Intervju med it-jente Pernille Teisbæk
© Oscar Meyer

Pernille Teisbæk: Om å balansere familielivet med en karriere som influencer

Vi har snakket med stilikonet om å gifte seg, få barn og bli huseier – og å balansere tilstedeværelsen på sosiale medier med familielivet!

Pernille Teisbæk forstod før mange andre hvilke muligheter som finnes med sosiale medier. I dag bruker hun sin kunnskap og status som fashion influencer til å nå hundretusenvis av følgere og etablere samarbeider med internasjonale motehus. Samtidig har hun giftet seg, fått barn og blitt huseier – og nå må hun lære seg å balansere tilstedeværelsen på sosiale medier og samværet med familien.

Pernille Teisbæk
© Oscar Meyer

Denne fredagskvelden var en av de kveldene der den danske motebransjen var kledd for en stor gallafest midt i København. Det gjaldt bare ikke en av de ellers selvskrevne gjestene, 33 år gamle Pernille Teisbæk, som de siste ti årene har markert seg som moteredaktør, stylist og blogger, og i dag er en av verdens mest ettertraktede fashion influencers, med nesten 500 000 følgere på Instagram.

Hun hadde måttet takke pent nei, for det var noe annet som var viktigere; sønnen Billy Bjørn på fem måneder, som denne kvelden lå sammen med henne på et leketeppe i villaen på Frederiksberg, som hun akkurat har overtatt sammen med sin nybakte ektemann Phillip Lotko. For 2,5 år siden var det ikke mulig for henne å forestille seg at hun i dag ville være gift og ha barn og hus. For på det tidspunktet skjedde det så ufattelig mye at det nesten ble for mye. Pernille var singel og litt preget av kjærlighetssorg, og samtidig løftet gatemotebølgen henne til nye høyder. Men så møtte hun Phillip, og da stoppet tiden – men samtidig gikk plutselig alt veldig fort på en annen måte.

Fått med deg? Les vårt eksklusive intervju med Iman Meskini fra Skam!

– I talen min til Phillip i bryllupet vårt var budskapet mitt at vi må lære å være mer til stede og nyte alt sammen litt mer. Med sosiale medier er vi hele tiden på vei videre, og aldri ordentlig til stede der vi er. Jeg har tenkt mye på at jeg skal øve meg på å ta meg tid til de tingene jeg er i. Nyte å være sammen med sønnen min. Han har gitt meg en timeout, der jeg kan slappe av en fredagskveld, drikke et glass rødvin og bare kose meg med ham og leke på teppet på gulvet – og ikke være .

Det tror jeg faktisk er den største gaven – iallfall for sånne som meg, som lever av sosiale medier, sier Pernille, kun tre uker etter at hun ble viet til Phillip i det som W Magazine kalte «en instagrammers drøm av et bryllup», og som Vogue.com i skrivende stund nettopp har foldet ut i en bildeserie, hvor alt fra Pernilles perlebesatte Vera Wang-kjole med slep, hennes hvite Manolo Blahnik- og Céline-stiletter og champagnen, til den kremfargede, åpne bilen på bryllupsbildet og gjestenes dress code – fra helhvitt til langt og de helt korte cocktailkjolene, var en moteserie verdig.

Pernille Teisbæk

Pernille og Phillip feriet bryllup i tre dager til ende på Bornholm i sommer.

© Privat

Hvis man følger noen fra Pernilles omgangskrets på Instagram, var det nesten umulig ikke å følge med fra sidelinjen i bryllupet, som ble holdt på Bornholm. Med hashtaggen #lookdelotko kunne man følge med på det tre dager lange programmet, som utover vakre gjester, en minigolfturnering, middager og fest viste vielsen i kirken og videoer av den, hvor en tydelig beveget Pernille ble fulgt opp kirkegulvet av storebroren sin, Henrik Teisbæk.

– Jeg har helt siden jeg var veldig liten sett for meg at jeg skulle gifte meg, og å se Phillip ved alteret var en helt spesiell opplevelse. Jeg begynte å gråte med én gang jeg møtte blikket hans, forteller Pernille, etter at hun har hentet kaffe og slått seg ned i en lenestol på sin lokale kaffebar.

– Det var så mange følelser som for gjennom meg da jeg kom inn i kirken. Faren min døde i svært ung alder, men jeg følte at han var med meg i kirken. Jeg så ingen, kun Phillip, som stod der og så helt fantastisk ut, og jeg lurte på om jeg var slik han hadde drømt om … Han hadde jo hatt like mange forventninger og tanker som jeg.

Phillip Lotko og Pernille Teisbæk

Det forelskede paret Phillip Lotko og Pernille Teisbæk.

