Shame: Premiere på amerikanske Skam
© NRK

Her er den amerikanske utgaven av Skam

Hvordan blir egentlig Noora, Sana og Isak i en amerikansk versjon? Her er alt vi vet om Shame - den amerikanske utgaven av Skam!

Allerede i desember i fjor annonserte den britiske produsenten Simon Fuller at han hadde kjøpt rettighetene til Skam i USA, og at serien ganske enkelt skulle få navnet Shame.

Fuller er kjent som mannen bak pop-fenomenet Spice Girls og tv-formater som Idols, så det er ikke overraskende at han så potensiale i den norske ungdomsserien:

"Skam har potensialet til å bli en innflytelsesrik serie i Nord-Amerika, hvor vi ikke har sett noe lignende før. Norge og Skandinavia er frontfigurer for det som sees på som innovasjon og kreativitet, og jeg er stolt av å være med på å gjøre Skam tilgjengelig for et langt større publikum enn det er i dag," sier Fuller til NRK.

Vinn billetter til Operaens forestilling om Coco Chanel!

Skam, NRK
© NRK

Tro mot originalen

Mannen som har fått den store oppgaven i å skape en amerikansk utgave av Skam, er den svenske produsenten Per Blankens.

I et intervju med svenske Aftonbladet, forteller Blankens at det er viktig for ham at de viderefører ånden fra den opprinnelige serien. Han har fått mange tips av manusforfatter og regissør, Julie Andem, men det er fortsatt mange løse tråder som må samles før man kan skape et produkt som lever opp til originalen.

Det har også en god stund florert rykter her til lands om at det er Julie Andem selv som skal til USA og regissere serien. Blankens avviser ikke Andems mulige rolle i den amerikanske utgaven:

– Det er jo Julie Andems ånd som svever over hele serien, så det er en ganske naturlig tanke å ha henne med på laget, sier Blankens til svenske DI Weekend.

Skam, NRK
© NRK

Amerikanske utfordringer

Blankens står overfor flere sentrale utfordringer når han skal overføre norske tradisjoner og norsk ungdomskultur til det amerikanske markedet.

Alle karakterene fra originalutgaven av Skam vil fortsatt være med i den amerikanske versjonen, men innholdet må tilpasses de amerikanske seerne - noe som betyr at for eksempel russetid og russebuss må utgå.

Dessuten blir Skams sexscener en utfordring som må løses, da de er en avgjørende del av seriens fortelling.

I følge svenske Nyheter 24, er tanken at man nå også skaper et bloggformat til episodeklipp, sms-kommunikasjon og Instagram-innlegg fra karakterenes egne profiler. Den store amerikanske utfordringen er at man opererer med hele seks forskjellige tidssoner.

Seriens spesielle format - som fikk den til å skille seg ut i Skandinavia, er derfor en stor utfordring for det amerikanske markedet, og Blankens innrømmer at han enda ikke har funnet en løsning på problemet.

Blankens står overfor flere sentrale utfordringer når han skal overføre norske tradisjoner og ungdomskultur til det amerikanske markedet.

Skam, NRK
© NRK

Et format med potensiale

Men på tross av de geografiske utfordringene, er ikke Blankens i tvil om at amerikanske Skam vil skape suksess:

– Jeg tror at Shame kommer til å få en enorm gjennomslagskraft i USA, da det faktisk ikke finnes noe lignende på TV her fra før. Temaet er universelt, alle kan relatere til serien - vi har jo alle vært 16 år, så det er ingen grenser for hvor stort det kan bli, sier Blankens til DI.

Innspillingene starter til sommeren og fortsetter frem mot jul, og Shame får premiere på amerikanske TV-skjermer høsten 2018.

I skrivende stund er det kun bestilt én sesong, men om serien oppnår like stor suksess som her i Skandinavia gjenstår å se.