Fedtet hår og hovedbund. © Wenn.com

Den usynlige grunnen til fett hår

Er håret ditt mer fett en vanlig? Det kan skyldes et problem som ikke kan løses med hårpleie

Fedtet hår. © Wenn.com
1 / 4

Hvorfor blir håret mer fett av stress?

Hver gang vi blir stresset utløses hormonet kortisol i kroppen. Kortisolen hjelper oss med å prestere bedre under for eksempel trening eller eksamen. Kortisol er derfor ingen dårlig ting - i små mengder.

Problemet oppstår derimot om man er stresset i for lange perioder av gangen. Dette utløser nemlig for høye mengder kortisol i kroppen. En kropp som er i konstant beredskap frigir mer fett fra fettlagrene, sender sukker ut fra leveren i blodet og svekker immunforsvaret ditt. Samtidig gjør kortisol at porene i ansiktet og hodebunnen produserer mer sebum (talg) som tetter porene.

I et intervju med Vogue.com sier den amerikanske håreksperten Paul Labrecque at man i forbindelse med stress ser en overproduksjon av sebum Dannes det for mye sebum i hodebunnen får man fett hår. Samtidig kan fukten som dannes føre til kløe, flass og i verste fall, redusert hårvekst.

Mistenker du at den fete hodebunnen din henger sammen med en stressende hverdag, bør du tenke over hvilke stressfaktorer du har i hverdagen. Det er først og fremst i reduksjon av stressfaktorer du skal legge ned innsatsen for å unngå fett hår. Vil du hjelpe hodebunnen litt på veien kan disse rådene hjelpe til å skape bedre balanse i hodebunnen.

Grønkål til huden. © Unsplash.com
2 / 4

Dette bør du spise

Spis masse frukt og grønt. Det hjelper både hud og hodebunn. Fyll opp tallerkenen med mørke bladgrønnsaker som spinat og grønnkål.

Mistenker du at kroppen eksponeres for mye stress bør du begrense inntaket av koffein og sukker. Begge øker inflammasjon i kroppen og forverrer problemene i hodebunnen.

Ta gjerne også kosttilskudd som er laget spesielt for hår. I slike kosttilskudd finnes mange av vitaminene som holder hodebunn og hårsekker sunne, som for eksempel folsyre og biotin.

9319944004014-es8T7p20lbnPxhFP5GASsg1
3 / 4

Slik bør du vaske håret

Er håret ditt veldig fett, betyr det ikke nødvendigvis at du bør vaske det oftere. Vær i stedet grundigere de gangene du vasker håret. Bruk en mild sjampo som du arbeider helt ned i hodebunnen, slik at fett og smuss oppløses. Det kan også være en ide å vaske håret i to omganger slik at du kan være sikker på at hodebunnen blir ordentlig ren.

En annen ide kan være å detoxe hodebunnen med en eksfolierende hårmaske. Det kan du lese mer om her.

Calming Shampoo, Aesop, 500 ml, 400 kr.

masonpierce
4 / 4

Nye vaner

Gre håret hver dag for å dra ut overskuddsfett fra hodebunnen og ut i hårlengdene. Det gjør at håret ser mindre fett ut, samtidig som den daglige hårbørstingen virker eksfolierende og øker blodsirkulasjonen i hodebunnen. Dermed strømmer det mer luft og næring ut til cellene i hårrøttene. Dette hjelper på hårveksten.

Hårbørste fra Mason Pearson, 1 165 kr (før 1 459 kr)