© Privat

Tilværelsens nye filtre

For et par år siden følte Pernille nærmest en trang til å stikke av fra alt. Hun hadde startet firmaet Social Zoo sammen med agenten og partneren sin Hannah Løffler Schmidt. De inngikk internasjonale samarbeider med ulike merker og representerte andre danske influencers – og de fikk raskt mye å gjøre. – Men så møtte jeg Phillip, og plutselig fantes det en der som jeg hadde lyst til å tilbringe kveldene med fremfor å dra ut i en eller annen middag, og det endret prioriteringene mine, forteller Pernille om Phillip Lotko, som er med-gründer i det danske moteregntøysfirmaet Rains.
– Phillip gir meg ro. Det høres ut som en klisjé, men han er virkelig en klippe. Han er sterk, ansvarsfull, morsom og sjarmerende. Han kan le litt av meg, og sette meg på plass når jeg selv ikke helt finner balansen. Jeg er ganske bestemt, og det er ikke så mange som våger å si noe til meg – så derfor er det bra at han sier ifra når jeg går over streken. Han er makkeren min, og sammen er vi et godt team, spesielt når det gjelder sønnen vår. Vi reiser ofte sammen, noe som betyr at jeg kan passe jobben min og samtidig være tett på dem.

– Jeg er så glad for at Phillip også ønsker dette, og at han, med sin jobb, har mulighet til å reise med meg. Jeg vet godt at livet mitt er ganske annerledes enn mange andres, og jeg hadde aldri trodd at jeg skulle finne meg en kjæreste i Danmark – jeg hadde rett og slett ikke sett for meg at noen her skulle kunne gi meg det nødvendige rommet jeg trenger. Med Phillip har alt dette bare kommet naturlig, og det har aldri vært noen form for sjalusi om jeg er borte en uke. Og nå får vi det til å fungere med Billy også …

Dagen etter intervjuet skal Pernille til London og lansere den engelske utgaven av boken sin Dress Scandinavian. Deretter skal hun til Paris, så til Amsterdam, der hun skal holde et innlegg under en bokfestival. Videre drar hun til Stockholm, og deretter skal hun delta på flere visninger – for nå er hun i et internasjonalt moteperspektiv for alvor tilbake igjen etter fødsel og bryllup. Men selv om hun er tilbake, så er tingene annerledes nå.

– Jeg er spent på hvordan Billy reagerer på at jeg er frem og tilbake mellom visninger og eventer, men det får vi ta på strak arm, sier Pernille, og trekker litt på skuldrene med et smil. Fordi alle som har hatt med barn å gjøre, vet at det ikke er så lett å planlegge etter dem.
– Jeg liker helst å ha kontroll over så mye som mulig, spesielt siden jeg, helt fra jeg var helt liten, har lært at det er så mye i livet man ikke kan styre; sykdom, glede, kjærlighet, sorg … Folk kan bli tatt fra deg når du minst venter det, og, på samme måte, bli en del av livet ditt.

– Jeg har bestandig vært spirituell og trodd på klarsynthet og den slags, både for å forstå ting og for å være mer åpen. Jeg har alltid visst at jeg har hatt lyst på barn, men man vet jo ikke om man kan få dem. Da jeg ble gravid, trodde jeg helt enkelt ikke på det. Jeg tenkte at det måtte være for godt til å være sant, og jeg tenker fortsatt sånn, når jeg våkner opp med mitt livs kjærlighet på den ene siden og sønnen min på den andre i drømmehuset vårt på Frederiksberg, at dette er helt sprøtt! Jeg får et kraftig sug i magen av glede over at dette her, dette er jeg faktisk så heldig at jeg får oppleve.

Pernille Teisbæk som mamma

En motebaby er født.

Den danske jenta

Når vi møtes, er det ikke mer enn et par dager siden Pernille var på forsiden av The Times Magazine, som the woman to follow. Den amerikanske avisen har avfeid den hittil ukronede parisiske stilen til fordel for den skandinaviske, og i samme åndedrag utropt Pernille til dronningen av denne.
– Jeg vet ikke om det er noe spesielt ved meg, svarer Pernille på spørsmålet om hvorvidt hun visste at det er noe ved henne som er verdt å forfølge.
– Jeg tror i større grad at jeg er kjent for en bestemt stil, og at jeg har handlet på et tidspunkt hvor det ikke var så mange andre her hjemme som forstod hva sosiale medier, blogger og annonsering på nettet handlet om. Det var jo svært fine ord i The Times Magazine, men det er ikke helt som dette jeg tenker på meg selv. Det er jo bare meg – som fyker rundt i et par gamasjer over skoene i den lokale butikken her. Men jeg er fullstendig klar over at folk ser annerledes på meg utenlands, og sånn har det nok bestandig vært. Vi er gode på stil her til lands, noe de beundrer internasjonalt, og jeg har bare vært så heldig å få være den som kom frem med budskapet om den skandinaviske stilen og den danske jenta i de sosiale mediers spede begynnelse.

