© Anna Stokland

Mikrotrend: Skaut

La den inspirere av den gryende hodeplaggtrenden!

Selv om skaut i motebransjen ikke har blitt godt mottatt av alle, er det fortsatt en av de største trendene denne sesongen. Skal vi tro designerne og influencerne, skal luen og capsen byttes ut med et tørkle i høst.

Se våre favorittskaut nederst i saken!

Klesgiganten Zara kledde tidligere opp modellene sine med skaut i årets høstkampanje, noe som skapte debatt. Vår sjefredaktør Kine B. Hartz stile opp på Nyhetskanalen TV2 for å snakke om trenden.

Dana Manouchehri er generalsekretær i organisasjonen Likestilling, Integrering og Mangfold, og satt sammen med Kine i panelet. Hun jobber for å fremme innvandreres deltakelse i samfunnet, og er negativ til at hijab skal bli en trend, og at det skal kalles et moteplagg.

– Grunnen til at dette er på vår agenda nå er at Zara er tilgjengelig for alle. Når det blir lett tilgjengelig, blir det også mer normalisert.

Hun legger likevel vekt på at det er stor forskjell på hijab og skaut.

Les også: Dette er de mest trendy skjerfene denne sesongen!

Versaces tolkning vs. Guccis.

© Anna Stokland

– Når man tar av hijaben kan man bli straffet for det. Skautet får man ingen straff for å ta av. I den store vestlige verden er dette greit, men i den største delen av den muslimske verden er det tvangstildekning. Da er det ikke greit å gjøre dette til en frihetskamp i vesten, sier Dana.

Kine derimot, mener ikke Zara har hentet inspirasjon fra hijaben.

– Zara er ikke en trendsetter i den forstand, de er mer kjent for å kopiere det som skjer på catwalken. Jeg mener ikke kleskjeden har hentet referanser fra bruken av hijab, jeg ser et skaut, der jeg får assosiasjoner til det katolske og måten nonner bruker hodeplagg på. Jeg tror heller Zara har blitt inspirert av designere, som for eksempel Stella McCartney, som allerede brukte skaut på catwalken i fjor. Da som en referanse til Dronning Elizabeth, og måten hun bruker hodeplagget på når hun er i naturen.

Dana mener det likevel at det er et moralsk ansvar, da man må tenke på menneskerettigheter. Det må gi noe tilbake, både til de som bruker hodeplagg frivillig, men også de som kjemper for dette hver eneste dag, sier hun.

Kine er enig i alt Dana sier i debatten, men synes likevel ikke høstkampanjen til Zara er kontroversiell. Hun legger til at det er to sider i denne saken.

– Det å bli tvangstildekt er noe jeg personlig og forhåpentligvis hele motebransjen er i mot, men da vi for eksempel hadde Iman Miskini på coveret av Costume, som er en hijabbærende ung og norsk muslim, fikk det overveldende positiv respons, spesielt fra andre unge muslimer som kanskje for første gang følte seg inkludert i motebransjen.

Vi ble inspirert av Stella McCartney, Gucci og Versaces tolkning av trenden, og har plukket ut disse skautene som vi bruker for å holde varmen i høst.

© Produsentene