© Wenn.com

Hårtrenden fra barndommen får comeback

Flere av de store motehusene har tatt trenden til seg.

Uansett om den er laget av plastikk eller skinn, dekket med ornamenter, pels, perler eller blomster har hårbøylen inntatt sesongen. Den kan dateres helt tilbake til de gamle grekere og har hatt Alice i Eventyrland og Hillary Clinton fra Det Hvite Hus som baneførere. Nå har hårbøylen fått en nesten aristokratisk oppdatering takket være det italienske motehuset Prada.

Trenden med iøyefallende tilbehør i håret er absolutt ikke over. Men i år må de populære scrunchies og hårspennene dele førsteplassen med en ny favoritt: hårbøylen.

Hårbøylen har i lang tid vært forbundet med barnefrisyrer, men nå har de internasjonale motehusene skapt ulike variasjoner, som er alt annet enn barnslige. De uttrykker eleganse, aristokrati og edge. Også kan de redde enhver dårlig hårdag.

Bruker du mye tørrshampoo? Les mer her

© Anna Stokland / Prada SS19

Fra Olympia til barnegarderoben

Hårbøylens forfedre går tilbake til omkring 475 f.Kr, hvor de gamle grekere og romere bar kransene ved spesielle anledninger. Om vi hopper lengre frem i tiden, nærmere bestemt til begynnelsen av det 20. århundre var hårbåndet gått fra å være primært for menn, til å være veldig populært blandt kvinner.

En av baneførerene for denne trenden var hovedpersonen i Lewis Carrolls novelle Through the Looking Glass. Den søte jenten Alice, som holder håret vekk fra ansiktet med en bred sort hårbøyle. Dette har ført til at hårbøylen i dag kalles et ‘Alice Band’ i England.

På 20-tallet var det spesielt det stramme hårbåndet rundt hodet - og gjerne pyntet med en fjær som var på moten. Gjennom 50- og 60-tallet begynte mange unge kvinner å gå med plastikkhårbøyler. På 90-tallet var det den takkete elastikk-hårbøylen som prydet diverse hoder.

Begynner etterveksten å bli veldig synlig? Få de beste tipsene for å dekke etterveksten her!

© Anna Stokland / Miu Miu SS19

Deretter forsvant hårbøylene mer eller mindre fra motescenen. Gjennom 2000-2010 ble hårbøylen primært sett på barn og gjerne dekorert med diverse figurer og glitter.

Den alltid stilfulle Upper East Sider Blair Waldorf fra Gossip Girl tok på slutten av 2000 et slag for hårbøylen. Hun kombinerte den med quiltede Chanel-jakker og små fargerike Gucci-kjoler.

Aristokrater anno 2019

Og nå har hårbøylen også inntatt motehusenes vår/sommer 2019-kolleksjoner. Hos Rodarte og Dolce & Gabbana har de dekorert bøylene med store blomster, hos Gucci er de utformet som små tiaraer, hos Simone Rocha er bøylene besatt med perler og fjær, hos Miu Miu med små diamanter og hos Rick Owens er stilen helt minimalistisk med tynne, arkitektoniske bånd.

Ønsker du å våkne opp mer perfekte krøller? Finn ut hvordan her

Det er spesielt Pradas puffy statement-hårbøyler som har skapt oppmerksomheten rundt hårbøylene, og du finner etterligninger hos de fleste kjede-butikkene. Hårbøylen fra Prada er voluminøs og i silke, også er flere av dem dekorert med elegante detaljer og mønstre, som lar tankene flyte til både franske og russiske aristokrater.

Hårbøylene er både er friskt pust og samtidig nostalgisk, uttrykker Pradas hårstylist Guido Palua. Han kan fortelle er motehusets hårbøyler er inspirert av 60-tallet, men samtidig futuristisk. Han viser også hvordan hårbøylen kan brukes til å forkorte pannen, og gi et gutteaktig uttrykk til ansiktet, som passer godt til den ellers så feminine og yndige hårpynten.