Eva Weel Skram og Thomas Stenersen Plan Norge Tom Wood
© Renate Torseth v/Pudder Agency

Eva & Thomas: - Våg å håpe på at det kan bli bedre

Hva betyr likestilling for noen av Norges mest travle og fremadstormende it-par? Vi har tatt en prat med Eva Weel Skram og Thomas Stenersen, som er med og støtter Costume og Tom Woods samarbeid med Plan Norge for jenters likeverd.

Den norske artisten Eva Weel Skram (33) møtte Thomas Stenersen (38) da de var på turné for 14 år siden. Hun sang og han spilte gitar. Siden har de rukket å skrive og spille inn fem studioalbum sammen, gifte seg og få sønnen William (3). Tidligere i år var Eva i Rwanda med Plan International for å lære mer om jenters rettigheter. Det gjorde et sterkere inntrykk enn småbarnsmoren hadde trodd på forhånd.

Hvordan traff dere hverandre?

Eva: – I 2005 kom jeg på sjetteplass i Idol og fikk være med på deres sommerturné. Der var det booka på en helt spesiell gitarist. Jeg var 19, Thomas 24. Hvem som sjekket opp hvem er vi fortsatt uenige om, men vi ble stormforelska og flyttet sammen da turneen var ferdig. Tre måneder etter var vi forlovet, og ett år senere ga vi ut vår første plate sammen.

Beskriv hverandre med tre ord.

Eva: – Thomas er snill, viljesterk og uredd.

Thomas: – Eva er omsorgsfull, impulsiv og hypersosial.

Eva Weel Skram og Thomas Stenersen Plan Norge Tom Wood

Thomas Egne klær. // Eva Genser Untoldstories, 1 899 kr. Bukse, Samsøe & Samsøe, 1 299 kr.

© Johannes Lovund // Renate Torseth v/Pudder Agency

På hvilken måte er dere bevisste på likestilling i forholdet deres?

Eva og Thomas: – Både i kjærligheten, i utformingen av musikken og arbeidet rundt har vi alltid vært opptatt av at vi begge skal bli hørt. For Thomas er det helt fjernt at mine meninger ikke skal være like viktige som hans fordi jeg er jente, og motsatt, så klart. Da vi ble foreldre til William og dro rett på turné med en 14 dager gammel baby, ble Thomas automatisk mer involvert enn det som kanskje er vanlig for fedre det første året. Fra William ble født, og til i dag, har Thomas og jeg vært like mye sammen med ham. Når det kommer til matlaging og husvask, prøver vi å gjøre det beste vi kan, men har ulike felt vi mestrer. Til sammen blir det utfyllende og godt nok for oss.

Gi et eksempel på hva dere legger i begrepet likeverd i samfunnet?

Eva og Thomas: – At gutter og jenter har de samme rettighetene. Lik lønn for likt arbeid. At alle har rett til å elske og gifte seg med den de vil. At det forventes det samme av barn og unge i oppveksten. Og at begge kjønn respekterer hverandre og aksepterer hverandres ulikheter.

Fortell om et eksempel på en sak knyttet til likestilling som opptar dere i Norge eller verden akkurat nå?

Eva:­ – Jeg var nylig i Rwanda med Plan for å besøke fadderbarnetvårt Queen. En liten, skjønn jente, som er like gammel som William. Etter å ha sett de forskjellene som er der nede, og med den turen friskt i minne, så er det selvsagt noe jeg har tenkt mye på i det siste. Det er fremdeles en lang vei å gå for å gi jenter bedre rettigheter, men Plan gjør en fantastisk jobb med holdningsendringer i samfunnet.

I Rwanda har de laget ungdomsgrupper som får opplæring og informasjon om likestilling, og de lærer hva begge kjønn har krav på. Dette lærer de selv videre til andre ungdommer i samfunnet, og ikke minst til sine foreldre. På den måten endrer samfunnet seg sakte, men sikkert mot bedre likestilling, noe som styrker hele nasjonen på så mange plan. Jeg fikk møte en slik ungdomsgruppe da jeg var der nede, og det var virkelig sterkt og rørende å se 16 år gamle gutter og jenter stå side om side og fortelle engasjert om at de ser på hverandre som likeverdige.

Les også: Her er vinneren av Jenteprisen 2019

Den 11. oktober er det FNs internasjonale jentedag – hva håper dere neste generasjon jenter og gutter vil gjøre annerledes på likestillingsfronten?

Eva: – Jeg både håper og tror det vil bli satset mer på jentene, sånn på generell basis. I Norge har vi blitt ganske flinke på det, men det er fremdeles en del holdninger som det må jobbes med. Bare se på det med likestilling når det kommer til for eksempel barneoppdragelse.

Superfeminist og filantropolog Melinda Gates var gjest i David Lettermans Netflix-serie My Next Guest. Der fortalte hun om da hun fikk Bill Gates til å kjøre ungene til skolen to dager i uka, samtidig som han drev Microsoft. Plutselig gjorde samtlige fedre på skolen det samme, fordi mødrene kunne si «Hvis Bill Gates har tid, så har du det også». Holdningsendringer starter i hjemmet. Jeg vil tipse alle om å se hele episoden, hun er helt genial.

Hvis du skulle gitt ett råd til dem som vokser opp nå, hva ville det vært?

Eva: – Selv om vi er utrolig privilegerte som lever i velferdsstaten Norge, så betyr ikke det at de problemene vi møter på gjennom oppveksten ikke teller. For selv om det alltid finnes noen der ute som har det verre enn deg, så er tross alt det viktigste å ha det bra med seg selv. Jeg har tidligere vært åpen om mobbing og spiseforstyrrelser i oppveksten min. Er det én ting jeg gjerne skulle ha visst da jeg sto midt i den verste perioden og ikke greide å se klart, så var det å vite at det vil bli bedre.

Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle ha det så bra som jeg har det nå, ti år senere. Våg å håpe på at det kan bli bedre, hvis du har det vanskelig. Og når du har det bra med deg selv, se deg rundt om det er noe du kan gjøre for å hjelpe andre som trenger det. Du kan for eksempel bli Plan-fadder.

Psst... Les også om Maren & Kyrre

COSTUME x TOM WOOD x PLAN

For tredje år på rad samarbeider Costume med Plan International, for å sette fokus på en av våre hjerte-saker – jenters likeverd. I år har vi fått med oss Tom Wood på laget, og de har designet en eksklusiv Equality-ring i både dame- og herreversjon. Hele overskuddet av salget går til Plan International. Ringene er til salgs nå for 1.299 kroner, og vi er så glade for at disse inspirerende parene er med og fronter prosjektet.