Pernille Teisbæk
© Oscar Meyer

Heldig, ja, men man skal ikke grave lenge i Pernilles karriere før det er helt tydelig at hell alene ikke førte henne hele veien.
– Siden jeg var ti år gammel har jeg gått mine egne veier og satt mitt eget preg på tingene – og ikke minst på klærne mine. Det var også der min interesse for mote startet. Jeg begynte å studere til tannlege, men jeg var nok mye mer opptatt av motemagasiner – og satt og leste dem under forelesningene. Den gang hadde vi ikke Instagram, kun magasiner, så da det var gått tre uker var jeg desperat etter ny inspirasjon.

Jeg begynte å jobbe som modell som 14-åring, og der gikk jeg nok litt mer kritisk til verks enn de fleste andre modeller. Jeg hadde mange forslag til hvordan man skulle sette sammen klærne, og det var nok også derfor at den daværende moteredaktøren i Woman foreslo at jeg tok over da hun sluttet. Jeg grep sjansen og sa ja til jobben. Jeg har nok jobbet mer enn gjennomsnittet og investert en masse – både tid og penger. Klær, reiser og moteuker; alt dette var jo for egen regning i begynnelsen – fordi jeg så gjerne ville det.

Jeg betaler fortsatt mange av tingene og reisene mine selv fordi jeg ikke har lyst til å være i lommen på noen, så fremt det ikke føles naturlig. For meg dreier det seg ikke bare om å bli sett på en visning, men om å fange opp alle detaljene og atmosfæren. I dag kan jeg innimellom godt tenke: «Å, enda en visning …», men jeg er der jo av en grunn; å være på en visning gir et bedre inntrykk av hvordan klær, sko og smykker er laget og satt sammen enn når du ser dette på bilder, sier Pernille, som er uten sminke og ikledd et av disse antrekkene som kjennetegner henne så godt: Tôteme-gamasjer, en stor, mørkeblå strikkejakke med gullknapper, Gucci-sko og diamanter i ørene under de lyse lokkene.
Eksklusivt, men enkelt sett i forbindelse med at hun nettopp er blitt et ikon for begrepet scandi-cool.

Pernille Teisbæk
© Oscar Meyer

Hver gang Pernille legger ut et bilde av seg selv på Instagram, liker tusenvis av mennesker dette, og det har en betydning for de merkene hun er kledd i. Men selv om ikke Pernille fremstår som spesielt oppstaset, ligger det ofte flere timer med hardt arbeid bak et bilde.
– Det høres banalt ut, men det er ikke det. Det er faktisk mange samarbeidspartnere som skal tas hensyn til og spesielle antrekk som skal brukes til bestemte tider. Jeg vet hvor stor forskjell dette utgjør for de klærne jeg har på hvis jeg nailer et bilde, og jeg er veldig opptatt av å gjøre det best mulig. Og jo bedre det går for meg, dess større forventninger er det til meg også – og jeg ønsker ikke å skuffe noen, sier Pernille.

– På et tidspunkt var det ganske så overveldende. Fotografene var nærmest aggressive og på grensen til å bli for mye. Uansett om jeg snakket i telefonen, plukket meg i nesen eller gjemte meg i et smug, så var de der. Jeg er hele tiden når jeg er ute, og det er ikke anledning til å ta seg et glass for mye på kvelden. Til slutt var jeg så tappet for energi når jeg kom hjem at jeg tenkte at jeg aldri skulle på en moteuke igjen. Men på en måte blir man avhengig av det, og uken etter er man der igjen: Hey, how are you doing? I bunn og grunn er det jo moro, og så er det jo også dette som får butikken til å gå rundt.

Vi skal til å runde av. Pernille skal hjem til Billy Bjørn, som blir passet av parets au pair noen få minutters sykkeltur fra kaffebaren. Antallet beskjeder på telefonen hennes har fylt opp skjermen. Hva er det så som er Pernille Teisbæks neste store prosjekt?

– Dette dreier seg for en stor del om noe som egentlig ikke har noe med jobben min å gjøre; å dyrke noen andre verdier. Det er essensielt at det ikke kun dreier seg om et overfladisk image som kun handler om hvor du er og hva du har på deg akkurat nå. Dette er noe som jeg håper at mange av kollegene mine også får oppleve. Jeg er kjempestolt av jobben min, men om forholdet til sønnen og mannen min skulle begynne å skrante, så vet jeg godt hvor jeg må kutte. Men alt dette er en balansegang, som jeg akkurat nå øver meg på å mestre.

Les også: 50 spørsmål til Isabel Marant