© Julie Pike

Lyden av sommer: Ingrid Helene Håvik

Hun har aldri hatt noen plan B, og gjør alt for musikken. Ingrid Helene Håvik starter festivalsommeren med blanke ark – ny besetning, ny familie og et nytt album med Highasakite.

Ingrid Helene Håvik ( 31 ) er født og oppvokst i Ålesund. I 2011 var hun med på å starte bandet Highasakite, som i dag består av henne og produsent Trond Bersu. Ingrid bor i Oslo sammen med familien, og er aktuell med albumet Uranium Heart.

Highasakite spiller på en rekke festivaler i sommer, blant annet på Moldejazz, Trollrock og Månefestivalen i Fredrikstad. Få et innblikk i turnélivet under @highasakiteband på Instagram.

– Du må ta mote seriøst. Det er jo tross alt en del av jobben min. Det er kjempeviktig – en del av den visuelle pakken, rett og slett.

© Julie Pike

Turnèlivet

«Hei, Tromsø. Hei, Ålesund. Hei, Oslo.» Det er turnétid, noe som synes godt på Instagram-profilen til Highasakite. Albumet Uranium Heart skal promoteres. Det krever utallige reisedøgn, prestasjon på scenen kveld etter kveld og hard jobbing. Det er ikke ofte Ingrid har tid til annet enn musikk og familie i disse dager. Hun spiller hver eneste dag, ukedager og helger – og reiser mye. Når hun har fri, er det Bjørn som får all oppmerksomheten hennes.

– Det er andre tider. Tidligere da var jeg på turné var det mye drikking og sånt, men nå vil jeg sove så mye som mulig. Det har jo selvfølgelig noe med at jeg er blitt mamma å gjøre. Jeg kan ikke komme hjem sliten og fyllesyk til barnet mitt. Jeg må være opplagt.

– Hvert sted har sin sjarm. Jeg liker godt å spille i Norge, mye på grunn av standarden og at alt er på stell. Men så er det godt å komme seg ut av lille Norge også, sier hun.

De har hatt flere store spillejobber i årenes løp. Bandet har også opptrådt på et av USAs største TV-show, Conan. Albumet Uranium Heart ble sluppet i februar i år, etter to år med låtskriving, og er bandets fjerde album. De 11 låtene er skrevet av Ingrid selv.

Les også:Lyden av sommer: Malin Pettersen

Hva handler Uranium Heart om?

– Det spørsmålet er alltid litt kjipt å svare på, for jeg ønsker ikke å utdype hva som ligger bak låtene. Jeg liker ikke å sette bilder i hodet på andre, om du skjønner. Det har ikke noe å si hva albumet handler om for meg – jeg vil at publikum skal kunne få sine egne tanker og meninger. For enkelte kan det å vite meningen bak sikkert forsterke opplevelsen, men for meg er det ødeleggende.

Ingen plan B

Som liten jente spilte hun fiolin, mens mor var sangpedagog. På fritiden danset hun til Absolute Music sammen med venninner. Barndommen var som hos folk flest, men fremtidsplanen var klar. Musikklinje og et liv som artist. Alt annet var uaktuelt.

– Jeg er nok ikke redd for A4-livet lenger, så mye har forandret seg. Det at jeg aldri har hatt noen plan B, kommer av at jeg føler jeg ikke har noen andre egenskaper enn det å være musiker. Karrieren ble på en måte bare til. Jeg vet at jeg alltid kommer til å jobbe med musikk, men hvor det ender vil tiden vise.

© Julie Pike

Tilbake til start

Albumet Silent Treatment ble gjennombruddet i 2014 for det daværende Highasakite, som besto av fem bandmedlemmer. De lå på VG-lista i hele 92 uker, og vant flere Spellemannpriser. I dag er det Ingrid og Trond Bersu som står bak navnet Highasakite, etter å ha skilt lag med de tidligere medlemmene.

– Det er veldig fint å gå tilbake igjen til der det hele startet, med meg og Trond. Nå kan vi fokusere på akkurat det vi ønsker å lage, og hva vi ønsker at Highasakite skal være.

Hva ønsker du at det skal være?

– Highasakite er jo på en måte popmusikk, men kanskje ikke den mest radiovennlige popmusikken. Vi må jo tilpasse oss, men vi kan heller ikke tilpasse oss for mye, sier Ingrid.

En av hennes første festivalopptredener var under Pstereo-festivalen ved Nidelva i Trondheim.

– Tidligere trodde jeg folk var født til å stå på scenen. At folk bare gikk på og spilte, som om de aldri hadde gjort annet. Nå skjønner jeg at det finnes teknikker man kan lære seg for å bli bedre, sier hun.

Siden 2009 har hun vært mer eller mindre kontinuerlig på turné.

– Før reiste vi rundt i en bil og byttet på å være sjåfør. I dag har vi et kjempestort apparat med trailere og et annet komfortnivå, noe som er viktig for meg.

Har dere noe gøy på rideren?

– Vi har en ganske kjedelig rider, for å være ærlig. Jeg har tatt bort alt godteri, utenom på lørdager. I sommer jobber vi også mot en mer miljøvennlig rider, med mindre matsvinn og plastflasker.

Fortell litt om festivallivet, er det stor forskjell fra resten av året?

– Største forskjellen er å spille utendørs og at det er lyst ute. Det
er ikke nødvendigvis alle som har betalt for å se akkurat oss, men samtidig kan man kanskje nå ut til flere. At man treffer et nytt publikum.

Hun håper også på litt ferie i sommer. Kanskje en etterlengtet sydentur, fordi det er noe familien sjelden får tid til. Men hun har også blitt glad i Oslo-sommeren.

– Før assosierte jeg Oslo-sommer med asfalt og svette, men nå er det så mye mer. Jeg synes det kan være digg å bade hjemme, selv om jeg egentlig hater kaldt vann. Og jeg har blitt glad i hagearbeid.

Bein i nesa

På festivalscenen byttes hverdagsuniformen ut med scene-antrekk.

– Du går på en måte inn i en karakter på scenen, sier hun.

Psst.. 25 festivalfunn til under 500 kroner

Hun har begynt å samarbeide med en designer som går under navnet Hernude, Julie Slåtsveen Johansen. Hun designer klær for damer med sterke personligheter og bein i nesa.

– Akkurat nå er mange av sceneantrekkene veldig grafiske og litt inspirert av Blade Runner. Det er ikke det at jeg er så stor fan av filmen, men klærne skal ha et militant uttrykk. Det passer fint for Uranium Heart, sier Ingrid.

Du kan se Ingrid og Highasakite på en rekke scener i løpet av sommeren. De skal blant annet spille på Moldejazz, Trollrock og Månefestivalen i Fredrikstad.