med den russisk-amerikanske ballerinaen Valentina Kozlova. Allerede som tenåring deltok hun i den prestisjetunge internasjonale ballettkonkurransen i Varna, Bulgaria, og vant den aller gjeveste prisen. I 2009 kom hun til anerkjente Boston Ballet, før hun inntok Nasjonalballetten i Oslo syv år senere. Whitney Jensen ble utnevnt til solist etter å ha danset rollen som Kitri i Don Quixote i fjor – og nå er det altså dobbeltrollen som den gode svaneprinsessen Odette og den onde trollmannsdatteren Odile i Tchaikovskys Svanesjøen som står for tur.

Hva var det ved ballett som tiltrakk deg?
– Jeg startet å danse fordi de eldre søstrene mine også var dansere. Moren min drev en danseskole, så jeg var omringet av dans på alle kanter. Jeg danset alle former – både jazz, hip-hop, stepp og klassisk. Det var ikke før jeg var ni år at jeg bestemte meg for kun å danse klassisk ballett ­– og da ble lidenskapen bare sterkere og sterkere.

Når skjønte du at det var dansen du ville satse på?
– Første gangen jeg vurderte å satse på ballett som en karriere, var da jeg var ti år gammel og begynte å konkurrere.

Hvordan reagerte du da du fikk rollen?
– Jeg ble veldig glad da jeg fikk høre at jeg skulle danse Odette/Odile. Det er en rolle jeg har villet danse helt siden jeg var tolv år gammel og øvde på den sammen med læreren min.

Hvordan kontrollerer du premierenerver?
– Når det gjelder nerver, føler jeg meg rolig dersom jeg er godt forberedt. Da vet jeg hva jeg skal gjøre, og kan bare ta det steg for steg. Hvis jeg tenker på helheten og alt jeg skal gjøre, blir det overveldende. Jeg prøver bare å fokusere, trinn for trinn.

Resten av intervjuet - Det beste ved å være ballettdanser, de største utfordringene og karrieretips fra Whitney Jensen kan du lese i månedens magasin.

Svanesjøen har premiere ved Den Norske Opera & Ballett den 26. mai, og vises ti ganger i perioden 26. mai til 15. juni.

Konkurranse: Vinn to billetter til forestillingen 30.mai!

Svanesjøen 1968
© Svanesjøen 1968: Dobbeltrollen som den gode svaneprinsessen Odette og den one trollmannsdatteren Odile anses som den mest krevende en ballettdanser kan ha