Yosef Wolde-Mariam og Ammina Badjie Plan Norge Tom Wood
© Renate Torseth v/Pudder Agency

Ammina & Yosef: - Alltid stå opp for det du tror på

Hva betyr likestilling for noen av Norges mest travle og fremadstormende it-par? Vi har tatt en prat med Ammina Badjie og Yosef Wolde-Mariam, som er med og støtter Costume og Tom Woods samarbeid med Plan Norge for jenters likeverd.

Madcon-artist og The Voice-mentor Yosef Wolde-Mariam (41) er mye på reisefot med jobben. Aller best trives han i farsrollen hjemme med sine tre små gutter, som han har sammen med forloveden Ammina Badjie (34). Begge ønsker at sønnene skal få vokse opp i et samfunn hvor alle har like muligheter til å briljere.

Hvordan traff dere hverandre?

Yosef: – Vi møttes via en felles venn for 16 år siden, og fant tonen ganske raskt. Og her er vi nå, 16 år senere og tre barn rikere.

Beskriv hverandre med tre ord.

Ammina: – Yosef er omtenksom, empatisk og genuin.

Yosef: – Ammina er lojal, omsorgsfull og helhjertet.

Yosef Wolde-Mariam og Ammina Badjie Plan Norge Tom Wood

Yosef Genser Burberry, 4 460 kr. // Ammina Kåpe Loewe/Vincci, 15 710 kr

© Johannes Lovund // Renate Torseth v/Pudder Agency

På hvilken måte er dere bevisste på likestilling i forholdet deres?

Yosef: – Ingenting i vår husstand er kjønnsbasert. Vi har roller basert på både timeplan og personlige styrker. Likestilling er vel noe vi ikke bevisst snakker så mye om oss imellom, fordi vi ikke trenger det. Jeg skulle ønske jeg levde i en tid hvor ordet likestilling ikke fantes i vårt vokabular, og at vi kunne se tilbake på det om noen år som noe vi på merkelig vis måtte ha fokus på en gang i tiden.

Gi et eksempel på hva dere legger i begrepet likeverd i samfunnet?

Yosef og Ammina:­ – Likeverd er altomfattende. Det betyr at du ikke må holde din legning skjult for å få lov til å kjempe for landet ditt. Likeverd betyr at skilsmisse ikke er ulovlig, når du som kvinne mishandles i hjemmet ditt. Likeverd betyr at du ikke må bytte navn for å høres mer etnisk norsk ut, for å få den jobben du i utgangspunktet er overkvalifisert til. Det finnes mange flere saker vi kunne nevnt som fortjener oppmerksomhet. I det store og hele må vi ikke glemme at vi alle er mennesker, og det burde være utgangspunktet for alt. Vi er alle verdt like mye, så hvorfor ikke bare akseptere og respektere hverandre?

Les også: Her er vinneren av Jenteprisen 2019

Fortell om et eksempel på en sak knyttet til likestilling som
opptar dere i Norge eller verden akkurat nå?

Yosef og Ammina: – Vi ønsker oss et verdenssamfunn der alle har like muligheter til å briljere. Et samfunn der lønn settes etter jobben som utføres, og muligheter blir gitt ut ifra hvor kvalifisert man er. Et samfunn der hverken kjønn, rase, legning eller tro er et hinder for hva man ønsker seg i livet.

Den 11. oktober er det FNs internasjonale jentedag – hva håper dere neste generasjon jenter og gutter vil gjøre annerledes på likestillingsfronten?

Yosef og Ammina: – Vi håper den neste generasjonen ikke tar til seg det eldgamle synet verden har på kvinner i enkelte samfunn. At de vokser opp i en verden der disse verdiene som har eksistert er noe de rister på hodet av. Vi håper dette blir generasjonen som utrydder indoktrineringen av samfunnets tankesett.

Hvis dere skulle gitt ett råd til dem som vokser opp nå, hva ville det vært?

Yosef og Ammina: – Alltid tørre å stå opp for det du tror på, og alltid gå etter det du drømmer om!

Psst... Les også om Maren & Kyrre

COSTUME x TOM WOOD x PLAN

For tredje år på rad samarbeider Costume med Plan International, for å sette fokus på en av våre hjerte-saker – jenters likeverd. I år har vi fått med oss Tom Wood på laget, og de har designet en eksklusiv Equality-ring i både dame- og herreversjon. Hele overskuddet av salget går til Plan International. Ringene er til salgs nå for 1.299 kroner, og vi er så glade for at disse inspirerende parene er med og fronter prosjektet.